Новата генерация: Дарвин Нунес

Новата генерация: Дарвин Нунес

 В поредицата „Новата генерация“ ви запознаваме с живота и футболните качества на някои от най-големите таланти в света. В днешната статия ще обърнем внимание на поредната звезда в тима на Бенфика – 22-годишния нападател Дарвин Нунес.

Биография

 Дарвин Габриел Нунес Рибейро е роден на 24 юни 1999 година в уругвайския град Артигас. Дарвин израства в беден квартал и в семейство на майка чистачка и баща строителен работник. Детството му е било много тежко, както самият той признава:

 Когато нямахме достатъчно храна, майка ми винаги даваше своя дял на нас [той и брат му]. Тя винаги е давала от залъка си за нас.

По-големият брат на Дарвин – Жуниор Нунес, стои в основата на това малкото момче да се запали по голямата футболна игра.

„Спомням си как винаги ходех с топка на училище и постоянно играехме с него след края на часовете. Нямахме обувки, играхме на асфалт и това понякога водеше до контузии, но никога няма да забравя тези прекрасни моменти.“ – Дарвин Нунес

 Жуниор също се оказва една от основните фигури зад успеха на уругвайския нападател. Големият брат започва тренировки преди Дарвин в столичния клуб Пенярол, където попада благодарение на бившия халф Хосе Пердомо. Няколко години по-късно Пердомо, който към момента изпълнява ролята на скаут, се опитва да привлече и 13-годишния Дарвин в Пенярол, тъй като забелязва таланта му. Само че майката на Нунес първоначално е крайно несъгласна.

 „Когато стана на 13 години, аз се свързах отново с баща му [Бибиано Нунес], за да опитам да привлека Дарвин в Пенярол и той се съгласи. Но когато отидох в Артигас, майка му [Силвия Рибейро] ми каза: „Пердомо, ти вече ми взе едното дете [Жуниор Нунес], но Дарвин няма да ти го дам. Нека да изчакаме още малко, все пак е още много малък и не искам да го загубя. Жуниор вече много ми липсва“. Беше много трудна ситуация. Бяха ми нужни 3-4 месеца да я убедя и когато най-накрая успях, тя не беше много приятелски настроена към мен. Беше много ядосана.“ – Хосе Пердомо

 След известно време обаче нови проблеми застигнали семейство Нунес и Жуниор взел едно от най-трудните решения в живота си:

Ние и двамата играехме в Монтевидео, но изведнъж се появи сериозен семеен проблем. Двамата се прибрахме обратно у дома и стояхме там 3 дни. Трябваше един от нас да остане за постоянно [в Артигас]. Казах на Дарвин да се върне [в Монтевидео], защото той имаше повече качества и по-голяма перспектива за развитие от мен. Той се бореше да стигне до върха, а аз останах тук.

 Не беше лесно [да направя този избор], защото обичах футбола. Всеки иска да играе и да постига успехи, но трябваше да взема това решение. Пратих Дарвин в Пенярол, а аз останах тук. Аз и моите приятели го убедихме, че той има голямо бъдеще.

 След този повратен момент в детството на Дарвин връщане назад нямало – той се превърнал в основен нападател за юношеските формации на Пенярол, което му гарантирало дебют в първия отбор още когато е на 18 години. Няколко месеца преди това обаче тежка контузия в коляното се оказва причината Дарвин да се подложи на операция още в тийнейджърска възраст. Дълго време уругваецът е извън терените, но благодарение на подкрепата на своето семейство успява да преодолее психологическите трудности от тежката контузия и по този начин той успява мигновено да покаже таланта си в професионалния футбол.

 През 2018 година Пенярол започва да интегрира младокът в своите редици и макар да не реализира постоянно, той привлича вниманието на немалко европейски клубове. Един от тях е испанският Алмерия, който през лятото на 2019 година плаща 13 милиона евро за правата на Нунес. За да се отблагодари за безрезервната подкрепа от страна на семейството си, веднага след трансфера си в Испания Дарвин прави голям жест към майка си и брат си.

