Фен написа дисертация за връзката между тъчовете на Рори Делап и срутването на световната икономиката

Фен написа дисертация за връзката между тъчовете на Рори Делап и срутването на световната икономиката

 Каква е връзката между тъчовете на легендата на Стоук Сити Рори Делап и срутването на световната икономика през 2008? Именно на този въпрос се е опитал да отговори студент на име Джордж Айнс от Абърдийнския Университет.


 Джордж е студент по приложна статистика и използвал наученото за да изготви своята дисертация, която прехвърля впечатляващите 12 000 думи. Материалът е озаглавен “Блажено невежество: ефектът на пеперудата в теория на хаоса”, а краткото описание е следното:

 “Теоретично проучване за това как двата гола отбелязани от Стоук Сити след изпълнение на странично хвърляне от Рори Делап при тяхната загуба с 3:2 срещу Евертън на 14 септември 2008 директно доведе до края на дейността на “Голдън Сакс“ и “Морган Стенли” като инвестиционни банки на 21 септември 2008.”

 За жалост, на този етап дисертацията не е достъпна публично, но най-вероятно ще бъде качена в интернет, след като бъде защитена и оценена. Ето как Джордж коментира избора си на тема:

 “Бях избрал заглавието преди да бях намерил силни доказателства за връзки между двете събития. Знаех от къде да тръгна, но имаше и доста сляпа надежда, че ще успея да открия нещо. Започнах да разследвам събитията поотделно и ги срещнах някъде в средата.”

 “Друга тема, която разследвах бе връзката между отваряното на първия магазин от веригата “Стейпълс” на британска земя през 1993 и хотел в Скарбъро, който се е срутил в следствие на свлачище. Но за мен идеята, че тъчовете на Рори Делап могат да поставят световната икономика на колене бе далеч по-привлекателна. ”

 Джорж е голям почитател на футбола и се възхищава на Делап и неговите тъчове (Както и трябва!). Но всъщност той не е фен на Стоук Сити. Джорж е шотландец по народност и като такъв обожава Абърдийн - последният тим, който Сър Алекс Фъргюсън води преди да поеме Манчестър Юнайтед и последния клуб печелил Висшата лига на страната, който не се казва Рейнджърс или Селтик.

 За щастие в модерния технологичен свят новините се разпространяват бързо и заглавието на дисертацията е достигнала до самия Рори Делап, който шеговито попита в Twitter: “Ще получа ли докторска степен за постижението?”Джордж сподели, че не изненадан, че бившият футболист е малко объркан от избраната тема, но е доволен, че е достигнала до него:

 “Определено трябва да му благодаря - на него и на хората начело на банките, които позволиха на клиенти с 40 долара в сметката да изтеглят ипотеки за 280 000 долара за да си купят къща. Тези тъчове са легенда и на всеки три месеца, някой ги споменава, когато сме се събрали за по бира.”


Гласували: 6, рейтинг: 5.0

Добави коментар