Датският клуб, обречен да играе в немското първенство

Датският клуб, обречен да играе в немското първенство

 Фленсбург е немски град в провинция Шлезвиг-Холщайн, отстоящ едва на няколко километра от границата с Дания. Областта не е особено популярна с футболните си постижения, но в нея откриваме един тим, който е с прелюбопитна история.

 ДГФ Фленсборг е основан през далечната 1923г. от датски етнически групи, живеещи в града. Самата област Шлезвиг-Холщайн неколкократно е ставала повод за спорове между Дания и Германия през последните 150 години. До 1864г. Фленсбург е част от Кралство Дания, но след продължилата 8 месеца Прусо-датска война, датчаните губят града завинаги.

 Дори до ден днешен във Фленсбург продължават да живеят около 2500 датчани. За тях ДГФ Фленсборг е само един от мирните начини да изразят недоволството си, че градът им е в немско владение. Затова и клубът носи датско име - Dansk Gymnastik Forening. Интересното е, че скромният тим продължава да получава подкрепа от правителството на Дания.

 След Втората световна война ДГФ Фленсборг се включва в немската футболна система. Тъй като клубът никога не е имал особени финансови възможности, а освен това неговите играчи са само представители на датската общност в града, постиженията му на зеления килим не са кой знае колко впечатляващи. Няколко трофея на аматьорско ниво, но това е всичко.

 Въпреки непрофесионалния си статут, ДГФ Фленсборг честичко получава възможността да се изправи срещу някои от датските грандове. Така например, почти ежегодно се провежда контрола между скромния тим и актуалния датски шампион Брьондби. 

 Местните фенове продължават да поддържат своята индентичност. На домакинските мачове на тима на стадион, наречен "Фруесковенс Идратспарк", се пеят песни на датски език, а съоръжението е декорирано в червени и бели цветове. 

 Благодарение на този скромен клуб, датското малцинство е съхранило традициите си. ДГФ Фленсборг напомня на хората от къде произхождат дедите им. Най-хубавото е, че немското население в града няма нищо против това. Фленсбург е един уникален пример как датчани и немци могат да живеят мирно.
 


Гласували: 12, рейтинг: 4.9

Добави коментар

Препоръчано за вас

2. Бундеслига си има своят Робърт Левандовски: Симон Тероде
Румънски играч на име Роналдо вкара два кандидата за "Гол на сезона" за две минути (видео)
Как Томас Тухел изкачи футболния Еверест
Обявиха най-надеждните млади играчи в света, има българин в списъка
Типично по латиноамерикански: арестуват Фелипе Мело, ако влезе в Уругвай
Тежката криза, налегнала гръцкия футбол
Hashtag United - най-големият клуб, за който не сте чували
Култовите английски клубове, които влязоха в администрация
Да обиколиш света за една футболна кариера
Новата генерация: Патрик Берг
Смях в турска Първа лига - защитници и нападатели с абсурдни отигравания (видео)
Малките отбори, които събраха заедно големи играчи
В Англия видяха нетрадиционен протест на фенове
Акробатичният гол на Зарачо в Копа Либертадорес (видео)
Синът на Серджо Консейсао дебютира с червен картон за 3 минути (Видео)
Големите герои на уикенда
Ето колко ще плаща ПСЖ за заплати за сезона
Най-дългата дузпа в света
ФК Рейнджърс – скъпи златни времена, фалит и прекъсване на десетилетна доминация
Поразително изпълнение на пряк свободен удар в Дания (видео)