Бягаме в Плевен в подкрепа на деца с интелектуални затруднения

Бягаме в Плевен в подкрепа на деца с интелектуални затруднения

Описание на каузата:

Както всяка година Маратон на приятелството Плевен има благотворителна кауза. Осмото издание ще подкрепи „Бягаме в Плевен в подкрепа на деца с интелектуални затрудненияинициатива на Българска aсоциация за лица с интелектуални затруднения – гр. Плевен. Набраните средства ще се използват за закупуване на грънчарски колела, инструменти за оформяне и изрязване, четки за декорация, бои, глина, фурна за изпичане и други необходими материали за изграждането на арт терапевтичен кът за работа с глина от деца с увреждания към Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания – гр. Плевен.

Арт терапията за деца с увреждания е изключително полезен метод, даващ добри резултати. Работата с глина, от своя страна, ще допълни качествено палитрата от възможности за провеждане на арт занимания в центъра.

Глината е естествен природен материал, отличаващ се с екологична чистота. В сравнение с другите материали има много преимущества: приятна текстура, пластичност, лесно се работи с нея, бързо придобива и запазва формата си. Моделирането с глина отваря пространство за изява на различен спектър възможности. Децата развиват въображение, творчески и естетичен усет, фина моторика и координация, сензорни възприятия и др. Не на последно място работата с глина снижава напрежението, негативизма, канализира агресивността и натрупаната тревожност. Терапевтичната работа с глина е много добра възможност за развитие на социално-емоционални и когнитивни умения. Тя е универсално терапевтично средство за деца и лица с различни проблеми.

През 2015 г., благодарение на второто издание на Маратон на приятелството, бяха обособени и оборудвани две зали в ЦСРИДУ – Плевен. Едната – за провеждане на двигателна рехабилитация, а другата за занимания по системата на Монтесори.


Гласували: 0, рейтинг: 0

Още новини от деня:
Добави коментар