В Белгия разследват 18 клуба за данъчна измама

В Белгия разследват 18 клуба за данъчна измама

 Днес белгийските медии гръмнаха със сензационна информация. Министър-председателят на страната Винсент ван Петегем е заявил, че цели 18 професионални клуба в страната от А и В дивизия ще бъдат разследвани за данъчни измами. 

 Наскоро бившият футболен агент Деян Велкович е свидетелствал срещу клубове, директори, треньори и съдии, а докладът му е кръстен "Пано". Според Ван Петегем, думите на Велкович могат да се окачествят като "отмъщение" срещу засегнатите страни. В доклада "Пано" са цитирани много точни суми, както и хората, на които са били плащани.

 "Това е голям шок за футболните фенове, както и за всички, които за изрядни данъкоплатци." - се казва в изявлението на министър-председателя. - "Специалният данъчен инспекторат е важен партньор в разследването, също като беше в "Операция Нула"*. Например, в момента цели 18 клуба се разследват за данъчни измами, но на този етап не мога да кажа повече."

*Операция Нула е един от големите скандали в белгийския футбол, когато в продължение на 2 години тече разследване за пране на пари и уреждане на мачове посредством местните клубове

 Противно на логиката, клубовете и футболистите в Белгия ползват сериозни данъчни облекчения. Затова правителството възнамерява от януари да прокара закон, според който професионалните играчи, които получават над 2474 евро заплата, да плащат 15% социални осигуровки. Само за сравнение, за обикновените граждани този процент е 38! 75% от данъците върху разходите на клубовете за заплати пък се опрощават от държавата.

 Проблемът е, че огромна част от върнатите суми отиват за допълнителни възнаграждения на футболистите, които не се обявяват, а биват изплащани на ръка, буквално в торби за хляб, според Велкович, а също така и под формата на различни подаръци като часовници и т.н. 

 Правителството възнамерява да задължи клубовете да харчат въпросните суми за развитие на детско-юношеския футбол и подобряване на базите, вместо за бонуси на добре платените футболисти. Също така се обсъжда да бъде въведен таван на комисионните на агенти - до 3% от заплатата на играча, която агентът успее да му договори с клуба. 


Гласували: 4, рейтинг: 5.0

Още новини от деня:
Добави коментар

Препоръчано за вас

Революционните промени за сезон 2023-24 в Еерсте Дивизие
Най-комичните голове за 2021/2022
Новата генерация: Дарвин Нунес
Неизвестните голмайстори по света
Семейството на "гражданите" порасна с още един отбор
Рафа Силва с гол достоен за трофея "Пушкаш"? (видео)
Името "Стоичков" отново отекна в Испания с рекорд (видео)
ФК Версай 78 – аматьорите от кралските градини, които изживяват магията на купата
Лудост: вратар спаси дупза и три следващи удара в рамките на 10 секунди (видео)
Спорният гол на Боро срещу Манчестър Юнайтед (видео)
Голът на Билбао, който извхърли Реал Мадрид от Купата в 89' мин. (видео)
Роберто Карлос се завръща в игра
Как неслонимият Дънди щурмува собствената си футболна гибел
Дарби спечели точката с драматичен гол в 96-ата минута (видео)
Анди Керъл вкара два кандидата за "Гол на сезона", отмениха и двата (видео)
Треньорът на Порто пусна сина си в края на мача, той вкара победния гол (видео)
Най-възрастният футболист в света има нов отбор
Гласувайте за Гол на Годината (видео)
Рубен Аморим - поредната перла от новото поколение млади треньори
Футболистът, който разлюби футбола