Национал на България-жени: Как да популяризираме женския футбол в България

Национал на България-жени: Как да популяризираме женския футбол в България

Ще започнем с кратко представяне: Име, години, пост в националния отбор, пост в клубния отбор и от кога играете там?

- Казвам се Лора Петрова и съм на 23 години. Родена съм в град Плевен, но живея в гр. Белене. Занимавам се с футбол и играя вътрешен халф за националния отбор на България-жени. В клубния си отбор Специя играя на същата позиция. Тази година ми е първият сезон в Италия, докато миналата година започнах моето футболно пътешествие в Лугано - Швейцария.       

Как се запали по футбола и на каква възраст? Имало ли е влияние от семейство и близки хора, или сама се насочи към футбола?

- Запалена съм по футбола от доста крехка възраст. Може би между 6 и 7 години. Заобиколена от по-големия си брат Дейвид и повече момчета, аз започнах да изпитвам удоволствие с топката в крака, което се превърна в начин на живот. Разбира се, кой да си помисли, че малкото момиче ще заиграе някой ден в елита на Швейцария и ще започне да гради своя футболна кариера? Брат ми е човекът, който ме запозна с този спорт, покрай вечните спорове ЦСКА или Левски. Разбира се, че съм възпитана да подкрепям само ‘’червените’’.

Защо женски футбол? За България това е все още непознат спорт.

- Защо женски футбол ли? Ами защото е нестандартно, защото е красиво, защото е интересно и нетипично. А дали футболът е мъжки спорт е съвсем друга тема на разговор, защото никой никога не е дошъл да каже ‘’Ето... Аз измислих футбола и той е само за МЪЖЕ’’… Спортът в днешно време и конкретно футболът е много напреднал... и да, в България нещата се случват малко по-бавно. Но не е непознат спорт при нас. В България имаме една аматьорска лига за жени (А-група), която е представлявана от 16 отбора към момента. Тъй като е аматьорска лигата, повечето момичета играят от любов към този спорт. Заплащане няма, популяризиране също. А момичета има, момичета, които реално отделят от времето си да ходят на тренировки всеки ден, да играят мачове всеки уикенд. България е една страна с много талантливи хора и това трябва да се използва. Ако се вземат под внимание темите терени, бази, средства, България ще стане едно по-добро място за женския футбол. Хора да идват да играят в България, а не обратното.        

Националка си на България. Как протича един лагер на националния отбор? Могат ли да се правят сравнения с лагерите при мъжете?

- Лагерите на националния отбор-жени в момента са на едно много добро ниво откъм организация и хора. Стриктно се спазва зададената програма. Режим на тренировка, режим храна и режим почивка, които са най-важни. Всяко едно от момичетата знае за какво е там и какво е необходимо да се спазва. Щабът, който отговаря за нас, са големи професионалисти, както и трябва да бъде. Всичко е събрано и синтезирано по възможно най-достъпния начин за състезателките в рамките на лагера (възстановяване, разбори). Сравнение с лагерите на мъжете не знам дали би могло да има, по-скоро не. Възможността за правене на повече и по-дълги лагери е необходимо за женския отбор.        

Спазва ли се режим? Как протича една тренировка? Има ли особености в женския футбол?

- Както казах по-горе, да, спазваме стриктен режим. Облечени еднакво и винаги 5 минути по-рано трябва да сме в цял състав. Преди тренировка 15 минути по-рано, готови за загрявка. Една тренировка протича в определен ред, като всички знаем как и какво ще се прави в предстоящата тренировка, за да не се губи време по време на самата нея. Загряваме всички заедно с бегови упражнения с препятствия или с игрови характер. След това влизаме на пас-комплекс с различни изисквания (поглед през рамо, залъгващо движение, двойно подаване, пас-диагонал и т.н.), координационни упражнения и др.. След него започваме различни тактически задачи, като за всеки пост си има определена задача и цел, като всяка състезателка знае какво прави другата и какво трябва да направим всички. Тренировката завършва с двустранна игра и всичко, което е правено по време на тренировката, трябва да се приложи в играта. Дали има особености? Разбира се, че има. Работата с жени в който и да е спорт трябва да бъде по-деликатна и съобразена. Женското тяло е различно от мъжкото и не може да бъде поставяно на едни и същи натоварвания. Разликата в женската психика също трябва да се взема под въпрос.        

Отново и в женския футбол сме по-назад в сравнение със западнoевропейските страни. Какво ни липсва?

