Ето и някои от вариантите пред Интер за справяне с финансовите проблеми

Ето и някои от вариантите пред Интер за справяне с финансовите проблеми

 Президентът на италианския шампион Интер Стивън Жанг каза направо: "Интер трябва да извлече голяма капиталова печалба в края на този трансферен пазар.", въпреки че гарантира пред пресата и феновете, че иска "да поддържа отбора много конкурентен " за в бъдеще.

 Говорейки за капиталовите печалби, италианската преса сочи Ашраф Хакими и Лаутаро Мартинез като двамата основни заподозрени, които да се жертват на пазара.
 Лукаку многократно заяви желанието си да остане в Милано и като се има предвид неотдавнашното преподписване на Бастони, то това са двамата играчи, които биха представлявали най-възможните транзакции за Интер през трансферния прозорец. 

 Но какви биха били икономическите ефекти от продажбата им за клуба? Какви са разликите между ситуациите на двамата играчи ?

 Нека направим уточнението, че в момента това е училищно упражнение, тъй като нашите сметки се основават на данни на спортната преса и няма нищо официално. В този смисъл също така ще е необходимо да се разбере дали приходите от евентуалните продажби ще пристигнат заедно или ще бъдат разпределени в продължение на няколко години под формата на вноски. 

 Хакими
 Мароканският играч дойде от Реал Мадрид само преди сезон. Цената му - въз основа на отчетеното във финансовите отчети на Интер към 30 юни 2020г. - е равна на 40 504 040 евро. След подписване на договор до 30 юни 2025г., амортизационната сума* е приблизително 8,1 милиона, което означава, че към 30 юни 2021г. нетната балансова стойност на играча ще бъде 32,4 милиона.

 Като се има предвид сумата, която ПСЖ би предложил за играча (говорим за 60 милиона евро, с възможност за някакво наддаване - в последните дни се заговори за сериозен интетес от страна на Челси) и тази, която Интер би искал да прибере за играча - около 80 милиона - капиталовата печалба ще бъде гарантирана във всеки случай. Минимум 27,6 милиона до максимум 47,6 милиона. Но ликвидността, с която разполагат "нерадзурите", също би била от основно значение и най-вече възможността да се плащат на Реал Мадрид липсващите вноски за закупуването на самия Хакими миналото лято.

 Ликвидност, която е променлива за клуб като Интер, който се оказа в затруднение при изплащането на заплатите на играчите през сезона. Защото, ако е вярно, че балансът може да бъде отписан, за счетоводни цели, чрез капиталови печалби, които в някои случаи не предвиждат влизане и излизане на пари, а само обмен, е също толкова вярно, че заплатите на играчите трябва да бъдат платени в брой, откъдето идва и значението на касовия апарат.

                           Цена           Амортизация 20/21    Нетна стойност юни 2021 г.

ХАКИМИ           40,504,040       8 100 808                      32.403.232
ЛАУТАРО          28 234 000       5 804 512                      11 609 025
*данни в евро

 Още по-изгодно - със сигурност на счетоводно ниво - би била възможната продажба на Лаутаро Мартинез. 

 На първо място, известно е, че нападателите се котират на „отделен“ пазар, който често е по-висок от на останалите играчи, поне що се отнася до топ играчите.

 В случая Интер не би желал да приеме оферти под 80/90 милиона евро и - според пресата - вече е отказал една между 40 и 50 милиона, направена от Атлетико Мадрид. 

 Ако желанията на "нерадзурите" се изпълнят, Интер не само ще събере свежи 80-90 милиона, необходими за обикновеното управление на клуба, но и ще получи най-голямата капиталова печалба в историята си, която в момента е на името на Мауро Икарди. (47,1 милиона евро).

 Цената на Лаутаро, който пристигна в Интер през сезон 2018/19, всъщност е равна на 28 234 000 евро. Амортизационната такса през 2020/21 г. е била равна на 5,8 милиона евро , което означава, че нетната балансова стойност (през юни 2020 г. равна на 17,4 милиона) е спаднала до 11,6 милиона евро.

 Следователно продажбата за 80 или 90 милиона би довела до чудовищна капиталова печалба от 68,4 или 78,4 милиона евро. 

 Данни, които в момента едва ли други играчи - с изключение може би на Лукаку - от отбора на миланския гранд биха могли да гарантират подобна сума, която да зарадва президента Жанг. 

 

*За подробности около футболната амортизация, прочетете ТУК!


Гласували: 1, рейтинг: 5.0

Добави коментар

Препоръчано за вас

"Специален" ли е все още Моу?
Юве скочиха на финансовия феърплей
Италиански легенди ще стават треньори днес
Съотборник на Симоне Индзаги не вярвал, че той ще стане треньор
Даниел Малдини се разписа в дебюта си в Серия "А" пред погледа на баща си (видео)
Още един италиански клуб премина в ръцете на американци
В Серия "А" заваляха треньорски уволнения
Само Златан може да вкара с развързана обувка (видео)
Най-големите трансфери за Лято 2021
Изчезналият Киево Верона - от Шампионската лига до небитието
7 футболисти, играли и в двата римски клуба
Световен шампион: Алегри го очаква успех в Юве
Култов италиански клуб банкрутира, започва от дъното
Разследват италиански национал за побой
Собственикът на Лийдс иска да купи италиански клуб
Най-скъпите трансфери в историята на Милан
Ето ги всички шампиони в Европа и техните подгласници
Италиански легенди подкараха треньорски курс
Новото голямо име от Балканите: Душан Влахович
В Аржентина имат фаворит за наследник на Конте в Интер