Трябва ли да се дава път на младите футболисти?

Трябва ли да се дава път на младите футболисти?

 „Вече 10 години да не може да излезе един талант означава, че всички сме виновни. Кажете ми кой играч е на ниво? Къде е отишъл? Пращаме ги навсякъде. Къде има български играч, който е в отбор, който е на ниво?", попита бившият вече национален селекционер Георги Дерменджиев на своята първа пресконференция. И въпреки че специалистът не остави почти никаква позитивна нотка или промяна у „трикольорите“ за краткия си престой начело, то над тези негови думи може да размишляваме доста.

 Родният футбол затъва година след година все по-надолу в бездната, а индикации за промяна не се виждат поне на този етап. Българинът все още живее със спомените от незабравимото  лято от САЩ'94, както и някои други моментни проблясъци, разбира се. За съжаление изминаха над 2 десетилетия от тези славни времена, а ние си останахме единствено със спомените…

 Всеизвестен факт е, че към днешна дата по-голяма част от водещите клубове у нас залагат на чуждестранни играчи. Останалите тимове играят със застарели футболисти или такива над 30-годишна възраст. Разбира се, има отбори, които налагат млади и проспериращи родни таланти, но те са твърде малко.

 Освен че в България всеки разбира от футбол и политика, има още едно нещо, което колкото и клиширано да звучи важи в пълна степен, а именно, че у нас не се дава път на младите. Повечето от родните специалисти предпочитат чуждестранните футболисти или по-опитните българи за изграждане на своите отбори. Експериментите с вкарването в титулярната единайсеторка на  голобради 17/18- годишни  футболисти отдавна не са актуални. Наставниците у нас сякаш изпитват страх да пуснат някой измежду тях, по-добре е те да влязат в игра чак в добавеното време, тогава нито ще могат да докоснат топката, нито ще сбъркат… след мача дори футболните анализатори ще похвалят треньорите, които са пуснали младоците, макар и за 5 мин… Именно от там идват и най-сериозните проблеми за родния футбол като цяло. На 23/24-годишна възраст все още смятаме нашите играчи за млади и че още не са готови за място в стартовите 11. Заради това мислене обаче сме и на това дередже, както казват старите хора.

 Връщайки се към основния въпрос, трябва ли да се дава път на младите, то отговорът е ясен. Младият футболист винаги може да сгреши, да загуби мач, пускането му да коства главата на наставника му, след няколко изиграни мача обаче, когато види, че има подкрепата от ръководството, треньора и феновете, той ще покаже истинските си качества и ще бъде моторът на отбора за следващите няколко години. Грешки стават и винаги ще стават, но ще бъде много по-добре за всички, ако родните тимове се замислят и започнат да налагат все повече и повече талантливи юноши. Тогава не само клубният футбол ще има едно по-добро лице, но и националният, за да може най-накрая едно цяло младо поколение да сбъдне своята мечта и да гледа свой сънародник на топ ниво, радващ хората по големите европейски стадиони!


Гласували: 10, рейтинг: 5.0

Добави коментар

Препоръчано за вас

Преди ЦСКА - Пирин (Благоевград)
10 българи, пропуснали да впечатлят грандовете като младежи
Какво се случи с играчите на Лудогорец от онзи мач със Стяуа
Ето ги всички шампиони в Европа и техните подгласници
Рекордьорите с най-много попадения в топ първенствата за един сезон
Българите, които спечелиха трофей през сезон 2020-21
Блокират завръщането на Борислав Михайлов в БФС?
Мартин Смоленски – интервю с младата надежда на ЦСКА и българския футбол
Двата мача на Христо Стоичков за Ал Насър
Димитър Пенев – футболистът: един от най-великите български играчи
Великите евромачове на българските клубове
Берба се кандидатира за президент на БФС?
България написа история: първият официален футболен мач на Антарктида
Българските футболисти, които попадат в предизборните листи за предстоящите избори
Българските клубове „имитатори“: когато отборите ни заимстват емблемите си едни от други (IV част)
10 от най-култовите изказвания на Батето (част 1)
ЦСКА 1948 поздравиха Рейнджърс за титлата, вдъхновила ги да спечелят efbet лигата
Българските двойници на известните футболисти
Българските клубове „имитатори“: когато малките ни отбори заимстват емблемите си от световните грандове (III част)
Най–възрастните играчи в еfbet Лига