В Белгия разследват 18 клуба за данъчна измама

В Белгия разследват 18 клуба за данъчна измама

 Днес белгийските медии гръмнаха със сензационна информация. Министър-председателят на страната Винсент ван Петегем е заявил, че цели 18 професионални клуба в страната от А и В дивизия ще бъдат разследвани за данъчни измами. 

 Наскоро бившият футболен агент Деян Велкович е свидетелствал срещу клубове, директори, треньори и съдии, а докладът му е кръстен "Пано". Според Ван Петегем, думите на Велкович могат да се окачествят като "отмъщение" срещу засегнатите страни. В доклада "Пано" са цитирани много точни суми, както и хората, на които са били плащани.

 "Това е голям шок за футболните фенове, както и за всички, които за изрядни данъкоплатци." - се казва в изявлението на министър-председателя. - "Специалният данъчен инспекторат е важен партньор в разследването, също като беше в "Операция Нула"*. Например, в момента цели 18 клуба се разследват за данъчни измами, но на този етап не мога да кажа повече."

*Операция Нула е един от големите скандали в белгийския футбол, когато в продължение на 2 години тече разследване за пране на пари и уреждане на мачове посредством местните клубове

 Противно на логиката, клубовете и футболистите в Белгия ползват сериозни данъчни облекчения. Затова правителството възнамерява от януари да прокара закон, според който професионалните играчи, които получават над 2474 евро заплата, да плащат 15% социални осигуровки. Само за сравнение, за обикновените граждани този процент е 38! 75% от данъците върху разходите на клубовете за заплати пък се опрощават от държавата.

 Проблемът е, че огромна част от върнатите суми отиват за допълнителни възнаграждения на футболистите, които не се обявяват, а биват изплащани на ръка, буквално в торби за хляб, според Велкович, а също така и под формата на различни подаръци като часовници и т.н. 

 Правителството възнамерява да задължи клубовете да харчат въпросните суми за развитие на детско-юношеския футбол и подобряване на базите, вместо за бонуси на добре платените футболисти. Също така се обсъжда да бъде въведен таван на комисионните на агенти - до 3% от заплатата на играча, която агентът успее да му договори с клуба. 


Гласували: 4, рейтинг: 5.0

Добави коментар

Препоръчано за вас

Анди Керъл вкара два кандидата за "Гол на сезона", отмениха и двата (видео)
Треньорът на Порто пусна сина си в края на мача, той вкара победния гол (видео)
Най-възрастният футболист в света има нов отбор
Гласувайте за Гол на Годината (видео)
Рубен Аморим - поредната перла от новото поколение млади треньори
Футболистът, който разлюби футбола
Роял Юнион Сент-Жилоас: възкръсналият белгийски хегемон
Стремглавото падение на Легия (Варшава) – от действащ шампион до борещ се за оцеляване
Защитата на Уест Бром поднесе Коледен подарък на нападател в нужда (видео)
Серхио Рамос бе изгонен във втория си мач в Лига 1 (видео)
Червен картон за изпълнение на дузпа? (видео)
91-годишен фен дочака да види отбора си шампион след 70 години (видео)
Серо Портеньо – да станеш шампион в 101-ата минута
Легендарен бразилски отбор изпадна от елита
Легендарен колумбиец отвратен от уговорения мач (видео)
Първенството на Ватикана
Лудостта на Турската купа отново изуми футболните фенове (видео)
Скандален мач в Португалия прекатен при 0:7
Африканска страна остана без футболна федерация
Александър Стоилов: Головата машина от зоналните групи на Германия