- Липсват ни много неща според мен. Западните държави са твърде напред с повечето неща. Отпускат се огромни средства, които да представят на състезателките добри условия за развитие. Школи. От малки момичетата се взимат и тренират и докато са вече на 16-17 те са натрупали основата, която ние в България тепърва я градим на тази възраст, с някои изключения, разбира се. Влага се много време и труд с цел тези момичета да станат футболистки с бъдеще. Професия, която не малко хора искат да имат, тъй като заплащането също е добро, а в България го няма. Хората на запад много популяризират женския футбол, стадионите не са така пълни както при мъжете разбира се, но има огромна подкрепа. Липсва ни система на работа, върху която постоянно да се влага и да се надгражда. Липсва ни цел.      

Има ли в България изградена мрежа от треньори, скаути, агенти? Как всъщност се случва един трансфер на българска футболистка? Как бива откривана?

- Треньори има много. Качествени малко. Изисква се доста усилена и продължителна работа за един треньор да създаде отбор и реално да сполучи с него. Повечето отбори в България са изградени от много млади момичета, които трудно се съревновават с по-опитните такива. Получава се една голяма дупка, разлика, която трудно се преодолява. За това може би в България така трябва да се синтезират нещата, че всеки отбор да получава правото си на участие след преминаване на определени изисквания. По този начин ще изчезнат и големите разлики в резултатите. Малко са треньорите, които реално да искат да успеят с женски футбол, да изградят качествени футболистки. Българин-агент аз не съм срещала. Има, но аз не познавам лично такъв. Повечето са чужденци, които са дошли в България на ‘’оглед’’ за футболистки. Съответно се разговаря с въпросната футболистка и нейния треньор.        

Футболните срещи в България при мъжете, с малки изключения, се случват пред изключително малко публика по стадионите. На какво се дължи това според теб? Качество на продукцията? Стадиони?

- Според мен една от причините е, че много повече от хората са заинтересовани и запалени по футбола на запад - Англия, Германия, Франция… където футболът е на много по-високо ниво, интригата е много по-голяма както и конкуренцията.  Разбира се, че на всеки му се гледат футболисти от класа, особено както на някои им остава малко време докато приключат с футболната си кариера. Футболът в тези страни е много зачитан и му се обръща много по-голямо внимание. Най-добрите треньори и футболисти са на запад. И нормално най-доброто да бъде най-много гледано. Другата причина според мен също е масовите боеве, които се случват по нашите стадиони. Може би някои хора предпочитат да гледат от телевизора, вместо да отидат и да рискуват да се наранят. Стадионите също имат превес. Просто няма смисъл да се сравняват. Не случайно зрелищните мачове, които се излъчват, са винаги по платените канали. Българските мачове са лесно достъпни, което е напълно нормално, защото сме в България.        

Случвало ли ти се е да познаваш всички фенове на стадиона при мачове на твоя отбор?

- Случвало ми се е да познавам всички, да. Защото те най-често са родители и приятели. Но разбира се е хубаво да видиш някое друго непознато лице. Колкото повече хора, толкова по-добре.       

Как според теб могат да се запалят повече момичета по този велик спорт? Трябва ли държавата по някакъв начин да се намеси с цел популяризиране на спорта? От къде другаде може да дойде помощ?

- Държавата винаги може да помогне, ако иска. Какво по-хубаво от това, собствената ти държава да застава зад теб и да те подкрепя? Момичетата на моята възраст, както по-големите така и по-малките, са се запалили по този спорт, не защото е бил известен или популяризиран от нашата държава. А просто, защото ни е докоснал по един определен начин и то завинаги. Представете си, ако реално женският футбол стане приоритет на България, колко много момичета ще искат да вземат участие. Да се организират турнири, наградни фондове, лагери. Не само 1-2 пъти в годината. Когато се работи в екип винаги е по-добре, особено за колективните спортове. Повечето хора даже не знаят, че има женско първенство по футбол в България. На мен много пъти ми се е случвало да ме питат учудено ‘’ама как така, наистина ли?’’. Просто информацията се прекъсва някъде по веригата и не достига  до всички хора. Все пак живеем в 21 век и обмяната на информация става по милион начини. Да се направят школи, които да се занимават с малки момичета, да се намерят качествени треньори и да се подобрят качествата на стадионите, всичко да е достъпно. Да се създаде професия  ФУТБОЛИСТ-ка, която да осигурява месечно възнаграждения на момичетата, защото е трудно да си футболист за здраве в България. Трябва всеки труд да се възнаграждава, защото така става по-лесно и реално. Момичетата ще могат да се отдадат на това да бъдат футболистки и след 18-годишна възраст без да  спират с футбола, защото трябва да се работи, за да се изхранват. За съжаление.        

Как според теб могат да бъдат заинтересовани повече хора от женски футбол? Какво би ги накарало да отидат с цялото си семейство на стадиона?

