От бронзов медалист на Световно първенство до шофьор на “Убер”

От бронзов медалист на Световно първенство до шофьор на “Убер”

 Един от големите герои на Световното първенство през 2002 за Турция бе Хакан Шукур. Нападателят отбеляза в двубой за третото място срещу състава на Южна Корея, като това попадение държи и рекорда за най-бърз гол в историята на турнира. За Шукур бяха нужни едва 10,89 секунди за да открие резултата, а сънародниците му се окичиха с бронзовите медали след зрелищна победа с 3:2.

 Но 18 години по-късно се оказва, че съдбата не е била благосклонна към вече бившия нападател. В момента той живее в изгнание в САЩ и припечелва каквито пари може като шофьор към “Убер”.

 Как се стига дотук?

 Шукур е член на партията на настоящия президент Реджеп Таип Ердоган АТП, но в последствие напуска, разочарован от многото корупционни скандали, в които се оплита организацията. Именно тогава започват глабоволията. Всичките му имоти и банкови сметки на територията на Турция са замразени, а баща му е арестуван. Шукур е обвинен в съучастничество в несполучливия опит за преврат срещу президента и е принуден да избяга в Щатите, където отваря кафене. Скоро и този бизнес е затворен след като бившият футболист е заплашен от съмнителни персонажи.

 Ето какво споделя бившият играч на Парма и Интер:

 “Отново се връщам към работа. Нямам нищо в момента. Ердоган ми отне всичко. Свободата, правото да говоря свободно, да се издържам. В Турция ни нападаха - хвърляха камъни по магазина на жена ми, децата ми бяха тормозени. Арестуваха баща ми, а аз получавах заплахи. Всеки, който ми е близък пострада.”

 “Когато станах член на партията (носеща ироничното име “Партия на справедливостта и развитието”) времената бяха различни. Тогава Турция бе ориентирана към Европа и нейните ценности. Ердоган промени това и ни приближи до Близкия Изток."

 


Гласували: 5, рейтинг: 4.8

Добави коментар