Прословутият "Член 52", на който италианските клубове дължат толкова много

Прословутият "Член 52", на който италианските клубове дължат толкова много

 Въпреки че в наши дни футболът се е превърнал в една огромна машина за пари, все по-често се случва някой клуб да закъса финансово и да обяви фалит. Последният пример е точно от вчера, когато английският втородивизионен Уигън бе наказан с отнемане на точки, заради лошо финансово състояние. По тази схема пък тимът на Болтън отпадна в Лига 2, а този на Бъри прекрати съществуването си.

 В Италия обаче хората са се погрижили да няма отбори, които да изчезнат от футболната карта. Това е прословутият Член 52 от закона за вътрешната организация на Италианската футболна федерация. Той е обновяван на няколко пъти и засяга така наречените "клубове-феникси". Кога се появяват те?


 Клубовете-феникси са такива отбори, които претърпяват финансови затруднения, в следствие на което им се налага да преустановят дейността си, въпреки добрите си постижения на футболния терен. Създава се ново дружество, което често носи име, много близко до това, което прекратява дейността си. Друг път пък новите отбори се появяват след решение на феновете. Типичен пример за това са клубовете АФК Уимбълдън и Юнайтед ъф Манчестър, създадени от запалянковци на Уимбълдън и Манчестър Юнайтед в знак на протест срещу ръководствата и президентите на оригиналните отбори.

 Самият Член 52 е спасил десетки италиански тимове от закриване, някои от тях не много известни, но други трудно щяха да бъдат прежалени от масовия футболен запалянко. Самият член има 3 точки, по които може да се случи така наречената "транзакция" между старото и новото дружество.

 Точка 3: Според нея, ново дружество от същия град може да замени старото и отборът да продължи да играе в същата дивизия. Задължение на новата компания обаче е да наследи пасивите на фалиралото дружество, както и да заплати всички такси по участието. Както може би се досещате, това не се среща често, тъй като в повечето случаи дълговете на старото дружество са прекалено големи, за да бъдат компенсирани. Един е по-известният случай на прилагане на точка 3 и това е с отбора на Бари от 2014г. Тогава "петлетата" бяха на ръба от заличаване от футболната карта, тъй като дълговете им надхвърляха 30 милиона евро, но консорциум, воден от бившия италиански съдия Джанлука Папареста откупи клуба за едва 2 милиона и тимът продължи да се състезава в Серия "Б".

 Точки 6 и 7: Наричани още "Лодо Петручи" и кръстени на настоящия президент на Италианския олимпийски комитет. Според тези точки, вместо да бъдат покривани дълговете на старото дружество, футболната федерация на Италия може да даде името на клуба на друго дружество от същия град според значимостта му за футбола в страната. През 2004г. е прието условието новият отбор да започне начисто една дивизия по-надолу от стария, а през 2008г. точката е променена. Така новото дружество започва дейност две дивизии по-надолу от старото, като точките важат само за тимове от Серия "А" и "Б". От 2015г. това не се практикува, тъй като според федерацията критериите кои клубове са подходящи за прилагане на тези точки са прекалено субективни. И все пак по този начин оцеляват Наполи през 2004г., както и Перуджа и Торино през 2005г.  Точка 10: Тук вече нещата не изглеждат никак розови. До точка 10 се стига, когато не се намери някой, който да поеме тежестта на натрупаните дългове, а старото дружество е обявено в несъстоятелност. Така новото дружество започва един вид начисто, но пък има да извърви целия път обратно до елита, защото началото е в Серия "Д". За съжаление доста често се намират клубове, които да прибягват до точка 10. За последно това направи отново тимът на Бари през 2018г., когато президентът на Наполи Аурелио Де Лаурентис реши да помогне на "петлетата". В момента южният тим е собственост тъкмо на Де Лаурентис, а президент е синът му Луиджи. Иначе по-известните случаи са този на Фиорентина през 2002г., Парма през 2015г., Перуджа през 2010г., както и Венеция на 2 пъти - през 2009 и 2015г. 

 Член 52 определено е една от светините в Калчото, тъй като за последните 20 години е прилаган над 50 пъти! Замислете се колко много отбори, които се намират в Серия "А" дори днес, нямаше изобщо да съществуват, ако не бе тази вратичка в закона, която все пак донякъде да защитава интересите на футболните фенове. Това е и един перфектен пример колко неравномерно са разпределени парите в световния футбол и как някои имат толкова много, а други - толкова малко, та чак недостатъчно...


Гласували: 8, рейтинг: 5.0

Добави коментар

Препоръчано за вас

Играчите с най-много мачове през сезона
Андреа Пирло загатна какъв футбол ще практикува Юве
Рома ще има нов собственик
Юнайтед и Интер откриха справедлива сума за Санчес
Новият треньор на Ювентус U23 - Андреа Пирло
За първи път от 2007 г. насам “Златната обувка” ще се завърне в Серия “А”
Три трансферни новини с Ранг 1
Ибра се сравни с филмов герой
Обрат в Милан: предложиха нов договор на настоящия треньор
Бивши шампиони, които кретат из дивизиите
3 мача за 10 години
Това ли е най-слабият Ювентус, който ще вземе Скудетото?
Ювентус купува "новия Варан"
Обрати в Серия А: Италианска афера - бизнес или чиста случайност?
На Ботуша: Официално Рангник ще поеме Милан
Ромелу Лукаку достигна постижение на Роналдо
Луиджи Алеманди или първият футболен Юда?
В Италия: Златан ще напусне Милан
Юве направи тройна сделка
В Италия: Пянич и Артур подписаха договорите си