- Хората обичат да гледат зрелище. Ако има зрелище ще има и хора. Колкото по-популярен е един спорт, толкова по-интригуващ е. Конкуренцията и жаждата за победа. Когато отборите започнат да се борят за нещо повече от 1 място в България, тогава наистина ще се напълнят стадионите. Представете си отново, че женски български отбор по футбол минава предварителните фази на Шампионска лига и влиза в групите срещу Лион, ПСЖ, Челси, Барселона и Ювентус. Ако реално това се случи и достигне до повече хора, трибуните ще се запълнят значително, защото ще е нещо ново, нещо интересно и необичайно. И тогава трябва да си сравним часовниците с футбола тук и футбола на запад, защото там се борят за много повече неща от просто първо място в лигата. Но ние разбира се, трябва да започнем от по-ниските летви... турнири, мачове, поле за изява на момичетата. Семейството ще отиде на турнира, за да гледа малкото си момиче, но когато момичето порасте и вече е на високо ниво и играе финал на ШЛ - семейството ще каже на съседите, те ще кажат на техните съседи, пък така цялото село ще разбере, от селото до града ще стигне и т.н. Когато нещата се вземат насериозно и всеки знае своята задача и е отдаден на нея, България ще стане едно много по-добро място за женския футбол.       

Как могат родители на малки момичета, като мен самия, да бъдат информирани и заинтересовани, така че да запишат децата си да тренират футбол от малки?

- Когато родителите видят, че в една сфера има развитие, има надежда и бъдеще за техните деца, те със сигурност биха искали да им дадат възможност за такова развитие. Какво по-хубаво от това нашите деца да се занимават със спорт? Независимо какъв! Децата от малки си избират какво ги влече и какво не. Дори не всички да искат да станат професионалисти. Самата група, която се създава е от значение. Спортът учи на дисциплина, увереност, самочувствие, колективност, уважение и много други неща. Всеки родител би искал да научи своите деца на тези качества, особено когато са съчетани с игра, която те обичат да играят. Футболът е една от тези игри. Да се научиш да уважаваш противника, да се учиш да губиш, съответно и да печелиш. Тези неща лесно се четат по учебниците, но практикуването им е от значение. Да се изградят сами като хора и личности, следвайки мечтите си, учейки се на упорит труд, жертви и постоянство. Чак тогава идват наградите. Всеки родител би искал да види своето дете като успял човек (спортист). Но разбира се, за всичко това трябва да се работи в екип. Да има изградена мрежа от опитни треньори и задоволяващи условия за създаването на добри спортисти.        

Кога могат българските фенове да ви гледат на живо?

- Българските фенове винаги могат да гледат мачове на живо. Всеки уикенд се играят мачове в България. Колкото до Италия, прави се LIVE STREAM. Най-често във Фейсбук.        

Като за финал: Любим женски отбор? Любима футболистка? А от мъжете?

- Любим женски отбор нямам, както и футболистка. Аз съм фен на мъжкия футбол и предимно гледам Висшата Лига. Ливърпул е моят отбор, на който от малка симпатизирам много. Имах щастието да ги гледам на живо на мач срещу Лудогорец през 2015г., когато все още играеше моят идол Стивън Джерард. Един ден се надявам да стигна до "Анфийлд" и да гледам мач на живо от КОП.


 


Гласували: 6, рейтинг: 5.0

Добави коментар

Препоръчано за вас

Задава ли се нова генерация италиански суперзвезди?
Дания шокира Франция с гол в 88-ата минута (видео)
Най-комичните голове за 2021/2022
Англичанин стана грък, извикаха го в националния отбор
Небесносиният голеадор на Виго
Бразилия позлатява Гуардиола?
ОФИЦИАЛНО: "От Засада" става част от BTV Media Group
Ериксен порази и Сърбия със страхотно изпълнение (видео)
Сензационният гол с който Северна Македония отстрани Италия от участие на Световното (видео)
На финалната права: Ето какви отбори можем да гледаме на Световното първенство наесен
Футболистка написа история: заби си хеттрик от автоголове (видео)
Лудите моменти, заради които си заслужаваше да гледате Купата на африканските нации 2022
Световно първенство по футбол за юноши до 17 години: таланти и разочарования
Страхотният гол на Мане, който той вкара след като бе ударен в главата (видео)
Лудите геройства на Мохамед Камара, които му спечелиха "Играч на мача" (видео)
Юсейн Болт и една нереализирана футболна кариера
Катар: Прекратиха договора на топ играч, след като вкарва срещу националния им отбор
Български треньори, водили чужди национални отбори
Ето кой през какво ще мине, за да се добере до Световното първенство
Бруталният червен картон на Видал след 13 минути игра (видео)