Стадионите в България, които останаха просто мираж

Стадионите в България, които останаха просто мираж

 Свикнали сме всеки да идва, да обещава и накрая да си тръгва с подвита опашка. Явлението се наблюдава от много години във футбола ни. Пристигат различни хора, които сипят лъжи на поразия - как ще изградят нови бази, как ще построят нови стадиони, как това и онова... Може би вече никой не им и вярва. 


 Една от болните теми на феновете на Ботев Пловдив например е постоянното отлагане на строежа на стадиона им, който бе разрушен преди години с идеята да се построи ново и красиво съоръжение. Разбира се, това не стана, като работата по обекта бе спирана на няколко пъти. Сега уж държавата се ангажира да намери финансиране за "Колежа", но с избухналата пандемия от коронавирус не се знае за какво ще са по-спешни тези пари. Проблемът обаче е, че не само "Колежа" е на този хал. През годините в голяма част от градовете бе обявено, че ще има нови стадиони, които да вдъхнат нов живот на и без това замиращия ни футбол. Уви, до момента няма нито едно съоръжение, което да е завършено и приведено в употреба. Изключение прави поетапното модернизиране на стадиона в Разград, което по всяка вероятност изглежда, че ще бъде реализирано успешно, както и това на градския стадион в Ловеч.


 Кои са обаче тези, които нямат такъв късмет? Ще проследим тук:

"Черноморец Арена", Бургас


 Както наскоро споменахме в една друга статия, касаеща родния футбол, ситуацията с бургаските клубове е плачевна. Вековният Черноморец крета във В група, по настоящем по-известна като Трета лига, докато Нефтохимик е може би образец за средняк едно ниво по-нагоре. Каква е ситуацията със стадионите обаче? Стадион "Лазур", който от скоро има ново име - "efbet Арена" от години не е пипан, но все пак се намира в приемливо състояние, в сравнение с голяма част от родните съоръжения. Съоръжението на Черноморец пък претърпя известни подобрения преди честването на стогодишнината, което все пак е позитивно. Продължават неяснотиите около собствеността на спортния комплекс, което бе една от главните причини преди десетина години да се заговори за строежа на нов дом за "акулите". Представен бе бляскавият проект за "Черноморец Арена" - 30-хиляден красавец, който да е отражение на финансовата стабилност на тима по това време. Започнат бе строежът на нова клубна база - "Гнездо на акули", като един от кампусите бе финализиран, заедно с няколко терена. И изведнъж кранчето спря, което прати клуба във финансов колапс, а вдъхновяващите проекти отидоха на вятъра. Дори и завършеният кампус в момента не се използва, а наскоро община Бургас представи проекта за нов стадион, побиращ под 5000 зрители.

Стадион "Варна"


 Наскоро някой беше заявил, че това е най-дълго строящият се стадион в света. И е абсолютно прав! На мястото на стария градски стадион "Юрий Гагарин", неизползваем от десетилетия и сринат из основи, трябваше да изникне прекрасно и модерно ново съоръжение с капацитет от 24 000 седящи места. Първата копка бе направена през 2005г., но след като бе изкопан един огромен кратер, работата бе прекратена. Над десетилетие по проекта нищо не бе пипано, а това принуди местния Черно море, който уж щеше да ползва новия стадион, да прави подобрения по собственото си съоръжение, за да си подсигури лиценз и домакински мачове във Варна. Разбира се, "моряците" изиграха солиден куп срещи в Разград докато трае "модернизацията" на стадион "Тича". Подобна е ситуацията и с другия варненски клуб Спартак. За модернизацията на неговото съоръжение също бе представен сериозен проект, но вместо това една от трибуните му бе почти разрушена, за да отстъпи път на новия високоскоростен булевард, пресичащ града. Строителството на стадион "Варна" бе подновено преди 2 години, но след изграждането на една от трибуните, проектът отново бе замразен, а крановете - застопорени. Кога и дали въобще варненци ще могат да се насладят на нов стадион, изобщо не е ясно.Стадион "Локомотив", Пловдив


