Сътресения в Динамо Загреб, треньорът подаде оставка

Сътресения в Динамо Загреб, треньорът подаде оставка

 Динамо Загреб, който спечели дубъла през сезон 2020/21 и постигна паметен успех в Европа, достигайки до четвъртфиналите на европейските клубни турнири след феноменален обрат над Тотнъм, определено не е в добро положение през този сезон. 

 Освен, че "Модрите" отпаднаха на плейофа за Шампионската лига от Шериф Тираспол с 3-0 общ резултат, Динамо в момента е в реална позиция да загуби титлата, която спечели 4 поредни пъти, а именно през 2018, 2019, 2020, 2021. Положението в клуба стана още по-зле след мача от снощи, когато Динамо Загреб отпадна от турнира за Купата на Хърватия от Риека насред "Максимир" след 1-3, и тъй като всички фази от турнира се играят в един мач, това означаваше край за иначе безличната кампания на Динамо Загреб в борбата за купата. След този пореден лош резултат, очакваното, а и желаното от феновете в продължение на близо 3 месеца се случи, и треньорът най-накрая го отнесе. Дамир Крзнар, който беше основният обвиняем за случващото се в Динамо Загреб, подаде своята оставка след този мач. И докато в Хърватска всички се усетят какво се случва, Динамо веднага обявиха и мениджъра, който ще ръководи отбора, поне до края на полусезона. Това ще бъде сравнително неизвестният Желько Копич, чиято треньорска кариера може да се опише като "провал" - никакви успехи за 12 години като мениджър на различни клубове, и често е бил изгонван заради ужасни резултати, като още по-странното в тази история е факта, че е ръководил вечния враг, в лицето на Хайдук Сплит. И все пак, какви бяха факторите, които доведоха до оставката на Крзнар?

Ужасен трансферен прозорец

 Причина номер едно за ужасния до момента сезон за "пургерите" е именно слабият трансферен прозорец. След фантастичния 2020/21 беше очаквано, че някои от футболистите ще напуснат "модрите" и ще отидат в големите европейски първенства. Първи беше Йошко Гвардиол, чийто трансфер беше уреден година по-рано. И, докато изглеждаше, че явно отборът ще се запази, Динамо Загреб започна да одобрява редица оферти за трансфери. Първо бяха Ловро Маер и Марио Гавранович, които напуснаха клуба за 12 и 0.7 милиона евро съответно, като се присъединиха респективно към Рен и Кайсериспор. В последния ден на трансферния прозорец напусна и Лирим Кастрати, който отиде в Легия Варшава за 1.3 милиона евро след разочароващ сезон в Динамо. Под наем в различни клубове отидоха Атиемвен, Якич, както и Мариян Чабрая. 

Играчите, които дойдоха с постоянен трансфер в Динамо Загреб , бяха Дуйе Чоп, Емир Дилавер, Дени Юрич, Йосип Мишич, Дарио Шпикич, а от наем се завърнаха Амер Гояк, Иван Невистич, Даниел Штефул, Марко Булат, Лука Менало, Дарио Шпикич и Моубандже. Нито един от тези трансфери не се оказа особено ефективен, а клубът стана все по-зависим от Мислав Оршич, Лука Иванушец, Бруно Петкович, и най-вече от капитана Ариан Адеми.

Неефективна тактика

 Не стига, че трансферният прозорец беше слаб, но Дамир Крзнар не успя да използва и малкото качествено, което имаше. Играчи като Мартин Батурина, Марко Толич, Иван Шаранич и Размус Лауритсен често бяха на резервната скамейка, а за тяхна сметка виждахме все по-разочароващия Амер Гояк, Стефан Ристовски, както и Марин Леовац. Бартол Франич, който реално е дефанзивен халф, бе принуден да играе ляв бек. Лука Иванушец беше превърнат в дясно крило, а "Модрите" нямаха истински таран в нападение, което налагаше Комнен Андрич да играе. Бруно Петкович често падаше назад в халфовата линия. 

Ето и каква беше стандартната постройка на Крзнар в Динамо Загреб:

Вратар: Доминик Ливакович

Защитна линия: Ристовски-Шутало-Катерин-Франич

Халфова линия: Гояк-Мишич-Адеми

Нападение: Оршич-Петкович-Иванушец

 

А ето как би изглеждала една по-оптимизирана постройка за Динамо Загреб:

 

Вратар: Доминик Ливакович 

Защитна линия: Мохарами-Шутало-Катерин

Халфова линия:

Франич-Толич-Адеми-Батурина 

Нападение: Оршич-Андрич-Иванушец/Петкович

Тактически грешки, най-вече в изнасянето между втора и финална третина на терена, както и действията във противниковото поле дефинираха силно неефективния футбол, който практикуваше Динамо. 

