Анти-световното първенство - кой би участвал в него?

Анти-световното първенство - кой би участвал в него?

 От известно време насам в средите на ФИФА се обсъжда една налудничава идея. Световната футболна централа иска да сгъсти провеждането на Световните първенства и вместо на 4, те да се състоят на всеки 2 години. 

 По този начин ФИФА ще зачеркне над 90-годишната традиция Мондиалите да бъдат чакани като манна небесна от всички топ играчи и привърженици на най-великата игра на планетата, защото се провеждат толкова рядко. Тъкмо тази теза защитиха някои от най-известните футболисти в Европа, тъй като те искат да запазят наследството на Жул Риме и да съхранят тръпката.

 Както обикновено, ние също имаме идея, която би могла да се стори доста интересна на футболната централа, а и на феновете. В момента ФИФА има 211 страни-членки, като едва 75 от тях са имали щастието да се докоснат до финалния турнир на Световното първенство.

 С най-много неуспешни опити за класиране на Мондиал е тимът на Люксембург, който се е провалял цели 21 пъти! След това пък е отборът на Финландия с 20, а трети е Венецуела с 14. Сами можете да сметнете колко много държави никога не са изпращали представителния си тим на Световно първенство.

 Затова нашата идея е следната: вместо на всеки 2 години да има Мондиал, по-добре би било най-висшият футболен форум да си остане на всеки 4 години, както е и сега, а измежду неговите издания да се провежда Анти-световното първенство.

 Какво представлява то?

 За Анти-световната купа ще се състезават най-слабите отбори на планетата. Това ще са тези, които завършват на последно място в своите квалификационни групи и тези, които заемат най-задна позиция в ранглистата на ФИФА. Обръщаме внимание, че за да получат шанс за класиране за този турнир, страните трябва да са членки на световната футболна централа. Към момента изважда от сметките отбори като Гренландия, Фолкландските о-ви, Майоте, Занзибар, Ватикана, Северен Кипър и т.н.

 Колкото и изкушаваща да е мисълта да видим състав на Ватикана на Анти-световното, това няма да се случи. Разбира се, най-низшият футболен форум ще има същия формат като истинския Мондиал. В него ще вземат участие 32 страни от всички федерации на света - УЕФА, КОНКАКАФ, КОНМЕБОЛ, АФК, КАФ и ОФК. 

 И тъй като квалификациите за първенството в Катар все още са в разгара си, за нашето Анти-световно ще вземем резултатите от борбата за класиране на форума в Русия през 2018г. 

 Започваме с домакина. Тъй като нашият турнир все пак ще съдържа 32 отбора, то трябва да намерим страна със солидна спортна инфраструктура, която да приеме надпреварата. Обсъждахме кандидатурите на Непал и Андора, но тъй като те разполагат с по 1, максимум 2 футболни терена, няма как да получат тази огромна чест да домакинстват на Анти-световното.

 Тъй като се оказва, че финландците не са достатъчно силни, за да се класират на Световно първенство, но не са и достатъчно слаби, за да се класират за Анти-световното, решаваме те да са домакин на нашата импровизирана надпревара. Това означава, че те автоматично получават място на турнира за радост на 5,5 милиона финландци.

 Останалите 31 отбора ще допълним, следвайки квотите за истинското Световно - Европа 13, Южна Америка 4, Северна Америка 3, Азия и Африка по 5, Океания 1. 

 Започваме със зона УЕФА, където попада и нашият национален отбор. За жалост, и донякъде ирония, той също не е достатъчно слаб, за да получи шанс за изява на Анти-световното. Там автоматично попадат заемащите последна позиция в своите квалификационни групи тимове. Това са Беларус (Група А), Андора (Група В), Сан Марино (Група С), Молдова (Група D), Казахстан (Група Е), Малта (Група F), Лихтенщайн (Група G), Гибралтар (Група Н) и Косово (Група I). 

 За да допълним бройката до 13, взимаме четирите предпоследни отбора с най-малко спечелени точки. Това са Грузия (5 точки), Литва и Люксембург (по 6 точки) и Латвия (7 точки). Реално погледнато, Латвия и Армения имат по 7 точки, но пък Латвия заема по-задна позиция в ранглистата на УЕФА към юни 2018г., така че получава място във финалите.

 Доста по-лесно ще селектираме тимовете от зона КОНМЕБОЛ, тъй като тя се състои от едва 10 отбора, които играят на принципа всеки срещу всеки по 2 пъти. И докато Бразилия, Аржентина, Уругвай, Колумбия и Перу получиха билети за Световното, то за Анти-световното взимаме отборите, завършили отдолу нагоре - Венецуела, Боливия, Еквадор и Парагвай. 

 По правило, тимовете в Южна Америка получават правото да играят и плейоф за класиране напред, но ние ще елиминираме това правило, защото така или иначе, отборите от КОНМЕБОЛ са достатъчно силни за нашето Анти-световно. Вместо това, даваме квотата на зона Азия, от където ще селектираме 5 тима.

 Квалификациите в зона АФК са доста сложни. Там се започва с предварителен кръг, в който 12-те най-слаби отбора спорят за място в първите квалификационни групи, които са 8 на брой с по 5 отбора всяка. Победителите и най-добрите втори пък формират финалните 2 групи, първите 2 отбора от които се класират директно на Мондиала, а третите играят бараж помежду си, след което и бараж с петия от зона КОНМЕБОЛ.