 Поредното съоръжение, което все още не може да види светло бъдеще. Може би мнозина от вас помнят как част от стадиона в пловдивския парк "Лаута" рухна по време на мач на тима от А група. Целият сектор бе затворен и в последствие разрушен, а обещанията на тогавашния бос Коко Динев бяха да бъде изградена нова трибуна на име "Бесика", в която да се ситуират ултрасите на Локомотив. Нещо повече, бизнесменът представи лъскав проект за цялостното обновяване на съоръжението, което наистина бе в окаяно състояние. Трябваше да бъдат изградени наново трибуните зад вратите, да бъде монтирано осветление и целият стадион да бъде покрит с козирка. Е, както можете да предположите, нищо от това не се случи. Следващият собственик Веселин Марешки също обеща на феновете на Локомотив, че ще изгради трибуна "Бесика", но и той набързо забрави за обещанията си. В крайна сметка бе построена нещо като помощна трибуна, от където в момента ултрасите на "смърфовете" наблюдават срещите на любимия си отбор. В началото на 2019г. проектът за модернизация на стадион "Локомотив" бе възобновен. Определен бе и бюджет за това в размер на 15 милиона лева. Все още се очаква нещо по този проект за започне да се случва, въпреки че и държавата обеща, че ще инвестира..

Стадион "Георги Аспарухов", София


 Една от най-болните теми за феновете на Левски. Наред с голямото разединение, което напоследък е налегнало "сините" ултраси, прекратеният проект по модернизацията на стадион "Георги Аспарухов" допълва картинката. Още през 2011г. бе взето решение арената да претърпи масова реконструкция, като всички сектори щяха един по един да бъдат събаряни и изграждани наново. Трябваше новото съоръжение да е в британски стил, да бъде премахната лекоатлетическата писта и всички трибуни да бъдат покрити с козирки. Резултатът? Осем години по-късно, само един от секторите на "Герена" е реконструиран, само че не напълно. След продължилото над 3 години строителство, сектор А най-сетне бе открит, но козирката, която да го покрива, така и все още не е монтирана. През това време собствеността на клуба се смени, а в даден момент финансовата ситуация в клуба бе толкова лоша, че се наложи всички скъпоструващи звезди да бъдат продадени и "сините" да разчитат на собствени кадри. Сега Левски отново успя да привлече класни чужденци, на които да плаща сериозни заплати, но рестартиране на проекта за модернизирането на стадиона не е на дневен ред. Или поне нищо такова не е обявено до момента.

Стадион "Българска армия", София


 Напоследък една от най-дискутираните теми сред "червените" привърженици е предстоящата модернизация на клубния стадион. Проектът бе представен, финансирането бе осигурено, разрешенията бяха дадени. Изглежда този път ЦСКА наистина ще се сдобие с модерен и красив нов стадион. И все пак ние подхождаме с лек скептицизъм към всичко това. "Око да види, ръка да пипне" са казали старите хора. И с право. Напомняме, че проектът за изграждането на един модерен "Българска армия" далеч не е от тази година. Още през 2012г. архитекти показаха как ще изглежда съоръжението, след като в него се влеят едни 24 милиона лева. Трябваше да бъде увеличен капацитетът, да бъде подменен изцяло терена, да бъдат подновени съблекалните, да има ново табло и озвучителна уредба и не на последно място - козирка, която да покрива всички седящи места. Всички знаем какво се случи след това. ЦСКА бе докаран до това да не получи лиценз в следствие на години безхаберно управление, а проектът за модернизация на "Армията" бе пратен в девета глуха. Сега той отново е изкаран на дневен ред и всички се надяваме най-сетне да видим нов стадион в София.

