Най-старите клубове в света

Най-старите клубове в света

 Кой е най-старият клуб в света? Логично той да бъде от родината на футбола - Англия, нали? А дали все още съществува, къде се състезава, каква е историята му? Отговорът на тези въпроси ще се опитаме да намерим в днешната ни статия. Обръщаме внимание, че има и някои доста сериозни изненади в класацията, но пък футболът за това е интересен, човек никога не знае кога някой странен и шокиращ факт ще му попадне и изуми. И така, това са десетте най-стари клуба в света:    

 

10) Рексъм (Wrexham FC) – 1864

 Интересен факт - започваме тази класация с отбор, който практически не е английски. Рексъм е най-старият клуб в Уелс, като той е основан през есента на 1864г. от състезателите на Рексъм Крикет Клуб. Тъй като времето в британската държава не позволява да се играе крикет когато навън вали или е замръзнало, членовете на клуба решават да си направят футболен отбор, за да има с какво да уплътняват времето си през зимата. Първата си среща, Рексъм изиграва на 22 Октомври 1864г. срещу отбор на Пожарникарите на принца на Уелс. "Червените" са и сред основателите на Английската футболна лига, но така и не успяват да спечелят голямо отличие в цялата си история. Сред най-значимите им постижения са титлата на Трета дивизия (по настоящем Лига 1) през 1977/78, както и трите им четвъртфинала в турнира за Купата на ФА през 1974, 1978 и 1997. Клубът е носител на няколко малки трофея, като например Трофея на Футболната лига през 2005г. (състезание между членовете на третото, четвъртото и петото ниво на английския футбол), както и Трофея на ФА за 2013г. (играят отбори между 5-та и 8-ма дивизия). По настоящем Рексъм се намира в Националната лига, което е петото ниво на английския футбол, като за N-та поредна година ще се опита да се изкачи в Лига 2 и да стане професионален клуб. Освен това "червените" играят и на най-стария действащ стадион в света, построен чак през 1807г..    

 

9) Сивил Сървис (Civil Service FC) – 1863

 На бас, че никой от вас не е чувал за този клуб. Нормално, аз също не бях. Оказва се обаче, че Сивил Сървис е един от най-старите клубове в света, като е основан през октомври 1863г. Както повечето, този отбор е формиран от играчите по ръгби, които не искат да останат по-назад от мнозина други, чиито клубове разширяват дейността си и добавят футбола към досегашната си дейност. Интересното е, че Сивил Сървис е един от 15-те отбора, които участват в първото издание на ФА къп - най-старият футболен турнир в света - през 1871/72. Клубът е един от най-важните в историята на футбола, тъй като през 1901г. предприема турне из Европа с цел да популяризира играта, което води до основаването на отбори като Реал Мадрид и Славия Прага. Сивил Сървис е съосновател на една дузина аматьорски надпревари, като успява дори и да спечели няколко от тях, като например Лондонската Купа през 1901г., Купата на Среден Есекс за 1908 и 1913г., както и Аматьорската купа на футболната асоциация през 1910, 1920 и 1930г.. В момента тимът е изцяло аматьорски, като се състезава в Южната Аматьорска Лига, но освен това има и отбор за ветерани, който също играе в аматьорска надпревара. Сивил Сървис е първият клуб, който играе мач в Бъкингамския дворец по време на честването на 150-тата годишнина от основаването на ФА през 2013г..    

