Натискат клубовете в Нидерландия да проверяват по-често стадионите си

Натискат клубовете в Нидерландия да проверяват по-често стадионите си

 Въпреки че стадионите в Ередивизи изглеждат като едни от най-поддържаните и стегнатите в Европа, те също не са застраховани от инциденти. Тъкмо затова нидерладнското Министерство на вътрешните работи е погнало местните клубове да проверяват по-често съоръженията си.

 Наредбата идва точно 2 години, след като част от козирката на главната трибуна на стадиона на АЗ Алкмаар се срути, а като по чудо нямаше пострадали. В резултат на това тимът трябваше да домакинства двубоите си на съоръжението в Хага. Оказа се, че стотици пукнатини по козирката са били подминати с лека ръка от ежегодните инспекции.

 Съвсем наскоро обаче се случи нов инцидент, който явно е накарал властите да не седят със скръстени ръце. Една от трибуните на стадиона в Ниймеген се срути, след като гостуващите фенове на Витес празнуваха гол на своите. 93 души причиниха срутване, което нямаше как да остане незабелязано.

 Сега министерството нарежда на всички собственици да правят допълнителни проверки на стадионите си. Реакцията на клубовете е разнопосочна. В Амстердам и Ротердам са спокойни.

 "Състоянието на конструкцията се проверява редовно по няколко пъти в годината. Не виждаме причина да правим допълнителни инспекции, но ще се подчиним на заповедта на министерството." - коментират от поддръжката на "Йохан Кройф Арена", домът на Аякс.

 Ръководството на Фейенорд също е сигурно в здравината на "Де Куип", макар стадионът да се движи, когато тълпата празнува гол на своите. През 2014г. испански журналисти изразиха възмущението си, когато Севиля гостуваше на "Ваната". Когато домакините бележат, публиката изпада в такъв екстаз, че според испанците съоръжението спокойно е можело да се срути.

 "Стадионът ни е на 100% здрав!" - уверява директорът на "Де Куип" Ян ван Марвайк. - "Може и да е стар, но проверяваме конструкцията всяка година. Дори има външна фирма, която прави тези проверки. Последната беше през юни." - след което коментира и притесненията на испанските журналисти. - "Направен е от стомана и бетон, така че е нормално да се движи. Най-много да хване ръжда, но това е лесно поправимо. Проверките се провеждат от строителна фирма, която се назначава лично от кмета. Фирмата отново дава резултатите лично на него. Системата е много стриктна. Няма причина да правим нова проверка само защото от Министерството са се обадили."

 От ПСВ обаче реагираха остро на наредбата.

 "Не ни трябва такова нещо. Ще инспектираме стадиона си, вероятно до края на годината, но системата, която искат да въведат, е абсурдна - всеки трябва да инспектира собствения си стадион. Все едно месарят да инспектира собственото си месо." - каза пък Марк ван де Лаар, който отговаря за "Филипс Стейдиъм". - "От няколко години правим предложения. Трябва да има независима комисия, която да прави тези инспекции. Не че нямаме вяра на собствения си строител, но когато това се прави от държавата, тогава има по-малка вероятност нещо да се обърка. Може да ви звучи странно, но в Нидерландия няма специални изисквания към строителството на стадиони."

 "В Англия си научиха урока по трудния начин през 70-те и 80-те. Сега там има "Зелен наръчник" за стадионите." - завършва Ван де Лаар. Според него, дори и правителството да реши да действа по въпроса, едва ли ще има нещо конкретно до пролетта, а докато се гласува и приеме ще стане 2023г.

 И все пак някои клубове веднага взеха мерки. Следващият кръг в Ередивизи е чак на 20 и 21 ноември, което дава време за реакция. Стадионите, които ще домакинстват въпросните срещи, ще трябва да извършат проверките.

 "Разбира се. Веднага се свързахме с външна фирма, която да оцени стадиона ни." - бе коментарът на Спарта Ротердам. 

 Инцидентът на стадиона на НЕК през октомври пък подтикна Хераклес да извършат нова проверка на собственото си съоръжение и без да им бъде заповядвано от правителството.

 "Инспектираме за пукнатини, дефекти и такива неща. Това включва и детайлен анализ на самия строеж. Въпреки че проверката не е завършила, на пръв поглед всичко изглежда добре." - каза говорител на Хераклес.

 Ваалвайк пък свършиха това още през април.

 "Докладът е от 80 страници и струва хиляди евро." - каза един от главните мениджъри Франк ван Моселвелд. - "След писмото от министерството тази седмица, ние се свързахме със строителната фирма, която направи проверката през пролетта, за да потвърдим дали състоянието на стадиона покрива изискванията. Очакваме да получим отговор преди следващия ни домакински мач (срещу Аякс на 21 ноември)." 

 Най-стара пък е проверката на стадиона на Гоу Ахед Ийгълс - от 3 февруари 2021г.

 "Тогава всичко беше наред. Не знам дали инспекцията включваше само оглед или по-детайлно проучване. Ако строителят каже, че всичко е наред, трябва да му се доверим. В допълнение, и това не е маловажно, най-старите ни трибуни са най на високо. Те не могат да се срутят." - сподели Ян Вилем ван Доп, директор на клуба.


Гласували: 3, рейтинг: 5.0

Добави коментар

Препоръчано за вас

Легендарен колумбиец отвратен от уговорения мач (видео)
Първенството на Ватикана
Лудостта на Турската купа отново изуми футболните фенове (видео)
Скандален мач в Португалия прекатен при 0:7
Африканска страна остана без футболна федерация
Александър Стоилов: Головата машина от зоналните групи на Германия
Младок си вкара автогол и се реваншира с хеттрик (видео)
Килиан Мбапе - 12тият играч, получил 10/10 от L'Equipe
Бразилия: една от най-невероятните симулации, които ще видите днес (видео)
Ерик тен Хаг – треньорът с мисия
Най-резултатните 11 в историята на Шампионската лига
Английски клуб скъса с хазарта
Нова изцепка в Южна Америка: Простреляха треньора (видео)
Когато нахлуващите фенове отвърнат на удара: жесток шпагат с два крака (видео)
Бивш национал на САЩ заменен от дете
Поредно признание за Душан Тадич
2. Бундеслига си има своят Робърт Левандовски: Симон Тероде
Румънски играч на име Роналдо вкара два кандидата за "Гол на сезона" за две минути (видео)
Как Томас Тухел изкачи футболния Еверест
Обявиха най-надеждните млади играчи в света, има българин в списъка