Градски стадион, Мездра


 Нещо, което едва ли е известно на масовия футболен запалянко. В момента футболът в Мездра може и да е силно регресирал, но преди десетина години това изобщо не беше така. Когато през 2007г. компанията НАДИН придоби собственост върху местния Локомотив и инвестира сериозни суми в привличането на нови играчи, "железничарите" се класираха за А група за пръв път в историята си. По това време се появи и проект за модернизирането на градския стадион в Мездра. Негови автори бяха немците от "ASP", по чиито идеи бе реконструиран "Готлиб-Даймлер Щадион" в Щутгарт, по настоящем "Мерцедес-Бенц Арена". Трябваше съоръжението да има близо 14 000 седящи места, нови съблекални, нова зала за пресконференции, както и редица други блага. Проектът бе представен през 2008г. и необходимото финансиране бе в порядъка на 30 милиона лева, а ремонтните дейности трябваше да продължат само 2 години. Виждате на къде отиват нещата, нали? Не само, че не се стигна до реконструкция на стадиона, ами и Локомотив бе закрит през 2012г. заради тежкото финансово състояние, в което бе изпаднал. В момента тимът се подвизава в Трета лига, а гореописаните дни изглежда са заровени далеч назад в миналото.
БОНУС: Национален стадион "Арена на Розата" 


 Неотдавна във футболните среди се завъртя идеята за нов национален стадион. "Васил Левски", за чието обновяване бяха платени солидни средства в началото на новия век, бе заклеймен като "морално остарял". Така се стигна до проекта на немската фирма IFS, която в началото на 2014г. се споразумя с държавата да вдигне ново съоръжение на мястото на стадион "Славия" в столичния квартал "Овча купел". То трябваше да разполага с 30 000 седящи места и да е последен писък на модата, оформено като роза - един от националните ни символи. Общата инвестиция се изчисляваше на 32 милиона евро, а срокът на изпълнение бе до 2020г. Може би доста разумно обаче, министерството на спорта тогава реши, че България няма нужда от нов национален стадион, а вместо това тези финанси трябва да бъдат дадени за модернизиране на съоръженията на клубовете в А група. 


Гласували: 28, рейтинг: 4.3

Коментари
варна 17.12.2019 21:25

Няма стадион в България който да е построен,дори и на Лудогорец не беше завършен във вида в който беше представен.Къде е великия стадион на Славия и Венци-дебелото,къде е реконстроираният Васил Левски,къде е стадион Пловдив,а този в Плевен?Всички стадиони представени в България не са видели бял свят,тук сме царе на проектите,картинките и 3D..............:)))))))))))))))

Отговори 8 0
Тича 17.04.2020 20:05

Ще си позволя да Ви поправя. Черно море игра мачовете си в Каварна, а не в Разград.

Отговори 3 0
Мето 27.05.2020 22:28

В България има един нешлифован диамант, съоръжение, което с минимални усилия и инвестиции може да се превърне в истинско бижу, покриващо всички изисквания на ФИФА и УЕФА... 55 000 места, два етажа, частично покритие с план за цялостно такова, осветление, паркинги, тренировъчни игрища... Единствената пречка, за да стане национален стадион, е че не се намира в София, а на Гребната база в Пловдив... Да, говоря за Ст. Пловдив!!!