„В момента брат ми е безработен. Той работеше като полицай в Салто. Казах му да се откаже от работата си в полицията, защото бях готов да му помогна. Да си полицай в Уругвай е ужасно и никога не знаеш какво може да ти се случи. Казах му: „Виж, аз ще ви помагам. Ще се погрижа за теб и семейството ти. Просто се откажи от работата си в полицията“. Винаги казвах на майка ми, че когато стана професионален футболист с достатъчно пари да и купя къща, аз ще го направя за нея като подарък за всичко, което е сторила за мен. Веднага след като трансферът ми в Алмерия бе финализиран, седмица по-късно и казах: „Намери къща или земя. Аз ще ти я подаря, тъй като ти го обещах. Това е начин да ти се отблагодаря за всички твои лишения – ти го заслужаваш“.“ – Дарвин Нунес

 Като играч на Алмерия във второто ниво на испанския футбол Нунес веднага демонстрира голмайсторския си инстинкт с 16 гола в дебютната си кампания. След края на шампионата интерес към Дарвин не липсва и в крайна сметка Бенфика се оказа печеливш в борбата за подписа му, който струвал рекордна за клуба сума – 24 милиона евро. По думите на асистент треньора на Алмерия – Давид Бадия, португалският гранд плащал не само за добрия сезон на уругвайския стрелец, но и за огромния потенциал, който притежава:

 Неговото израстване за такъв кратък период от време бе феноменално. Освен всичко останало платената цена за Нунес бе заради неговия огромен потенциал.

 Макар и първият му сезон с екипа на Бенфика да бе белязан от тежката пандемична обстановка, Нунес все пак успя да реализира 14 попадения и да предостави 12 асистенции във всички турнири. За съжаление, на талантливия нападател му се наложи да изтърпи още една операция на коляното по време на лятната пауза през 2021 година, която поставяше под въпрос представянията му в бъдеще. Въпреки това тя не просто не възпрепятства развитието на Нунес, но настоящата кампания е дори по-успешна за уругвайския нападател, тъй като има цели 33 гола в рамките на 38 двубоя. Към тези попадения можем да причислим 3 хеттрика, по 2 гола във вратите на Барселона и Ливърпул, както и гол срещу Мануел Нойер и Байерн (Мюнхен).

 Дарвин Нунес направи своя професионален дебют с националната фланелка на Уругвай през 2019 година, когато се появи от скамейката за 15 минути срещу Перу и реализира попадение, с което спечели точка на „урусите“. Заради гореспоменатата операция на коляното Нунес не просто е записал малко официални срещи за Уругвай, но също имаше малшансът да изпусне последното издание на Копа Америка, където неговата страна стигна до четвъртфиналите.

Стил на игра

 Въпреки че чисто визуално прилича на типичен таран в центъра на нападението, Дарвин Нунес изпълнява малко по-различни функции. Неговата физика е съчетана със завидна скорост, което го прави кошмар за повечето защитници.

„Комбинацията физика и скорост при него е феноменална. Той е способен да надбяга почти всеки защитник с половин секунда, а във футбола това е много.“ – Давид Бадия

 Тъй като в Бенфика постройката на игра често се променя, на Нунес му се налага да адаптира своето позициониране и стил на игра спрямо различни инструкции. Най-често „орлите“ играят с двама централни нападатели, като уругваецът си партнира с Харис Сеферович или Роман Яремчук.

 В немалко случаи Нунес се изтегля в левите зони на игрището, за да получи топката, а впоследствие намира празните пространства в центъра на терена, където да завърши дадено положение. Неговата роля е сходна с тази на Тиери Анри – той не е нито типичен централен нападател, нито крило. Той успява да се позиционира идеално в зоните между десния бек и централния защитник, където или ще освободи празно пространство за съотборник, изваждайки един от двамата противници извън позиция, или ще се възползва от пространството, за да действа самостоятелно.

