Ето как работи таванът на заплатите в австралийската А-лига

Ето как работи таванът на заплатите в австралийската А-лига

 Във футбола все по-често се говори, че може би един от инструментите, който трябва да се ползва при изравняването на силите между богати и бедни, е т. нар. "таван на заплатите". И докато в Европа прилагането на подобно нещо изглежда малко вероятно, то в австралийските спортове е реалност. Ето как те се справят с този таван на заплатите във футболната А-лига на страната.

 В момента сумата, която е наложена на всеки австралийски клуб, е 2,1 млн. долара, като тя се покачва всеки сезон. Например през 2006г. е била 1,6 млн.

 Сумата от 2,1 млн. е общата стойност, която даден тим може да плаща на играчите си в заплати. На отборите също е наложен и под на заплатите - 1,7 млн.

 Таванът обхваща всички регистрирани футболисти в състава и дори включва допълнителни бонуси като коли, апартаменти и прочие.

 Разбира се, това правило има своите изключения, които имат за цел да привлекат чужди играчи в лигата или да спомогнат развитието на млади таланти. Ето точно какви са те:

 - Звездни футболисти: даден отбор може да плаща колкото желае на двама футболисти, които са посочени като звездни (австралийски или чуждестранни);

 - Играчи от академията: даден отбор може да плаща колкото желае на до 4 футболиста до 23 години, които са дошли от детско-юношеските формации;

 - Лоялни играчи: даден отбор може да плаща колкото желае на футболисти, които са изкарали 4 поредни сезона като част от състава му.

 В момента между австралийските клубове няма трансферна система. Ако футболист желае да смени отборната си принадлежност, той трябва да анулира контракта си. В последните месеци обаче се говори, че футболната федерация обмисля въвеждането на трансфери по подобие на европейския модел.

 Таванът на заплатите в А-лигата работи доста добре, ако целта е изравняване на силите. В последните 10 сезона шампиони са ставали шест различни клуба. Големият проблем обаче е, че този принцип е успешен в затворена система, но не и в конкуренция с останалия свят. Ако хипотетично предположим, че дадена европейска страна реши да въведе таван на заплатите, то тя ще изостане сериозно от съседите си, които ще могат да привличат топ таланти и да им плащат баснословни суми. Ако цяла Европа приложи този модел, тогава може да се получи желаният резултат, но на този етап подобно решение изглежда малко вероятно, тъй като ще навреди сериозно на традиционните грандове.


Гласували: 8, рейтинг: 5.0

Добави коментар

Препоръчано за вас

Емоционалното съобщение на Пеле до Марта
Английски клуб ще носи прозрачни екипи
Цирк в Копа Либертадорес: обгазиха играчите на Бока Хуниорс
Култов френски клуб все пак ще играе в Лига 1
Какво се случи с играчите на Монако, които спечелиха титлата през 2016/17?
Най-възрастният полеви играч в Европа прекрати кариерата си
ФК Бургас с престижно второ място на силен международен турнир
Тайландски актьор ще атакува азиатската Шампионска лига
Датският клуб, обречен да играе в немското първенство
Легендарният футболен номад слага край на кариерата си
Нагласен мач или толкова си могат? Преценете сами (видео)
Едуард Менди – непробиваемият вратар, който доскоро не бе желан от никого
Футболист опроверга собствената си смърт чрез социалните мрежи
Бразилски футболист привлече интерес от български клубове с това изпълнение (видео)
Португалците съжаляват, че са назначили Давидс
Ето ги всички шампиони в Европа и техните подгласници
Скромните шампиони в големите европейски финали
Рекордьорите с най-много попадения в топ първенствата за един сезон
Куриоз: Неймар пропусна изключително важна дузпа (видео)
Българите, които спечелиха трофей през сезон 2020-21