Поредната битка на един голям войн

Поредната битка на един голям войн

 В последното си интервю за тази проклета 2020-та година, Рино Гатузо разкри една интерсна, но уви не много приятна новина, свързана със здравето му. Легендарният боец от халфовата линия на Милан страда от автоимунно заболяване, което го мъчи от години. Пред медиите на Апенините, той сподели:

„Чух много хора да казват, че съм мъртъв, че имам един месец живот. Имам заболяване, наречено Миастения, страдам от него от десет години, това ми се случва за трети път, но ще отмине... Болки? Трудно ми е да стоя на крака, честно. Само глупак като мен може да се изправи срещу подобен проблем. Има и по-лошо в живота. Правя това, което ми харесва, това е моят живот. И ако един ден трябва да си тръгна, искам да го направя така, както ми харесва, където прекарах цял живот, в средата на терена."

 

Миастения гравис е хронично автоимунно заболяване, характеризиращо се с мускулна слабост и лесна уморяемост след физическа активност, следствие от нарушено нервно-мускулно предаване в напречнонабраздената мускулатура. Причината за това нарушение се дължи на намален брой рецептори в постсинаптичната мембрана на нервно-мускулния синапс, следствие от образуваните антитела срещу тях. В резултат на тази реакция антиген-антитяло, ацетилхолиновите рецептори постепенно намаляват, което води до нарушения в нервно-мускулното предаване и от там до мускулна слабост и лесна умора.

 

За оценка на тежестта и прогнозата е приета следната квалификация на миастения гравис:
І. Очна миастения 
ІІ. А. Лека генерализирана миастения с бавна прогресия без кризи, отговаряща на терапията и Б. Умерено тежка генерализирана миастения с изразено засягане на скелетните и булбарните мускули без кризи, недостатъчна ефективност на терапията 
ІІІ. Остра фулминантна миастения с бърза прогресия, респираторна недостатъчност, лош отговор за терапията, висока честота на пимом, лоша прогноза 
ІV. Късна тежка миастения с прогресия от І към ІІ форма за две години

 Първоначално се засягат мускулите, инервирани от черепномозъчните нерви. Това може да доведе до птоза на клепачите и диплопия, слабост на дъвкателните мускули, отпуснатост на лицевата мускулатура с отслабване на мимическите движения, както и на вратната мускулатура- отпускане на главата към гръдния кош, носов говор, дисфагия и други. При 85% от пациентите заболяването прогресира до генерализирано мускулно засягане, което обхваща предоминантно проксималните мускулни групи на ръцете, краката и вратната мускулатура. Състоянието на болните се влошава при наличие на съпътстваща инфекция, фебрилитет, от редица медикаменти и от емоционалното им състояние.

Ех, Рино... ти, който си водил хиляди битки, ти, който си мотивирал милиони деца да се борят със зъби и нокти за всяка педя от терена, ти, който си олицетворение на думата „ВОЙН", точно, защото си ти- ТИ ЩЕ ПРЕБОРИШ И ТОВА!


Гласували: 12, рейтинг: 5.0

Добави коментар

Препоръчано за вас

„Златният“ гол, който остави един футболист без отбор
Даниеле Верди порази Лацио с тази изящна задна ножица
Грациано Пеле се завръща в Парма със супер гол
Дузпата на Милан срещу Удинезе в 97 минута (видео)
Андрей Гълъбинов получи шанс да се разпише срещу Ювентус от дузпа (видео)
Анте Ребич смълча "Олимпико" и донесе победата на Милан (видео)
Колективният гол на Интер, в който бяха замесени цели 9 играчи (видео)
Големите клубове от малките градове
Бивш италиански национал бе арестуван, отглеждал марихуана
Като на късометражна лента: Жулио Сезар и спомените за една удивителна кариера
Как се държат известните футболисти извън терена?
Най-скъпите: Топ 10 най-скъпи вратари в света
Победният гол на Ериксен в 97' минута (видео)
Стар познайник може да се завърне в Наполи
Роналдо и Меси отхвърлиха парите на Саудитска Арабия
Правата за Калчото може да преминат в... Пике!
Неочакваният герой на Ювентус - Хамза Рафия
Кои отбори получават най-много дузпи в топ първенствата?
Ново признание за Милан
Леао вкара най-бързия гол в историята на Серия "А" (видео)