 

8) Роял Инжиниърс (Royal Engineers Association FC) – 1863

 Ето това вече е интересно и ще видите защо. Роял Инжиниърс са основани през 1863г. от едно от подразделенията на британската армия - военните инженери. За разлика от много други клубове по това време, "сапьорите", както е прякорът на тима, са чисто футболно обединение, без да имат отбор по ръгби или крикет (силно популярни по това време на Острова). Инженерите са откриватели на така наречената "комбинативна игра", като за пръв път въвеждат паса като понятие и го използват постоянно в мачовете си, за разлика от другите отбори, които просто изритват топката напред и чакат да видят къде ще отиде. Създателите на тима, майор Франсис Мериндин и сър Фредрик Уол, разбира се, са военни, но получават множество аплодисменти за иновативния стил, който налагат. Той е и доста успешен, тъй като "сапьорите" печелят ФА къп през 1875г., като периодът е златен за тях, защото те са финалисти четири пъти в първите 8 издания на надпреварата, а още три пъти са сред най-добрите 4. С формирането на Армейската футболна асоциация през 1888г., Инжиниърс се присъединяват към нея и се състезават там и до ден днешен. Участие в тази лига взимат войници от флота, летци, както и цивилни служители на министерството на отбраната.    

 

7) Стоук Сити (Stoke City FC) – 1863

 Ето го и нашия любим Стоук Сити. Оказва се, че 1863г. е била доста добра година за основаване на футболни клубове в цяла Англия. Първоначално името на отбора е Стоук Рамблърс и той се появява, когато учениците от местното училище Чартърхаус решават да си направят клуб. Въпреки това, първият документиран мач на тима е записан да е чак през октомври 1868г. Откривателят Хенри Алмонд, който е и капитан, вкарва първия гол в историята на Стоук. През 1878г. тимът се слива със Стоук Виктория Крикет Клуб и се сформира Стоук ФК, а когато самото населено място Стоук-он-Трент придобива градски статут през 1925г., отборът сменя официално името си на Стоук Сити. През годините "грънчарите" са играли в големи мачове, а за тях са ритали някои от добрите футболисти на Острова, като например великият сър Стенли Матюс. Те обаче така и не успяват да спечелят голям трофей, като на няколко пъти са много близо, но губят финала за ФА къп от Манчестър Сити през 2011г., а също така и този за Купата на Лигата през 1964г.. Все пак в началото на 70-те те се поздравяват с трофея за Купата на Лигата, но освен това останалите им отличия са от местни турнири и ниски дивизии. До миналата година Стоук беше най-старият клуб в английския елит, но след изпадането си в момента е най-старият тим в Чемпиъншип.    

 

6) Нотс Каунти (Notts County) – 1862

 Въпреки, че не е на първо място в нашия списък, Нотс Каунти до скоро беше най-старият професионален футболен клуб в света. Как се получава това? Клубът е създаден преди формирането на футболната асоциация и в продължение на няколко години сам организира първенство, за да може да се състезава в него. Освен това защитникът на "свраките" Ърнест Грийнхол играе с екипа на Англия в първия международен мач в историята срещу съседите от Шотландия. Нотс Каунти е и съосновател на Футболната лига през 1888г., като в дебютния й сезон завършва на последно място. Въпреки дългата си история, клубът достига своите златни години през 90-те години на 19 век, когато печели веднъж ФА къп през 1894г., а през 1891г. губи финала от Блекбърн Роувърс. Интересното е, че най-големите врагове на "свраките" са съгражданите им от Нотингам - Нотингам Форест, като само 300 метра разделят стадионите на двата тима. Преди няколко години Нотс Каунти попадна в ръцете на голям консорциум от Близкия изток, като афишираните цели бяха завръщане в елита на английския футбол. Привлечен беше Свен-Горан Ериксон за спортен директор, а тимът дори смени логото си, но всичко се оказа един голям балон. От тогава до сега клубът смени собствеността си три пъти и по настоящем крета Конференциите, като възможността дори това да не се случи бе доста голяма. Заради липсата на средства Нотс Каунти дори не можеха да си позволят екипи за кампанията...