Саботаж отвътре(?!)

 Сега и най-странната причина, която на пръв поглед изглежда като теория на конспирацията, но ако се поразровим сериозно, има голяма вероятност да се окаже факт. Ето го и твърдението: управата на Динамо Загреб няма изгода и желае клубът да върви напред и да постигне успехи в Европа. Звучи безумно, нали? Но ето и доказателствата. 

 Първо. По всякаква вероятност Дамир Крзнар нямаше голяма свобода на действие. Да, Крзнар беше мениджър и спортен директор, но най-вероятно той не е взимал финалното решение. Последната дума са имали двама братя, които в момента са в Босна и Херцеговина, укриващи се от хърватските власти поради редица обвинения за източване, пране на пари, корупция и подкупи на съдии. Повечето от вас най-вероятно се сетихте, че става дума за братята Мамич. 

Второ. Динамо Загреб е гражданско дружество, погледнато юридически, което го превръща в организация с нестопанска цел. Това означава, че "пургерите" не трябва да отчитат годишна печалба, иначе спират да са такава организация. Това означава само и единствено едно - изкуствено и целенасочено се увеличават харчовете, с цел разликата между приход и разход да се добута до нулата. За "интелектуални и специални услуги" Динамо Загреб между 25 и 30 милиона евро годишно, като под това най-вероятно влизат заплатите на играчи и подобни услуги. Да, Динамо Загреб има много играчи и необходимият за отбора поддръжка екип под договор, на които трябва да плаща, но все пак, по всяка логика би трябвало да останат достатъчно пари за някой друг солиден трансфер. 

Трето. Всъщност, Динамо Загреб беше на крачка от това да започне да се превръща в силен клуб в Европа. Това започна още в сезон 2018/19, когато Динамо презимува в Европа и 49-годишната суша беше спряна, най-накрая феновете на синия клуб видяха европейска пролет за пръв път от 1970 година. Това се случи под ръководството на Ненад Биелица, при който Динамо за пръв път от поне 10 години, ако не и много повече, започна да изгражда силен състав, с който започнаха лека-полека да стават чудеса в Европа. Но тук се случи проблем. Както Йосип Куже преди вече 15 години, така и Биелица се превърна в любимец на всички сини фенове. Това беше проблем именно за едно его на един Здравко Мамич, за когото не бе изгодно да има някой по-известен и да обира лаврите повече от самия него. Затова той използва кризата от 2020 година като оправдание, с което да премахне Биелица и екипа му. Това е и най-вероятно основната причина управата на клуба да не иска Динамо да бъде силен в Европа - така братята Мамич ще бъдат засенчени от някои други герои, което няма да бъде никак добре за тях.

Кой ще поеме руля?

 А сега и най-конкретния въпрос. Кой ще бъде новия треньор на Динамо Загреб? Ясно е, че Желко Копич е по-скоро временен вариант и се очаква да дойде постоянен треньор, пред когото целта ще е да спаси сезона. 

За момента опциите са две - Анте Чачич и Матияш Кек. Първият вече е бил в Динамо Загреб в периода 2011-12, като спечели титлата с тях. Феновете обаче са масово против, като го смятат за по-лош вариант дори и от Крзнар, тъй като е смятан за марионетка на Мамич. Неговите треньорски умения не са от най-добрите, въпреки че е един от малкото треньори в Хърватска с УЕФА Про лиценз. 

Вторият вариант в лицето на Матияш Кек е много по-фаворизиран. Докарал Словения до участие на Световното първенство по футбол в ЮАР през 2010, той бе и човекът, който с Риека успя да прекърши доминацията на Динамо Загреб в лигата през 2016/17. Тогава Риека на Кек практикуваше много ефективен и атакуващ футбол, което дава повод на феновете на Динамо да се надяват, че Кек ще поведе клуба в правилната посока. 

Следващите месеци ще са период на изпитание за загребския клуб. Борбата за титлата се затяга и заплита все повече и повече. За първи път от 5 години насам вероятността Динамо да не бъде шампион е напълно реална. Дали синият клуб ще излезе от тази криза, предстои да разберем.


Гласували: 3, рейтинг: 5.0

Добави коментар

Препоръчано за вас