Мечтата “BeNeLiga”: Суперлигата, която може да достигне стойност от 400 млн. евро

Мечтата “BeNeLiga”: Суперлигата, която може да достигне стойност от 400 млн. евро

 Преди няколко месеца ви съобщихме за идеята да се създаде нова суперлига в Европа. Тази седмица нидерландското издание Het Nieuwsblad и обществената телевизия NOS хвърлиха още светлина върху плановете за предстоящото обединяване на първенствата на Нидерландия и Белгия, под името BeNeLiga.

 На този етап големите клубове от двете страни, в това число Гент, Андерлехт, Брюж, Генк, Стандарт, Аякс, Фейенорд, ПСВ, АЗ, Утрехт и Витес все още събират информация за потенциалните ползи от подобна инициатива. В една от брошурите, с които са се сдобили двете медии, се съобщава, че “След 150 години футбол е време да преоценим бъдещето си. Последните отличия на голямата сцена за клубовете ни датират от преди повече от 20 години. Феновете копнеят за европейска слава. BeNeLiga трябва да преодолее разликата с европейските топ първенства. Белгийците и нидерландците мечтаят да имат едно от най-силните първенства след Англия, Германия, Испания, Италия и Франция.”Планираният формат

 На този етап се разглежда вариантът за лига с 18 клуба - 8 от Белгия и 10 от Нидерландия. Първенството ще се състои в 34 кръга и ще има само 2 изпадащи отбора, без плейоф. Топ 7 отборите ще се класират за Шампионската лига и Лига Европа. Всички останали тимове ще играят в националното си първенство и ще се борят за мястото си в новата VIP лига. Очаква се заинтересованите страни да получават и нова информация за финансовите и правни детайли около идеята от изследователската агенция Deloitte през следващите седмици. Според нея маркетинговите и медийни договори могат до донесат приходи от 250 до 400 млн. евро. Проучването трябва да приключи до края на август. След това всички страни, включително синдикатите и професионалните лиги, могат да започнат официални дискусии.


Гласували: 7, рейтинг: 4.9

Добави коментар