 

5) Халъм (Hallam FC) – 1860

 Нищо изненадващо, поредният клуб, който е възникнал след разширение на отбор по крикет. Халъм е създаден през 1860г., но крикет клубът, от който произлиза, е основан през 1804г., когато собственикът на хан Плъг разрешава на местни момчета да използват игрището на сградата да практикуват спорта. Интересното е, че футболният Халъм е и първият английски клуб, който печели купа. Това е така наречената Юдан Къп, която се провежда в района на Шефийлд и в нея участват само местни клубове. Тя се провежда само веднъж през 1867г. и е спечелена именно от "селяните" (прозвището на Халъм), но организацията е толкова слаба, че трофеят не е направен навреме за коронацията. Вместо това Халъм печели награден фонд от 2 паунда. Самата купа е открадната от витрината на клуба и се появява отново на бял свят чак през 1997г., когато шотландски антиквар се сдобива с нея и я продава обратно на собствениците на Халъм за 2000 паунда. Клубът остава изцяло аматьорски през цялото си съществуване, като единствените други трофеи, които печели, са местни отличия на град Шефийлд или региона. По настоящем "селяните" се състезават в 10-тото ниво на английския футбол, по-известно като Първа дивизия в лигата на североизточните графства.    

 

4) Крей Уондърърс (Cray Wanderers) – 1860

 Този тим е създаден през 1860г., също като Халъм, но точната дата е неизвестна. Всъщност, той е основан когато работниците по влаковата линия Лондон - Чатъм - Доувър решават да започнат да ритат топка в свободното си време на полетата до обекта, по който работят. За пръв път отборът играе футболен мач на парцел в селцето Сейнт Мери Крей, което пък се намира в района на Бромли, Лондон, което го прави най-стария лондонски отбор в историята. Парцелът, на който се състои историческата среща, в момента е гробище. За нещастие Крей Уондърърс така и никога не играят професионален футбол, като всички трофеи, които са спечелили, са на локално ниво. В момента те се състезават в Първа дивизия на Южната Истмиън Лига, което ще рече 7-мото ниво на английския футбол. Реално погледнато, "жезълите" не са чак толкова далеч от професионалните лиги, но едва ли ще успеят да се доберат до промоция. Относно представянето им в купите, върховното им постижение е достигането до четвъртия предварителен кръг на ФА къп през сезон 2005/06, когато падат от Грейс Атлетик.    

 

3) ФК Лима (Lima CFC) – 1859

 Ето я и огромната изненада, за която ви казах. Третият най-стар клуб в света всъщност е перуански! Не е толкова изненадващо обаче, защото ФК Лима е създаден от английски имигранти през 1859г., разбира се първоначално като крикет клуб, но тима има още футболен и ръгби отбор. Все пак фокусът на ФК Лима е крикет. Първият футболен мач на клуба, който е документиран че съществува, е от 1892г.. През годините той е променял името си многократно, като в даден момент и думата "тенис клуб" е фигурирала в него. Все пак ФК Лима печели титлита на Перуанската Примера дивисион през 1912 и 1914г., като това са последните "големи" отличия в историята на тима. В момента клубът се състезава в Лига Дистритал де Сан Исидро, което се явява седмото ниво на перуанския футбол, като това е дивизията на един от регионите на Лима. Интересното е че ФК Лима има и враг - друг тим от столицата, който се казва Сислиста Лима.    

 

2) Кембридж Юнивърсити (Cambridge University AFC) – 1857

 Доста дълго време отборът на университета в Кембридж твърди, че е основан през 1856г., което би го направило най-стария клуб в света, но други организации оспорват това, като доказателствата им сочат, че годината на формиране на отбора е по-скоро 1857г.. И все пак Кембридж е едно от местата, където за пръв път се играе организиран футбол и поради липсата на ясни правила, хората, които взимат участие в мачовете, играят по така наречените "Кембриджки правила". Тимът е и първият, който представя пред света тактиката 2-3-5, известна като "Пирамидата от Кембридж", като тя се ползва десетилетия наред от всички футболни отбори на Острова. Интересното е, че през годините цели 24 играча от тима са били викани в националния отбор на Англия. Някои играят по един мач, но някои, като Уилям Коболд, играят цели 9! Коболд става толкова знаменит на Острова, че през 20-те, когато умира, е определян като "най-известният нападател на всички времена", а Таймс дори го описват като "най-добрият дрибльор в света" и "играчът, който като си обуе обувките, няма равен". Самите Кембридж Юнивърсити съществуват и до ден днешен, като се състезават в лига БУСА Мидландс, която е собственост на организацията по Университетски и колежански спорт на Англия.

