Революционните промени за сезон 2023-24 в Еерсте Дивизие

Революционните промени за сезон 2023-24 в Еерсте Дивизие

Втората нидерландска дивизия ще предприеме невиждани досега промени във футболната игра. Разбира се, на този етап те подлежат на обсъждане, но ако всичко върви по план, те се очаква да бъдат въведени в официални мачове от сезон 2023/24. Ето и най-интересните от тях.

Тъчовете ще бъдат премахнати

За подобно нововъведение загатнахме в нашия сайт в подробен материал преди време, а сега в Нидерландия ще подложат неговата ефективност на тест. Тъчовете вече няма да бъдат изпълнявани с ръце, а играта ще се подновява директно с крака. Тази идея от много години циркулира из футболната общественост, а хора като Арсен Венгер и Гари Линекер са едни от най-ярките и привърженици. Техните основни доводи са, че играта ще бъде подновявана по-бързо и естествено. Предстои да разберем дали подобен подход ще бъде успешен.

Чисто игрово време от 60 минути

Идеята набира все по-голяма популярност в последно време и създава разнопосочни мнения. За да се избегне умишленото бавене на време, всеки път, когато топката излезе от игра, времето ще бъде спирано. И тъй като от CIES Observatory изчисляват, че средното чисто игрово време в 36 европейски първенства се равнява на 60 минути, във второто ниво на нидерландския футбол се спират именно на 1-часовите футболни срещи. Друг интересен факт от проучването е, че в Ередивизи – елита на Нидерландия, топката е била най-дълго време в игра в сравнение с останалите 36 първенства – над 63 минути.

5-минутни наказания след жълт картон

По подобие на хокея във второто ниво на Нидерландия футболисти ще бъдат извадени от игра за 5 минути, когато получат жълт картон. За много от дефанзивните играчи първите официални предупреждения не представляват особна заплаха и не водят след себе си сериозни последици. Подобни 5-минутни наказания ще обезсърчат футболисти като тях да си изкарват регулярно жълти картони. Отсъствието на някой или няколко основни играчи, дори и в рамките на 5 минути, може коренно да промени даден двубой и навярно самите треньори ще изискват от своите възпитаници да внимават с нарушенията.

Неограничен брой смени

 Пак по мотиви от много други отборни спортове в Еерсте Дивизие ще прибегнат към неограничен брой смени. Подобно нововъведение също поражда много разногласия, тъй като това би облагодетелствало по-големите отбори с широчина в състава и по този начин те имат значително преимущество пред малките тимове, които не могат да си позволят над 11 играчи на равностойно ниво. Положителните черти на това ново правило са, че рискът от контузии поради преуморяване ще бъде до голяма степен намален, а и самите промени ще се извършват много по-бързо.

Дриблиране след пряк свободен удар

Дори и да се въведе стопиране на времето, даден двубой може да бъде накъсан от множество нарушения, които водят след себе си подготовка за изпълняване на преки и непреки свободни удари. Средно 11% от времетраенето на двубоите по европейските терени е изгубено именно в нагласяне на стена, точно позициониране на топката, инструкции към играчите в наказателното поле и още детайли, съпътстващи статичните положения. Промяната, която Еерсте Дивизие предлага, е играта след преките свободни удари да бъде подновявана с директен дрибъл, без да се налага излишно губене на време. Това най-вече ще се прилага при нарушения в центъра на терена или по-назад по игрището. При сегашните правила дори в тези зони може умишлено да се бави времето. С тази промяната множеството фаулове няма да попречат кардинално на темпото на даден мач.

Коментар от инициаторите на промените

Основният човек, който стои зад тези нововъведения, е ръководителят на аматьорския футбол в Нидерландия – Ян Дирк ван дер Зее. Той смята, че новите правила ще направят футбола една „по-бърза, честна и атрактивна“ игра:

Идеята е да въведем тези правила в Еерсте Дивизие до началото на сезон 2023/24. Тогава промените ще бъдат консултирани с отборите и Международния борд на футболните асоциации (IFAB).
Ако опитваш да въведеш подобни промени във футбола, трябва да се сблъскаш с два типа фенове – футболния романтик, който иска да запази играта такава, каквато е, и фена, който е отворен към предложения, които биха направили футбола по-атрактивен и честен спорт. Футболните романтици могат да бъдат намерени в УЕФА и ФИФА, които имат тенденция да си заравят главите в пясъка, когато се правят промени в играта. Това е причината да насрочим тези промени за толкова късно – трябва да убедим много хора в идеите си.


Гласували: 5, рейтинг: 4.2

Още новини от деня:
Добави коментар

Препоръчано за вас

Край! Ето кои звезди преминаха в Саудитска Арабия
Футбол без засади? Моделът на Ван Бастен
Уилям Стил: От Football Manager до хит във Франция
Потъналите в забрава някогашни членове на Висшата лига
Меси порази Троа със страхотен шут (видео)
"Колонизираните" футболни клубове на Европа (част 1)
Най-комичните голове за 2021/2022
Новата генерация: Дарвин Нунес
Неизвестните голмайстори по света
Семейството на "гражданите" порасна с още един отбор
Рафа Силва с гол достоен за трофея "Пушкаш"? (видео)
Името "Стоичков" отново отекна в Испания с рекорд (видео)
ФК Версай 78 – аматьорите от кралските градини, които изживяват магията на купата
Лудост: вратар спаси дупза и три следващи удара в рамките на 10 секунди (видео)
Спорният гол на Боро срещу Манчестър Юнайтед (видео)
Голът на Билбао, който извхърли Реал Мадрид от Купата в 89' мин. (видео)
Роберто Карлос се завръща в игра
Как неслонимият Дънди щурмува собствената си футболна гибел
Дарби спечели точката с драматичен гол в 96-ата минута (видео)
Анди Керъл вкара два кандидата за "Гол на сезона", отмениха и двата (видео)