Ефектът "От засада" и непросветените

Ефектът "От засада" и непросветените

Преди известно време на Фейсбук страницата "От засада" се появи интересно предложение към потребителите - да зададат на свои приятели, които не се интересуват от футбол, какво според тях значи ефектът "От засада" и заедно да се посмеем с най-атрактивните отговори. Моя милост беше в период на други приоритети и не се включи тогава, но сега реши да компенсира с анкета, включваща една особена категория хора - такива, които реално не сае интересуват от футбол, но се правят, че не е така. За добро или зло, имам един такъв малък кръг от познати.

Първият е Бобсъна. Той представлява една канара с височина 1,60 м и горе-долу същата ширина. Скоро идва вкъщи да ми сглобява едно нощно шкафче и с изненада установих колко много си приличат неговата физика и тази на въпросната мебел. В любителския футбол обаче е много корав, старомоден до мозъка на костите си защитник. Почти не излиза извън наказателното си поле, но и почти не допуска чужд нападател да припари вътре. Да го прескочиш е трудоемко, да го заобиколиш - невъзможно, а ако случайно се откажеш твърде техничен за вкуса муи започнеш да демонстрираш разни финтове-минтове, е твърде възможно да усетиш как рамото му се набива дълбоко в корема ти, залепяйки го чак за гърба. Обаче не гледа мачове. Единствения му допир с професионалния футбол се изразява в това да следи резултатите от мачовете и да се дразни с феновете на съответните отбори, когато загубят. Например, въобще не го интересува, че "Лудогорец" е на път да спечели 127-ра си поредна титла и че е единствения български клуб, печелил някакви точки в груповата фаза на ШЛ, а и той не ги знае тези работи. Щом "орлите" не могат да бият "Берое" и "Черно море", значи са просто едни немощни пиленца и той е готов да го набива до припадък на всичките им около дванадесет фена. На въпроса ми дали знае какво е ефектът "От засада", Бобсъна реши, че това е нещо, свързано с изкуствена засада или, цитирам: "Няк'ви тем подобни пе*ерастии, които хич не ги знам к' ви са".

Тинката (нищо общо с Радостин Кишишев) е друг интересен образ. На профилната му снимка е плесната емблемата на "Левски", но това е чиста позьорщина, защото не би могъл да ви назове дори един играч от настоящия състав на отбора. Всъщност, единствените футболисти в световен мащаб, на които знае имената, са Гуидети и Педраса, но то е само защото звучат много смешно, пречупени през призмата на българския език, свещен на нашите деди. Тинката, понеже е свикнал да бъде постоянен обект на моите подбиви, винаги е готов за някоя подла реплика, когато му задам странен въпрос и този път реши отрано да парира "атаката", като още след въпроса: "Абе, Тинка, ти чувал ли си за ефекта "От засада", знаеш ли какъв е?", ми отговори: "От засада ш'е издебна на майка ти за*ника, ши*аняк", което на мнозина може да се стори грубо, но е нашата компания е нормално, дори вежливо общуване.

Та, има и такива хора, скъпи приятели! Не всеки, който обича да играе футбол (в случая на Бобсъна - с елементи на ръгби, ММА и свободна борба) е запален негов зрител и почитател. И не всеки, който има на профилната си снимка емблема на даден клуб, е почитател на дадения отбор или дори на футбола като цяло. А ефектът "От засада" си остава тайнство само за нас, няколкото хиляди просветения. Което ни прави един вид братство, имащо правото дори да е брутално самодоволно от тая работа. И това, признайте си, носи едно малко щастийце в тоя не чак толкова разнообразен живот... 


Гласували: 10, рейтинг: 4.2

Още новини от деня:
Добави коментар

Препоръчано за вас