Какво се случи с играчите на Монако, които спечелиха титлата през 2016/17?

Какво се случи с играчите на Монако, които спечелиха титлата през 2016/17?

 Сезон 2020/21 безспорно ще се запомни с добро от феновете на френския Монако. Тимът от княжеството се представи изключително силно и се завърна в Шампионската лига след няколко турбулентни кампании, като дори в една от тях бе сериозно застрашен от изпадане.

 Освен че се класираха трети, "монегаските" имаха и реален шанс за титлата няколко кръга преди края, но не им стигнаха силите да се преборят с новия първенец Лил и с богаташите от ПСЖ. Завръщането на тима в най-престижния европейски клубен турнир безспорно е добра новина за всеки неутрален фен на футбола, защото Монако определено има сериозни традиции в надпреварата.

 Едва преди 4 години тимът, воден от Леонардо Жардим, бе на крачка от това да участва във финала на Шампионската лига за втори път, но бе спрян на полуфиналите от колоса Ювентус. В Лига 1 пък "монегаските" прекратиха доминацията на ПСЖ и се поздравиха с титлата на Франция - за осми и до момента последен път в тяхната история.

 Разбира се, след края на тази супер успешна кампания, футболистите на Монако бяха разграбени като топъл хляб от големите европейски клубове, като някои от тях в момента са сред суперзвездите на световния футбол. Ето какво се случи с играчите, които спечелиха титлата на страната и изиграха въпросния полуфинал срещу Ювентус.

Вратар: Даниел Субашич
 Хърватският страж бе безспорният номер 1 на поста си през кампанията. Той записа общо 54 мача във всички турнири и бе сред главните "виновници" за успеха на тима. Субашич продължи доброто си представяне и през следващия сезон, след което успя да достигне и до финала на Световното първенство през 2018г. с националния отбор на Хърватия. Това обаче бе краят за него. След въпросния финал, Субашич прекрати международната си кариера, а освен това загуби титулярното си място в Монако. През 2020г. бе освободен от клуба и макар официално да е все още активен футболист, той е без отбор над 12 месеца.

Десен защитник: Джибрил Сидибе
 Това е играчът, записал най-много мачове през сезона на този пост. Сидибе тъкмо бе пристигнал от Лил срещу 15 милиона евро. Той изигра 47 мача през кампанията, като интересното е, че остана един от малцината, които не бяха разпродадени след феноменалния сезон. Дори в момента Сидибе е в клуба и отново бе с ключова роля за класирането на Монако в Шампионската лига, записвайки 34 мача през сезона.

Ляв защитник: Бенжамен Менди
 Една от доста успешните сделки на Монако. Менди също бе нов в онзи тим, който постигна невероятни успехи. Той бе закупен през 2016г. от Марсилия за 13 милиона евро. Само година по-късно, "монегаските" успяха да го продадат на Манчестър Сити за сумата от 57,5 милиона евро. Доста добър бизнес за тима от княжеството. Менди все още се подвизава на "Етихад", но получи редица контузии и не се намира в никак добра форма, така че определено не е първи избор за Пеп Гуардиола.

Централен защитник: Камил Глик
 Трети футболист, пристигнал в клуба точно преди шампионския поход. Глик бе закупен от Торино за 11 милиона евро през 2016г., но веднага се наложи като титуляр в сърцето на отбраната. Изигра 53 мача за сезона, в които вкара 8 гола. Полякът бе част от състава на Монако до лятото на 2020г., когато бе продаден на италианския Беневенто за 3 милиона евро. По всичко личи, че през новата кампания 33-годишният играч ще продължи да се състезава за "вещиците".

Централен защитник: Жемерсон
 Единственият в защитното каре с някакъв стаж в клуба преди този сезон. Пристигнал през януари 2016г. от Атлетико Минейро за 11 милиона евро, Жемерсон изигра 54 мача през кампанията. Това бе и най-силният му период за клуба. Той остана на "Стад Луи II" до ноември 2020г., когато договорът му бе прекратен по взаимно съгласие и се завърна в Бразилия, подписвайки с Коринтианс. От 1 юли обаче е свободен агент.

Централен халф: Фабиньо
 Изключително успешна кампания за бразилския футболист. Той бе закупен през 2015г. за 6 милиона евро от португалския Рио Аве и през трите си сезона като собственост на Монако показа невероятни игри. Конкретно през 2016/17 Фабиньо изигра 56 мача и вкара 12 гола. Той обаче не напусна княжеството веднага, а през 2018г., когато Ливърпул броиха 45 милиона евро за услугите му.

Централен халф: Тимуе Бакайоко
 Доста успешна сделка за френския клуб. Привлечен през 2014г. за 8 милиона евро, Бакайоко направи умопомрачителен сезон, записвайки 51 мача и 3 гола. По онова време той бе едва на 22 години, така че Монако успя да го продаде на голяма печалба още през 2017г., когато Челси платиха за него 40 милиона евро. Бакайоко все още е собственост на "сините", но изкара последните 3 сезона като преотстъпен, съответно в Милан, Монако и Наполи.

Ляво крило: Тома Лемар
 За този човек "монегаските" получиха наистина феноменална сума. Лемар бе привлечен в клуба през 2015г. за 4 милиона евро от Каен. През сезон 2016/17 той изигра 55 мача и вкара 14 гола, но учудващо така и не се появи купувач за него през лятото, който да плати исканата от французите сума. След като изкара още една година на "Стад Луи II", той все пак бе трансфериран за 72 милиона евро в Атлетико Мадрид, където се подвизава и в момента.