Ако искаш да прочетеш още яки истории, вземи си новата книга на От Засада - Аутсайдери Поръчай директно от тук!

 

  1) Шефийлд ФК (Sheffield FC) – 1857

 Тъй като това е първият футболен клуб в историята, то и прякорът му е доста уникален - "клубът", тъй като по онова време е нямало смисъл да бъде по-конкретен. Шефийлд ФК е основан на 24 октомври 1957г. в Хайфийлд, едно от предградията на град Шефийлд. Поради липсата на други отбори, с които да мерят сили, играчите на тима са ритали помежду си, като са се делили на "женени" и "ергени", или на "професионалисти" и "всички останали". Разбира се, по това време няма общи правила, за това основателите на отбора съставят и така наречените "Шефийлдски правила", които се отличават от тези в Кембридж. За късмет на Шефийлд ФК, едва 3 години по-късно в същия район се формират Халъм, както и още два клуба, което прави мача между Шефийлд ФК и Халъм най-старото футболно дерби в света, наречено "дербито на правилата". През 1873г., "клубът" дебютира в турнира за ФА къп и участва в първото равенство в надпреварата, като се налага победителят да бъде определен чрез хвърляне на монета - за пръв и последен път в историята на футбола. Въпреки дългото си съществуване, отборът печели ФА къп само веднъж (1903/04), което е и единственият му значим трофей. През останалото време Шефийлд ФК се подвизава в по-ниските дивизии на английския футбол, като в момента се намира в 7 мото ниво на пирамидата. Тимът има и четирима национали, но най-скорошната повиквателна е за Джак Хъдсън през 1883г.


Гласували: 16, рейтинг: 4.4

Коментари
ЦСКА умре 13.01.2020 14:19

А я направете класация за най-старите Български клубове или топ 10 от греховете на играчите на Милан, преминали в Ювентус?

Отговори 1 0
Добави коментар

Препоръчано за вас

Десет легенди от Южна Америка, за които не знаете, че никога не са печелили Копа Америка
Какво се случи с кариерата на всеки носител на приза "Най-добър играч на сезона" в Чемпиъншип
Как Рой Ходжсън продал погрешен играч на Ливърпул
Какво се случи с кариерата на всеки носител на приза “Най-добър млад играч” на Световно първенство (1958 г. - 2018 г.)
Как се стигна дотук: Лийдс покориха Чемпиъншип и се завръщат в елита
Някои от най-причудливите имена на футболни отбори по света
Фаталните индивидуални грешки, които костваха голям трофей
Клубове, които пенсионираха някои от номерата си (част 1)
11 известни футболисти, които играха в България на Евро U17 2015
Съвременната футболна бизнес политика – най-добрите отбори, създадени през XXI век
Какво се случи с играчите на Юнайтед от печалната среща срещу Фулъм (81 центрирания)
Дузпа за милиони: цената на най-скъпия гол в историята на футбола
Бивши шампиони, които кретат из дивизиите
Как изглеждаше Лийдс през последния си сезон във Висшата лига?
Трансформацията на Джейми Карагър от син фен в червена легенда
Тегобата на пропуснатата дузпа - една мъка без край
Вихреният завършек на Ередивизи 06-07, в който титлата смени притежателя си шест пъти в рамките на 90 минути
Адебайо Акинфенва – най-силният футболист на Земята
Футболисти, за които вероятно не знаете, че са роднини (част 2)
Падението и трагичното настояще на Стяуа Букурещ