Ще има ли награда за „послушните“?

Ще има ли награда за „послушните“?

 Вече втори ден футболният свят е разтресен от новината за новосформираната Европейска Суперлига, в която участие ще вземат 12 клуба от Испания, Италия и Англия. Пошло, грозно, егоистично, отвратително, надменно… С тези думи редица легендарни треньори, футболисти, анализатори, фенове и всички, обичащи и наслаждаващи се на най-великата игра, изляха своята болка, погнусени от случващото се.

 Връщайки се към ученическите години на някои от нас, с удоволствие, но и доза умиление, си спомняме за момчето или момичето, които винаги бяха подготвени за тест, изпитване или проверка. Те бяха добрите деца, които не нарушаваха правилата, които оставаха след часовете и винаги бяха готови да се откликнат на помощ. Те бяха „послушните“! Какво общо може да имат годините, прекарани в училище, и примерните ученици с нещо съвсем далечно от тази сфера като Европейската Суперлига?

 Към настоящия момент ПСЖ, Порто, както и трите немски гранда – Байерн, Борусия и РБ Лайпциг влизат в ролята на „послушните деца“. Петте звездни отбора отказаха участие в новосформирания формат, като по този начин заслужиха уважението на милионите привърженици по целия свят. Приоритет за тях остават първенството и клубните турнири, каквато цел трябва да имат повечето отбори, но уви…

 Ще има ли награда за „послушните“? Отговорът е да! Ако индикациите за светкавични промени, които УЕФА и ФИФА споменаха часове след решението за създаване на Суперлига, бъдат изпълнени, то ПСЖ автоматично става носител на Шампионската лига. За Порто и трите немски гранда може да няма моментен бонус, но те със сигурност ще бъдат еталон и пример за отбори, които не последваха статуквото и останаха верни на своите идеали и разбирания. От друга страна, бъдещото изключване на 12-те отбора от всички европейски турнири, ще даде много по-голям шанс на тях да атакуват отличията и в двете надпревари.

 Могат ли „послушните“ пет да върнат останалите дванадесет в правилния път? Ако не могат, то поне ще дадат добър пример със себе си и ще спечелят уважението на обикновения фен. Но кой знае, може именно тези пет тима да преобърнат каруцата и подобна Суперлига така и да не се осъществи.

 Футболът не е пари! Футболът е измислен за хората! За съжаление една максима важи в пълна степен към настоящия момент.

„Създаден от бедните, откраднат от богатите!“


Гласували: 16, рейтинг: 5.0

Добави коментар

Препоръчано за вас