10 емблеми на отбори, които могат да ви разсмеят, ужасят, а защо не и двете

10 емблеми на отбори, които могат да ви разсмеят, ужасят, а защо не и двете

   В тази статия ще ви представя някои от най-смелите решения в света на футболните емблеми. Разбира се всеки си има вкус и оценките са субективни, но можем да се съгласим, че предстоящите изображения са най-малкото необичайни и без съмнение будят впечатления. С цел да съм справедлив към най-скромните клубове, подбрах единствено емблеми на професионални отбори или на такива, състезаващи се в най-високото ниво на съответната страна. Ето и своеобразната класация:

10. Шпортклуб Унион Амщетен (Австрия)


   Австрийските футболни дивизии са истинско находище на относително прилични емблеми, съсипани от фирмени лога. В случая на Амщетен обаче липсва дори приличната емблема. Създателите ѝ са решили да избягат от стандартните форми и са избрали волно реещ се надпис. Това, разбира се, не значи автоматичен провал. Изписването на всяка дума с различен шрифт и цвят, произволните светлосенки, възможно най-скучното изображение на топка и натрапчивото фирмено лого обаче значат тъкмо това.

 

9. Беста ПНГ Юнайтед (Папуа Нова Гвинея)

   Насочваме се към зона Океания и по-точно към Папуа Нова Гвинея. Този отбор служи като подготвителна академия за националния отбор на страната и използва само играчи под 23 години. С оглед на резултатите на Папуа Нова Гвинея ще си позволя да се усъмня в претенциите, които изказва емблемата на клуба. Самата тя не е толкова лоша, но в случай, че си я представим върху кутия мюсли или пакет снакс. За футболен отбор е меко казано необичайна.

 

8. Анти Дръгс Страйкърс (Сиера Леоне)

   Посланието на този отбор от западноафриканската страна е добро и заслужава похвали, но изборът на емблема е друг въпрос. Имайки предвид, че все пак става дума за футболен отбор, авторите са попрекалили с изобразяването на картини, присъщи за късните часове в някой неосветен парк. Трябва да се признае обаче, че купчината наркотици успешно отвлича вниманието от купата, която по-скоро прилича на чайник.

 

7. Клуб Депортиво Истапа (Гватемала)

 

-Колко символа желаете да включим в емблемата ви?

-Да!

 

   Така е протекъл разговорът между графичните дизайнери и хората от ръководството на централноамериканския клуб. В рамките на достатъчно ярката червена окръжност виждаме името на отбора, като че написано с WordArt, яростни скариди, футболни топки, звезди, корабен рул, живописна морска сцена, огромни чайки и слънце. Ако този кич не ви е уплашил, то надписът „Скаридената фурия“ вече трябва да успее.

 

6. Уорънпойнт Таун (Северна Ирландия)

   Би било мило ако емблемата на островитяните бе нарисувана от невръстното дете на президента на клуба, но такива сведения липсват. Чудатата картина показва как на фона на изгряващите слънчеви лъчи (?) ужасено малко зайче тича по рязко свършващо зелено поле. Причина за бягството му вероятно е подаващият се изотзад заек, който носи антена, коминочистаческа четка или може би изсъхнало дърво (???) и го наблюдава със съмнително странен поглед. Рядко може да се види изображение, което е едновременно толкова симпатично и зловещо.

 

5. Какамега Хоумбойз (Кения)

   Ако от кенийския клуб се бяха ограничили с нелепо кацналата върху скала топка, може би логото щеше да е окей. Реалистично изобразените мамули от двете му страни обаче избиват рибата. Град Какамега е известен с производството си на захар, но вероятно почвата наоколо е благодатна и за отглеждането на царевица. Едва ли обаче това е най-удачният начин да покажеш гордостта си. Благодарности към всички ръководители на Видима-Раковски, които никога не са слагали тоалетни върху емблемата на отбора.

 

4. Мосу ФК (Кот д'Ивоар)

   Много отбори по света посягат към религиозната символика при изработването на емблемите си и това е съвсем логично. Иконоподобни картини като тази, която виждаме тук обаче се срещат далеч по-рядко. А когато току до нея са накамарени стилизирани изображения на топка, тренировъчно игрище и бутонки, то резултатът определено е озадачаващ.

 

3. Салса Болърс ФК (Ангила)

   Това е един от най-силните отбори в първенството на карибския остров, но са се поиздънили с емблемата си. Сякаш изборът на име не е бил достатъчен. Абстрахираме се от коронованите слепнати топки. Можем да приемем, че те са обосновани от названието на отбора. На първо четене обаче очите ни избождат шрифтът и цветовата схема. Любопитно е и как салсата (било то танцът или сосът) предизвикват асоциация с ледено-снежни картини.

 

2. Гаадидка ФК (Сомалия)

 

   Да вмъкнеш в емблемата си някаква препратка към основния си спонсор не е най-естетичното нещо, но е разбираемо и все по-често срещано. Дали обаче е нужно да покажеш целия набор от дейности, с които се занимава въпросната фирма? Едва ли. Уви, от сомалийския Гаадидка са на друго мнение. Пропорциите на отделните елементи дори нямат нужда от коментар.

 

1. ФК Лихопо (Лесото)

   Идва редът и на безспорният за мен победител - Лихопо. Първоначалната шантава и леко зловеща идея даже засенчва недодяланото изпълнение. Аз лично бих се притеснил да изляза на терена срещу футболисти, защитаващи тази емблема.

 

 


Гласували: 13, рейтинг: 4.8

Още новини от деня:
Добави коментар

Препоръчано за вас

Мачът, в който отбор умишлено си вкара автогол, за да подобри головата си разлика
10 топ футболисти, които банкрутират
Контра: Когато последната минута се оказва златна за нас
Футболисти, играли за 2 национални отбора
Най-грубият мач в света
Скандалният Джоуи Бартън и единственото му дерби от "Старата фирма"
Снежното Класико - Най-студеният мач в света
Мачовете, които големите звезди пропускат поради травми
Най-добрите играчи на Тотнъм в ерата на Висшата лига
От сирак до един от най-могъщите олигарси: Как Роман Абрамович натрупа огромното си богатството
Последната минута - големият враг на българския футбол
Фортуна вместо футбол: Мачове, решени от чоп или монета
Дреболия бави трансфера на Суарес в Юве
Играчите, вкарвали за най-много клубове във Висшата лига
Картел Къп 2020: първото и последно издание на смъртоносния затворнически турнир
Забравените легенди на женския футбол - Ан О'Брайън
Баскът, който шокира модерния футбол
Футболисти, вкарвали и в двата европейски клубни финала
Паралелни таланти: Боян Къркич - геният, който трябваше да задмине Лионел Меси
Треньорите, които властват в турнира Лига Европа