Държавна помощ за стадиони в Пловдив

Държавна помощ за стадиони в Пловдив

снимка: arkont.bg

 Днес бе обявено, че Министерски съвет ще отпусне 37 млн. лева за стадиони в Пловдив, след като министър-председателят Бойко Борисов заяви, че се отказва от купуването на правителствен самолет.

 По-голямата част от държавните пари, отпуснати за стадиони в Пловдив, ще бъде насочена към "Христо Ботев". Това стана ясно от думите на кмета на града Здравко Димитров, който обясни как ще бъде разпределена сумата от 37 млн. лева.

 "За довършването на стадиона на "Ботев" ще отидат 25 млн. лева.", каза кметът. "Другите 12 милиона ще са за стадиона на "Локомотив". Димитров също така допълни, че всяка друга информация е спекулирана.

 "Чух вчера някой дал интервюта - за "Спартак", за "Марица"... Който може да осигури, нямам нищо против. Аз не съм поемал ангажимент.", каза Димитров.

 Собственикът на "Локомотив" Христо Крушарски каза, че средствата "ще помогнат безкрайно много" на клуба и на цялата пловдивска общност.

 Целта е локомотивци да имат изцяло покрит стадион за 11 400 зрители, който да отговаря на четвърта категория на УЕФА. Сметките са, че за направата на стадиона са необходими около 16.5 млн. лева, а за базата с общежитие - около 9 милиона.

 "Ще имаме бижу, което ще може да събере върлите фенове и умерени хора. Да има къде да седнат и да се любуват на това, което прави отборът. Нашият план беше за шест години. При това положение, нещата ще се изпреварят и мисля, че до края на тази година ще имаме две трибуни като хората, а третата ще бъде започната.", сподели Крушарски.

 Отделно целта е до есента да се изградят два терена за школата. "Няма да допуснем една стотинка да се отклони от това, за което е предназначено.", добави Крушарски. По думите му помощта от държавата е дошла "изневиделица".

 Миналото лято премиерът Борисов бе на събитие, на което бе стартирано подновяването на замразения строеж на стадион "Христо Ботев", но в течение на времето изграждането на съоръжението така и не продължи, като това предизвика протести сред привърженици на "Ботев". В последните дни на 2019 г. в крайна сметка концесията на стадиона беше развалена.

 Тази година се даде възможността с държавни пари да се финансира изграждането на "Христо Ботев", а това на свой ред предизвика голямо недоволство и протести сред привърженици на "Локомотив", искащи равнопоставеност между двата клуба.

 Днес, малко след като стана ясно решението на министерския съвет, от "Спартак" (Пловдив) обявиха, че нямат претенции към държавните, пари като представиха открито своята позиция пред пловдивската общественост и своите привърженици, в която бе съобщено:

 "В началото на 2018 г. ние поехме славния клуб "Спартак" с цел възраждането и развитието му. Основният ни приоритет е отборът да има свой клубен стадион, защото и нашето виждане е, че всеки футболен клуб трябва да има свой дом.", обявиха от клуба. "Веднага започнахме процедури и извървяхме труден път, за да стигнем до 6 февруари 2020 г., когато официално получихме стадион "Тодор Диев" за 35 години. Винаги сме твърдели и продължаваме да сме категорични, че със собствени средства ще превърнем стадион "Тодор Диев" в още едно бижу на Пловдив, на който ще могат да се играят мачове от Лига Европа."

 Преди време министърът на спорта Красен Кралев заговори за възможността Пловдив да бъде включен в евентуалната обща балканска кандидатура за домакинство на голямо първенство по футбол, като тогава се обсъждаше наложителен ремонт на стадион "Пловдив", но според зам.-кмета Георги Титюков обаче, за него ще са необходими повече средства.
 


Гласували: 0, рейтинг: 0

Добави коментар

Препоръчано за вас

Най-колоритните чужденци, играли в Североизточна България
Най-колоритните чужденци играли в Северозападна България
Най-колоритните чужденци играли в Югозападна България
Кои чудновати прякори на българските футболни персони си “партнират” най-добре?
Връща ли се Пирин там, където му е мястото?
Успешни чуждестранни треньори, които се провалиха в родния елит
Кои националности бележат най-много в българското първенство (в последното десетилетие)
Златан разкритикува академиите и “Плати за да играеш” системата на САЩ
Най-странните националности, присъстващи в българския футболен фолклор
Потенциалните дербита през следващия сезон
Бивш футболист на Ювентус разказва за пътя до България
УЕФА оповести нова директива, ето какво значи тя за футболна Европа
БФС прекрати сезона в Трета и Четвърта лига
Бившите шампиони, които спазват социална дистанция от титлата повече от половин век
Топ 15 футболисти с най-много автоголове в модерната история на “А” група
5 от играчите с най-много трофеи, за които не знаехте
Как би изглеждал отборът на Плевен, ако следваше политиката на Билбао да налага само местни играчи
5 нападатели, които не обичаха да бележат
Топ 5 "първоаприлски" резултата в историята
Големите европейски градове без елитни отбори