Декларация за бъдещето на спортната журналистика

Декларация за бъдещето на спортната журналистика

 Ще ви разкажа една история за момче, което наивно вярваше в идеята, че може да обедини двете си големи страсти – любовта си към писането и магията, наречена футбол.
Мечтата му бе да се занимава със спортна журналистика, да пише за големите футболисти и да се докосне до великите имена. Именно затова същият този младеж не спираше да се интересува от любимия отбор, да посещава мачове и да играе футбол. Ден след ден, седмица след седмица. Имаше цел и я гонеше.
Реалността обаче се оказа не толкова прекрасна, колкото мислеше. Момчето така и не записа журналистика. Отказа го това, което се чуваше и виждаше от тези преди него - трябвали връзки, трябвали познати, трябвали високи оценки и дори ако по някакъв начин  успееш да се докопаш до заветния статут на спортен журналист, ти си принуден да пишеш статии, които биха отвратили онова щастливо размечтано дете, което все още е живо някъде там в дълбините на съзнанието ти! И така, изпълнението на тази негова мечта бе отложена.
Днес, почти десетилетие по-късно, това момче стои пред вас. Зарекъл се, че ако някога има дори и малко влияние, той ще го използва за да подобри начина, по който се поднасят спортните вести в България! Такива, каквито иска всеки футболен фен да прочете и именно феновете сте тези, които ни давате тази подкрепа и възможност. Зад нас стоите вие. Повече от 12 000 последователи и хиляди читатели, които искате тази промяна, а заедно ще я направим реалност!
Истината е, че от известно време журналистиката бавно се задушава в блатото на изкривените реалности, измамните заглавия и абсурдните лъжи. Ние всички, които сме читатели, до толкова сме се примерили, че вече не ни прави впечатление когато за пореден път отворим дадена статия, за да открием, че информацията, обещана в заглавието, не отговоря на съдържанието. Налегнала ни е апатия, която, за жалост, донякъде е характерна за обществото ни като цяло. Ние, по подобие на търсачите на самородно злато в речните корита, по цял ден ровим новините за любимите си отбори, надявайки се, че в бурното течение от преувеличени заглавия и неверни спекулации, ще намерим онази малка, но така ценна прашинка злато. Понякога минават дни и дори седмици докато това се случи! И тук е редно да си зададем въпроса - каква точно е работата на спортният журналист? Не трябва ли именно той, да е това сито, което да ни доставя вярната информация и да отхвърля грешната?
Вярвам, че журналистиката ни отчаяно има нужда от нов живот и свежа кръв. А символиката, че започваме точно през март - месецът, който ни дарява с пролетта, не ми убягва.
Разбира се, причината за състоянието на новинарските медии у нас съвсем не е някаква неразгадаема мистерия – целта е трупане на максимален брой кликове и продажба на реклами. А колко далеч е всичко това от зората и романтиката на спортния журнализъм. В началото на миналия век,  журналистите, желаещи да пишат за спорт, са водели неравна битка с обстоятелствата на техния всекидневен живот. Въпреки липсата на добра информация и развита инфраструктура, те успяват да съобщават за спортните успехи на българите от всички международни състезания и по този начин съумяват да зарадват един народ, подложен на тежките страдания, породени от конфликтите през XX век.
Между тези времена и днешния модерен спортен журнализъм сякаш има пропаст, с размерите на средно голяма галактика. Иронично е, че имаме по-голям достъп до информация от когато и да е било в човешката история, а сме по-зле информирани от всякога.
Тук е важно да отбележа, че аз и колегите ми не се обявяваме срещу спортния журнализъм като бизнес. Ако предоставяш добър продукт, разбира се, си напълно заслужил да изкараш пари от него. Това, което ни вбесява, е пълното пренебрежение на понятия като обективност, достоверност и истинност. Вярваме, че за футбол може да се пише без излишно гръмки заглавия, без подвеждаща информация и именно затова поставяме имената и лицата си над всяка написана от нас статия. Затова обявяваме и публично петте принципа, които ще следваме, когато представяме спортните новини от тук нататък:

I. Поднасяне на достоверна информация от проверени източници
II. Без кликбейт и подвеждащи заглавия
III. Задълбочени и интелигентни футболни анализи
IV. Гласност на феновете
V. Истинност и достоверност

Нашата всекидневна задача ще е да ви поднасяме само такива вести, които успешно са преминали нашето „сито“,  съставено от два простички компонента – да идват от достоверен източник и да не нарушават здравия разум и логика.  Ако е спекулация, ще се опитаме да я потвърдим, ако сметнем, че е лъжа, ще се опитаме да я оборим.
Това е обещанието от нас, авторите, към Вас читателите. Ако ви подведем, не ни жалете, не позволявайте да кривнем в грешния път. Ако наистина искате тази промяна и имате нужда от обективна журналистика, борете се с нас.
Ако не сте доволни от сегашното състояние на най-големите спортни сайтове и ако не искате да продължават да злоупотребяват с доверието и вниманието ви, помогнете на развитието на нашата медия – разпространявайте статиите, които публикуваме, пускайте ги в групи, споделяйте ги с приятели. Борете се за каузата!
Смятаме, че ние заедно като едно малко, но много огнено общество, можем завинаги да променим облика на спортния журнализъм в България! А кои сме ние? Ние сме екипът на #От Засада. Над двадесет буйни мъже и жени, които са обединени от страстта си към футбола и от несломимата вяра в идеята, че в нашата държава, може да има качествена спортна журналистика.


Гласували: 29, рейтинг: 4.8

Още новини от деня:
Коментари
Боян 29.03.2019 19:10

Много добра статия. Силно се надявам да успеете винаги да ни предоставяте реални новини, без каквито и да е подвеждания. Успех занапред!

Отговори 5 0
Чочо 29.03.2019 19:23

Да сте здрави. Всичко друго времето ще потвърди, обори или отхвърли.

Отговори 5 0
Стефан Георгиев 29.03.2019 19:24

Успех момчета!!!

Отговори 6 0
Петър 29.03.2019 21:33

Евала ви правя момчета! Продължавайте в същия дух!

Отговори 3 1
Цецо 29.03.2019 22:21

Момчета, идеята е страхотна и с интерес очаквах да видя сайта, но едва зачел първата статия ми направиха впечатление груби правописни и пунктуационни грешки. Не може да имаш претенции за качество и да пишеш примерили вместо примирили, или да не поставяш запетая пред за да. Не забравяйте, че критиката за правописа беше един от основните отговори на въпроса, който зададохте във фейсбук за това какво не харесват феновете в останалите спортни сайтове... Критиката надявам се да приемете като градивна. Поздрави и успехи!

Отговори 3 0
Добави коментар

Препоръчано за вас

Пробив в системата (анализ)
Край! Ето кои звезди преминаха в Саудитска Арабия
Клубове, които имат един и същи собственик
Висшата лига - шампионите, които изпадат бързо
Трансферните разочарования на Реал Мадрид през годините
Шампионите от Лестър - къде са те сега?
Изненади и разочарования - сезонът във Висшата лига е история
"Битката за Брамал Лейн" - мач без аналог в английския футбол
Какво се "счупи" в Тотнъм и защо "шпорите" ще са извън топ 4?
Греъм Потър - изкупителната жертва на Челси?
Брутална грешка на вратаря закопа Борусия Дортмунд (видео)
"Железните" от Берлин - един специален клуб
Футбол без засади? Моделът на Ван Бастен
Когато големият Алан Шийрър отряза Юнайтед... два пъти!
"Бодибилдърът" от Лече: От фермата на баща си до звезда в Калчото
Ужасът "Валенсия": Собственик срещу фенове
Ас на Рома ще съди клуба
Ла Лига скочи на английските клубове, обвини ги в измама
Уилям Стил: От Football Manager до хит във Франция
Потъналите в забрава някогашни членове на Висшата лига