Дясно крило: Бернардо Силва
 Още един страшно впечатляващ млад играч. Силва бе купен от Бенфика за 15,75 милиона евро през януари 2015г., което не е никак малко с оглед на крехката му тогава възраст, но пък през 2017г. "монегаските" получиха за услугите му 50 милиона евро. През въпросната кампания Бернардо изигра 58 мача и вкара 11 гола, така че нямаше как да не привлече интереса на големите риби. Него конкретно го прилапа Манчестър Сити в комплект с Менди.

Нападател: Валер Жермен
 Реално погледнато, това бе играчът, който записа най-много мачове за клуба през сезон 2016/17 - цели 60. В тях Жермен реализира 17 гола, а треньорът Леонардо Жардим го използваше и като заместник и като партньор в атаката на Радамел Фалкао. Кампанията бе една от най-резултатните за юношата на Монако, така че когато бе продаден на Олимпик Марсилия за 8 милиона евро след края на сезона, това си бе печалба. От 1 юли 2021г. Жермен е свободен агент, след като договорът му с марсилци изтече.

Нападател: Радамел Фалкао
 "Ел Тигре" продължаваше да бъде измъчван от чести травми през кампанията, но пък въпреки това се превърна във водещия голмайстор на Монако за сезона. Фалкао заби 30 гола в 43 мача, като 7 от тях бяха в Шампионската лига. Привлечен през 2013г. за 43 милиона евро, колумбиецът остана играч на "монегаските" до лятото на 2019г., когато договорът му с клуба изтече и той напусна със свободен трансфер. В момента е футболист на турския Галатасарай.
 

Също ключови за сезона фигури:

Андреа Раджи
 Италианецът главно бе използван за запълване на дупки, но все пак изигра сериозен брой мачове през сезона - 37 във всички турнири. Раджи може да се счете за истински ветеран в клуба, тъй като бе привлечен през 2012г. от Болоня със свободен трансфер. Той остана в Монако до края на кариерата си, който дойде през лятото на 2019г.

Алмами Туре
 20-годишен по това време и използван главно да играе вдясно на защитата при честите травми на Сидибе. Туре записа общо 27 мача за сезона във всички турнири и остана в клуба до януари 2019г., когато бе продаден на Айнтрахт Фракфурт за 750 хиляди евро. В момента той продължава да се състезава за немския клуб, но и там е предимно резерва.

Набил Дирар
 Също един от играчите с най-голям стаж в клуба. Дирар бе привлечен през 2012г. за 6 милиона евро от белгийския Брюж. По призвание, мароканецът е крило, но на няколко пъти му се наложи да влиза на пожар и да запълва дупки отдясно и отляво на защитата. Записа 33 мача за сезона, в които отбеляза 1 гол. След края на кампанията бе продаден на Фенербахче за 3,5 милиона евро.

Жоао Моутиньо
 Португалецът пристигна в комплект с Хамес Родригес през 2013г., когато руският милиардер Дмитрий Риболовлев изливаше сериозни средства за трансфери. Моутиньо бе привлечен за 25 милиона евро и остана в Монако до 2018г. През сезон 2016/17 той изигра 52 мача и вкара 3 гола. Когато напусна "монегаските" в посока Висшата лига, те прибраха за него сума от порядъка на 5,6 милиона евро от Уулвърхямптън.

Гуидо Карийо
 Често използван като смяна в атаката на тима. Аржентинецът бе закупен през 2015г. от родния му Естудиантес, но не особено добрите му реализаторски умения го закотвиха на пейката. Той все пак се появи на терена в 31 от мачовете на тима, но в 22 от тях влезе като резерва, и вкара общо 8 гола. През 2018г. бе продаден на английския Саутхямптън за 22 милиона евро.

Габриел Боскилия
 Така и не се пребори за титулярно място в състава на Монако. Привлечен през 2015г. за 9 милиона евро от Сао Пауло, бразилецът често бе даван под наем, а през сезон 2016/17 записа 16 мача, в които реализира 8 гола. Нелош показател като за полузащитник, но и това не го направи титуляр. След някои наеми, през 2020г. бе продаден на Интернасионал, където се подвизава и в момента.

Килиан Мбапе
 Преди този сезон 17-годишната надежда бе изиграл 14 мача за Монако, в които бе реализирал 1 гол. След тази кампания обаче, целият свят вече говореше за таланта на Килиан Мбапе и как той ще бъде един от онези, които ще определят стандартите във футбола през следващото десетилетие. Мбапе записа 44 мача за сезона, в които вкара 26 гола, кой от кой по-важни. Това бе и последната му кампания при "монегаските", защото след нейния край, той бе първо даден под наем, а след това и продаден на ПСЖ за общо 180 милиона евро.


Гласували: 7, рейтинг: 4.4

Още новини от деня:
Добави коментар

Препоръчано за вас

Край! Ето кои звезди преминаха в Саудитска Арабия
Испанската доминация година по година
Отново местят финала на Шампионската лига?
Футбол без засади? Моделът на Ван Бастен
Уилям Стил: От Football Manager до хит във Франция
Потъналите в забрава някогашни членове на Висшата лига
Футболните величия, спечелили всичко във футбола
Меси порази Троа със страхотен шут (видео)
Меси със страхотно попадение срещу Бенфика (видео)
Ерлинг Холанд с гола на седмицата (видео)
Сане порази Барселона за 2:0 с този страхотен пробив (видео)
"Колонизираните" футболни клубове на Европа (част 1)
Революционните промени за сезон 2023-24 в Еерсте Дивизие
Най-комичните голове за 2021/2022
Новата генерация: Дарвин Нунес
Драма след 90-ата мин: късните голове, които класираха Реал Мадрид и Виляреал
Неизвестните голмайстори по света
Семейството на "гражданите" порасна с още един отбор
Рафа Силва с гол достоен за трофея "Пушкаш"? (видео)
Нови проблеми за Юве след краха срещу Виляреал