Реферски заключения от украинска страна относно дузпата

Реферски заключения от украинска страна относно дузпата

 

 Тук ще ви предоставим компетентни анализи от бивши футболни рефери, отново във връзка със спора, все още разискван от мача ЦСКА – Зоря Луганск (1:1)

 Известният бивш украински рефер Мирослав Ступар сподели мнението си дали си струва да се отсъди дузпа срещу столичния ЦСКА в мач от III Кръг на Лига Европа

 „За да определим същността, трябва да използваме новото издание на правилата, тъй като текстът относно играта с ръка е пренаписан за наказание в ситуации, когато играчът не играе ръчно нарочно. Както беше в мача ЦСКА - „Зоря“. В този епизод играчът на ЦСКА при скок се опита да блокира полета на топката, изпратен от Хомченовски, действайки, според мен, небрежно и безсмислено. При падане винаги има опорна ръка, която е между тялото и полето. Но в същото време ръката не трябва да бъде изпъната отстрани - както се казва в текста на правилата. За съжаление за защитника на ЦСКА ръката му не беше прибрана и това не е позволено. Все още има извинение, казват те, че топката докосна ръката на защитника след отскок от гърдите му. Да, но не мисля, че това е нещо неочаквано. Топката докосна гърдите му и бе спряна в ръка, която не е във фазата на подкрепа / подпиране - реферът имаше повече причини да определи наказателен удар, отколкото да не го определи.

Ако не беше отсъдил дузпа, тогава щеше да има повече критики срещу него. "

Бившият рефер на ФИФА Сергей Шебек обаче заяви друго:


„Моето мнение е, че съдията сбърка при определянето на дузпа срещу ЦСКА. Има нови правила на играта, където ясно е посочено следното, цитирам: „Играчът не се наказва за игра с ръка, когато играчът падне, а неговата ръка е между торса и полето му за подкрепа / подпиране.  Защитникът се търкулна, за да пресече топката, която беше изпратена от Хомченовски от фланга. Когато опорната ръка на защитника беше на земята, топката удари играча по тялото, а след това, търкаляйки се под мишницата му, докосна ръката му. Съществува дебат, че в последната фаза на епизода ръката на играча на ЦСКА беше вдигната. Тя обаче беше вдигната спонтанно, когато топката се търкаляше под мишницата. Следователно е неуместно да се говори тук за ръката, изтеглена от тялото. Мисля, че реферът греши “, каза Шебек.

Публикуваме и още едно мнение, което е дело на един бивш футболен рефер – Христо Пантелеев, който е от авторите на ОТ ЗАСАДА, ето го и него:

1. Първо топката удря Албентоса в гърдите и след рикошета докосва ръката му, тоест няма дузпа.

2. Според новите правила също няма дузпа, защото играчът не печели контрол над топката и не предотвратява гол с неволната игра с ръка.

3. Когато играч изпълнява шпагат, е естествено ръката му да бъде подпряна или близо до земята, поради което играта с ръка при шпагат не е нарушение.


Гласували: 7, рейтинг: 5.0

Добави коментар

Препоръчано за вас

"Една легенда се завръща, Бела Петрич е това!"
Мъри счупи известно проклятие, за да триумфира с купата
5 "златни случки" от последните 20 години в родния футбол (част 3)
5 "златни случки" от последните 20 години в родния футбол (част 2)
Най-красивите български голове в евротурнирите
Грегъри Акселрод – „фалшивият“ футболист, който бе на крачка от трансфер в ЦСКА
Ерик тен Хаг – треньорът с мисия
Най-резултатните българи от началото на сезона
Масов бой на мач в Лига Европа завърши с дузина арестувани
Кандидат за гол на седмицата - Виктор Осимен (видео)
Абсурдният автогол, който провали Лацио срещу Галатасарай (видео)
Преди ЦСКА - Пирин (Благоевград)
10 българи, пропуснали да впечатлят грандовете като младежи
Какво се случи с играчите на Лудогорец от онзи мач със Стяуа
Ето ги всички шампиони в Европа и техните подгласници
Скромните шампиони в големите европейски финали
Рекордьорите с най-много попадения в топ първенствата за един сезон
Българите, които спечелиха трофей през сезон 2020-21
Какво се случи с играчите на Порто, които спечелиха Лига Европа през 2010-11?
Блокират завръщането на Борислав Михайлов в БФС?