Отговори 1 0
clierly 30.05.2021 04:17

buy cialis online cheap

Отговори 0 0
clierly 15.06.2021 16:30

overnight us delivery on kamagra

Отговори 0 0
clierly 30.06.2021 12:06

buy deltasone

Отговори 0 0
clierly 17.07.2021 20:37

propecia cost

Отговори 0 0
clierly 05.08.2021 12:13

cialis 40 mg

Отговори 0 0
Карабасалчи 19.10.2021 06:47

В България стадионите са най малки, най грозни и най смешни. Ако някога станат проектираните стадиони, те ще са остарели и ще трябва да се строят други.Защото старите стадиони ги строят със десетилетия и още не са готови. Пример е с Аспарухов арена. Над 60 години се строеше стария стадион. Започна се новия преди 2015 година. Ограбиха парите и построиха само сектор А който е без козирка и прилича на панелен блок. Като преседи още няколко години без козирка ще протече и ще се нагизне. Тогава ще трябва да се събаря всичко което е построено и да се строй наново. Собствениците на клуба обещаваха че през 2017 година да бъде напълно готов стадиона. Докато правосъдието им позволява да крадат безнаказано няма да имаме качествени стадиони на който да се провеждат Европейски и Световни първенства. Защото те трябва да са за над 60 000 зрители и да бъдат с хубаво осветление, терен с дренаж и хубава трева, с монитор и всички изисквания от УЕФА. Лудогорец и Литекс имат хубави стадиони, но са малки. На тях може да се провеждат махленски и между градски първенства. Стадионите трябва да бъдат по големи защото гостуващите отбори имат много феновеве и ще напълнят стадиона. Освен това трябва да има буферна зона между феновете. Повече фенове по големи приходи. Сега както е пандемията и пускат 30 процента на стадиона фенове, той ще бъде празен като е малък.

Отговори 1 0
Петър Захариев 19.10.2021 07:00

Докато не се изградят десетина големи стадиона за над 50000 зрители, на тях да може да се провеждат Световни и Европейски първенства, никога български отбори няма да имат международни успехи. Когато се строят стадиони не трябва да се допуска корупция и злоупотреби. Защото ръководството на ФК Левски доказа със строежа на стадиона: какво е корупция и безнаказани престъпления. Ако сме правова държава престъпниците трябва отдавна да са в затвора. Затова с право съдийте ще ущетяват българските отбори защото нямат чест и достойнство.

Отговори 1 0
Силвестър 19.10.2021 07:13

Когато в България се проведе самостоятелно Световно или поне Европейско първенство, след десетина години може да се очакват успехи. Защото пртез това време ще добият опит и самочувствие във футболната ни централа. Затова не трябва да се дава лиценз на отборите който нямат качествени стадиони. Отборите с повече венове трябва да строят стадиони за над 50000 зрители. Защото стадионите им ще се ползват и за мачове на Националите да играят. Отборите от Бгрупа трябва да имат стадиони като на Лудогорец и Литекс. Това означава малки но красиви стадиони.

Отговори 1 0
Илия Захариев 19.10.2021 07:32

Първенството ни трябва да бъде от няколко отбора който имат по привлекателни стадиони. Например: Лудогорец, Литекс, Локомотив Сф.както и Черноморец Бс. който взеха стадиона на Нафтекс. Всеки отбор който иска да играе в групата на майсторите трябва да си е постройл лицензиран стадион. Държавата трябва да помогне на отборите с повече фенове да си построят стадион за над 50000 зрители. Така стадионите им ще може да се ползват и от Националния отбор както и за Световни и Европейски първенства. Когато отборите станат 16, тогава ще започнат последните да отпадат от групата и да влизат други.

Отговори 1 0
Добави коментар

Препоръчано за вас

Грегъри Акселрод – „фалшивият“ футболист, който бе на крачка от трансфер в ЦСКА
Най-резултатните българи от началото на сезона
Преди ЦСКА - Пирин (Благоевград)
10 българи, пропуснали да впечатлят грандовете като младежи
Какво се случи с играчите на Лудогорец от онзи мач със Стяуа
Ето ги всички шампиони в Европа и техните подгласници
Рекордьорите с най-много попадения в топ първенствата за един сезон
Българите, които спечелиха трофей през сезон 2020-21
Блокират завръщането на Борислав Михайлов в БФС?
Мартин Смоленски – интервю с младата надежда на ЦСКА и българския футбол
Трябва ли да се дава път на младите футболисти?
Двата мача на Христо Стоичков за Ал Насър
Димитър Пенев – футболистът: един от най-великите български играчи
Великите евромачове на българските клубове
Берба се кандидатира за президент на БФС?
България написа история: първият официален футболен мач на Антарктида
Българските футболисти, които попадат в предизборните листи за предстоящите избори
Българските клубове „имитатори“: когато отборите ни заимстват емблемите си едни от други (IV част)
10 от най-култовите изказвания на Батето (част 1)
ЦСКА 1948 поздравиха Рейнджърс за титлата, вдъхновила ги да спечелят efbet лигата