Ето как работи таванът на заплатите в австралийската А-лига

Ето как работи таванът на заплатите в австралийската А-лига

 Във футбола все по-често се говори, че може би един от инструментите, който трябва да се ползва при изравняването на силите между богати и бедни, е т. нар. "таван на заплатите". И докато в Европа прилагането на подобно нещо изглежда малко вероятно, то в австралийските спортове е реалност. Ето как те се справят с този таван на заплатите във футболната А-лига на страната.

 В момента сумата, която е наложена на всеки австралийски клуб, е 2,1 млн. долара, като тя се покачва всеки сезон. Например през 2006г. е била 1,6 млн.

 Сумата от 2,1 млн. е общата стойност, която даден тим може да плаща на играчите си в заплати. На отборите също е наложен и под на заплатите - 1,7 млн.

 Таванът обхваща всички регистрирани футболисти в състава и дори включва допълнителни бонуси като коли, апартаменти и прочие.

 Разбира се, това правило има своите изключения, които имат за цел да привлекат чужди играчи в лигата или да спомогнат развитието на млади таланти. Ето точно какви са те:

 - Звездни футболисти: даден отбор може да плаща колкото желае на двама футболисти, които са посочени като звездни (австралийски или чуждестранни);

 - Играчи от академията: даден отбор може да плаща колкото желае на до 4 футболиста до 23 години, които са дошли от детско-юношеските формации;

 - Лоялни играчи: даден отбор може да плаща колкото желае на футболисти, които са изкарали 4 поредни сезона като част от състава му.

 В момента между австралийските клубове няма трансферна система. Ако футболист желае да смени отборната си принадлежност, той трябва да анулира контракта си. В последните месеци обаче се говори, че футболната федерация обмисля въвеждането на трансфери по подобие на европейския модел.

 Таванът на заплатите в А-лигата работи доста добре, ако целта е изравняване на силите. В последните 10 сезона шампиони са ставали шест различни клуба. Големият проблем обаче е, че този принцип е успешен в затворена система, но не и в конкуренция с останалия свят. Ако хипотетично предположим, че дадена европейска страна реши да въведе таван на заплатите, то тя ще изостане сериозно от съседите си, които ще могат да привличат топ таланти и да им плащат баснословни суми. Ако цяла Европа приложи този модел, тогава може да се получи желаният резултат, но на този етап подобно решение изглежда малко вероятно, тъй като ще навреди сериозно на традиционните грандове.


Гласували: 8, рейтинг: 5.0

Добави коментар

Препоръчано за вас

2. Бундеслига си има своят Робърт Левандовски: Симон Тероде
Румънски играч на име Роналдо вкара два кандидата за "Гол на сезона" за две минути (видео)
Как Томас Тухел изкачи футболния Еверест
Обявиха най-надеждните млади играчи в света, има българин в списъка
Типично по латиноамерикански: арестуват Фелипе Мело, ако влезе в Уругвай
Тежката криза, налегнала гръцкия футбол
Hashtag United - най-големият клуб, за който не сте чували
Култовите английски клубове, които влязоха в администрация
Да обиколиш света за една футболна кариера
Новата генерация: Патрик Берг
Смях в турска Първа лига - защитници и нападатели с абсурдни отигравания (видео)
Малките отбори, които събраха заедно големи играчи
В Англия видяха нетрадиционен протест на фенове
Акробатичният гол на Зарачо в Копа Либертадорес (видео)
Синът на Серджо Консейсао дебютира с червен картон за 3 минути (Видео)
Големите герои на уикенда
Ето колко ще плаща ПСЖ за заплати за сезона
Най-дългата дузпа в света
ФК Рейнджърс – скъпи златни времена, фалит и прекъсване на десетилетна доминация
Поразително изпълнение на пряк свободен удар в Дания (видео)