 За да улесним всичко това, ние просто ще селектираме 5 от 6-те отбора, които отпадат в предварителния кръг. В нашия случай, това са съставите на Непал, Пакистан, Монголия, Макау, Бруней и Шри Ланка. Непал заемат най-предно място в ранглистата на ФИФА - 161-ва позиция, така че автоматично отпадат от Анти-световното. Останалите 5 тима получават билети за Финландия - Пакистан (201 място), Монголия (186 място), Макау (185 място), Бруней (195 място) и Шри Ланка (200 място).

 В зона Африка също лесно ще селектираме нашите фаворити. Там също се играят предварителни кръгове, победителите от които се разпределят в 5 групи, които вече излъчват петте участника на Световното първенство. Ние отново ще вземем най-слабите от отпадналите още в първия предварителен кръг тимове.

 В квалификациите за Мондиала в Русия това са Сомалия, Южен Судан, Гамбия, Сао Томе и Принсипи, Сиера Леоне, Лесото, Джибути, Еритрея, Сейшелите, Гвинея-Бисау, Централната африканска република, Мавриций и Малави. От всички тези ние избираме петте отбора с най-ниско класиране в ранглистата на ФИФА. Това са Сомалия (206), Еритрея (206)*, Джибути (197), Сейшелите (188) и Сао Томе и Принсипи (186). 

 Същата е схемата и в зона КОНКАКАФ. Отново ще селектираме отпадналите още в първия предварителен кръг състави, които през 2018г. бяха Бахамите, Британски Виржински о-ви, Американски Виржински о-ви, О-ви Търкс и Кайкос, Ангуила, Кайманови о-ви и Монсерат. 

 Лесно е да изберем най-слабите от тях, тъй като всички заемат последните места в ранглистата на ФИФА. Единствено Американските Виржински о-ви са в топ 200 - на 199 място. Така от другите участие във финалите ще вземат Бахамите, Ангуила и о-ви Търкс и Кайкос, които споделят последната 206-та позиция в ранглистата.

 Най-лесният избор, който имаме за участник на нашия импровизиран турнир, е от зона Океания. Тъй като федерацията получава само 1 квота, ние просто ще вземем абсолютно най-слабият отбор в квалификациите. Това, без никакво съмнение, е съставът на Тонга, който отпада още в първата предварителна група с 0 точки от 3 мача и голова разлика 1:8. Освен това, Тонга също споделя последното 206-то място в ранглистата на ФИФА за юни 2018г. 

 И така, ето ги нашите 32 отбора, които ще се борят да спечелят Анти-световната купа:

Домакин: 

Финландия


Зона УЕФА:

Беларус
Андора
Сан Марино
Молдова
Казахстан
Малта
Лихтенщайн
Гибралтар
Косово
Грузия
Литва
Люксембург
Латвия


Зона КОНМЕБОЛ:

Венецуела
Боливия
Еквадор
Парагвай


Зона КОНКАКАФ:

Бахамите
О-ви Търкс и Кайкос
Ангуила


Зона АФК:

Пакистан
Монголия
Макау
Бруней
Шри Ланка


Зона КАФ:

Сомалия
Еритрея
Джибути
Сейшелите
Сао Томе и Принсипи


Зона ОФК:

Тонга


*позиция 206 се поделя между цели 6 отбора, които не са спечелили нито една точка.

 Използвахме симулатора, с който можеше всеки фен да изтегли отборите за групите на Световното първенство в Русия. Ето какво се получи:

Група А: Финландия, Малта, Еритрея, Бруней

Група В: Казахстан, Гибралтар, Пакистан, Сао Томе и Принсипи

Група С: Беларус, Тонга, Грузия, Монголия

Група D: Андора, Бахамите, Латвия, Шри Ланка

Група Е: Сан Марино, Еквадор, Литва, Ангуила

Група F: Венецуела, Косово, Сомалия, Макау

Група G: Боливия, Лихтенщайн, Джибути, Люксембург

Група Н: Молдова, Парагвай, О-ви Търкс и Кайкос, Сейшелите


 В допълнение към това, ще изберем и най-слабите съдии, които са правили сензационни гафове през последните 20 години, които да реферират Анти-световното. Със сигурност наряди за Финландия ще получат Дениз Айтекин, Том Хенинг Йовребо, Байрон Морено, Гамал Гандур, Греъм Пол, Момчил Врайков, Димитър Димитров-Каубоя и Ивайло Стоянов-Сватбата. 

 Анти-световното изглежда като напредвара, която всеки би искал да гледа. Готови сме да започнем!


  Прочетете също:  


Гласували: 9, рейтинг: 5.0

Добави коментар

Препоръчано за вас

Блатер не искал Световното да е в Катар
Ето кои играчи от Висшата лига ще вземат участие в Купата на африканските нации
Членки на ФИФА плашат с напускане
Бивш английски национал ще играе за Сиера Леоне
Тази седмица решават дали ще има по-чести Световни първенства
Походът на Канада към Катар'22
Инфантино намекна за нов Мондиал в Близкия Изток
Невероятната задна ножица на Роналдо и страхотно спасяване на вратаря (видео)
Страхотният гол на Бензема във финала срещу Испания (видео)
Ще хванем ли последния влак за Световното в Катар?
Ще има ли Световно първенство на всеки 2 години?
Лео Меси вкара гол бижу срещу Боливия (видео)
Всички са знаели, че ще има цирк на Бразилия - Аржентина
Тимо Вернер отново се изяви (видео)
Повелителите на дузпи на Световни първенства
Нова страница в съперничеството ни с Италия
Роналдо спаси Португалия от поражение с два гола в края (видео)
О'Шей изяде шамар от Роналдо (видео)
Футбол на олимпийски игри
20 футболисти, заради които си струва да гледаме Олимпиадата