 Дарвин Нунес изглежда най-ефективен при контраатаки, когато неговото позициониране, експлозивна скорост и физика играят ключова роля срещу високо изнесена защита. Наблюдавайки го вече в Бенфика, асистент треньорът на Алмерия Давид Бадия забелязва няколко аспекта от играта на Нунес, които се претърпели огромно израстване:

 Той се подобри брилянтно, най-вече що се отнася до изпълняване на тактически наставления, физика, движение със и без топка. Той подобри значително бързината, с което да се освобождава от пазещи го защитници – къде трябва да се позиционира, по какъв начин да го стори.

 Това се забелязва най-вече при атаки по фланга, в които Дарвин е в наказателното поле. Все по-често уругваецът се изтегля в неокупирани зони и по този начин се открива на идеални позиции, без противниковите защитници да имат възможност да му противодействат. Неслучайно той има цели 6.16 докосвания в противниковото наказателно поле средно на 90 минути. Тези негови действия водят до 3.95 удара на мач, като 2.17 от тях се оказват точни.

 Играта му с топка в крака също не е за подценяване, когато става въпрос за преход в атака. Неговите 5.42 прогресивни дрибли средно на мач го нареждат сред най-добрите в Европа по този показател. От друга гледна точка, ниският процент на получени прогресивни пасове (6.45; 35% от нападателите в Европа имат по-слаб показател) ни карат да заключим, че той е активен нападател, който по-рядко влиза директно в ролята на консуматор на положения, а сам ги създава.

 Дефанзивните му функции също си струва да се отбележат, тъй като сред нападателите той се нарежда на челните позиции по шпагати (1.03), пресечени топки (0.59) и изчиствания (0.88).

 Последно, но в никакъв случай не по важност, головият му нюх е основен фактор за силните му представяния. Изключвайки дузпите, той реализира по 0.73 гола на мач, като едва 4% от колегите му в Европа могат да се похвалят с по-резултатни изяви.

Луис Суарес или Лука Йович?

 За Нунес ще бъде от съществено значение да подбере правилно своя следващ клуб. По вяска вероятност той ще е от най-големите, а за уругвайския нападател е от огромна важност не просто да е несменяем титуляр, но също и да бъде използван по най-правилния начин на терена. Качествата и потенциалът му са неоспорими, но за да ги развие в пълна степен трябва да намери най-точния отбор и треньор за себе си. Силно се надяваме контузията в коляното му да не се окаже основополагаща причина за срив на неговата кариера, както се е случвало с немалко други талантливи нападатели по света. Той има необикновен талант, който може да бъде развит чрез правилни наставления от качествени специалисти.


  Прочетете също:  


Гласували: 9, рейтинг: 4.8

Още новини от деня:
Добави коментар

Препоръчано за вас

Край! Ето кои звезди преминаха в Саудитска Арабия
Испанската доминация година по година
Отново местят финала на Шампионската лига?
Футбол без засади? Моделът на Ван Бастен
Уилям Стил: От Football Manager до хит във Франция
Потъналите в забрава някогашни членове на Висшата лига
Футболните величия, спечелили всичко във футбола
Меси порази Троа със страхотен шут (видео)
Меси със страхотно попадение срещу Бенфика (видео)
Ерлинг Холанд с гола на седмицата (видео)
Сане порази Барселона за 2:0 с този страхотен пробив (видео)
"Колонизираните" футболни клубове на Европа (част 1)
Революционните промени за сезон 2023-24 в Еерсте Дивизие
Най-комичните голове за 2021/2022
Драма след 90-ата мин: късните голове, които класираха Реал Мадрид и Виляреал
Неизвестните голмайстори по света
Семейството на "гражданите" порасна с още един отбор
Рафа Силва с гол достоен за трофея "Пушкаш"? (видео)
Нови проблеми за Юве след краха срещу Виляреал
Името "Стоичков" отново отекна в Испания с рекорд (видео)