Българските клубове „имитатори“: когато отборите ни заимстват емблемите си едни от други (IV част)

Българските клубове „имитатори“: когато отборите ни заимстват емблемите си едни от други (IV част)

 Ето я четвъртата, и по-всяка вероятност последната, част от поредицата за българските клубове „имитатори“. За разлика от първите три статии на същата тема, където се концентрирахме над малките родни отбори, копиращи емблемите на световно известните клубове, днес ще насочим вниманието си към заимстването на национално ниво. В днешната статия ще разгледаме случаите, в които български отбори копират емблемите на… български отбори.

Комуна 2011 (Черногорово)

 Даваме старт на пътуването из страната с пазарджишкия Комуна 2011. Отборът е бил част от българския футбол за не повече от 5 сезона, но след „армейците“, както самите те се наричат, остава емблемата, която доста наподобява тази на ЦСКА. Тимът от окръжните групи на Пазарджик е засвидетелствал неколкократно подкрепата си към 31-кратния шампион на България, както с публикации в техните социални мрежи, така и с тяхната емблема.

ФК Вихър (Бързия)

 Продължаваме напред към монтанския регион, където емблемата на най-силния местен отбор е привлякла вниманието на другите по-малки. Един от тях е ФК Вихър, който от скоро прекрати своето съществуване. Преди това да се случи обаче те са се подвизавали години наред в „А“ окръжна група с лого, което се различава от това на първодивизионния Монтана единствено по цветовете.

Локомотив (Черноград)

 Ето и втория любител на емблемата на Монтана, който обаче се намира доста далеч от Северозападна България. Клубът е просъществувал за едва 12 месеца в бургаската „Б“ окръжна група, където през сезон 2012/13 завършва на 8-ма позиция.

Левски 2020 (Лом)

 Може би един от най-нашумелите плагиатори в нашата страница. Футболът в Лом е претърпявал доста катаклизми, като първият футболен отбор е създаден в далечната 1921г., а впоследствие бива разформиран редица пъти. Носил е имената „Възрожденец“, „Републиканец“, „Дунав“ и „Мария Луиза“, но най-често срещаното наименование (а и първоначалното) е именно това на Апостола. За да се стигне до създаването на Левски 2020 се обединяват ФК Расово и Поломие 2012 (Лом), а емблемата на новосформирания клуб е същата като старата на софийския Левски, но… с вълнички. Клубът в момента е недостижим на върха в Северозападната Трета лига, като все още не познава вкуса на поражението от 20 мача.

ФК Долен (Долен)

 Информацията ни за този клуб е доста оскъдна. Трудно могат да бъдат проследени следите на отбора що се отнася до неговото създаване и използване на емблема, а единственото, което се знае, е, че клубът не е част от българската футболна действителност от 2015/16 насам. Въпреки липсата на информация смеем да твърдим, че тяхното лого е персонализирано копие на това, което имаха Лудогорец преди сезон 2015/16.

Светкавица (Баните)

 Надали е изненада чия емблема е използвана тук, съдейки по името на отбора. Както при Долен, така и при този отбор обаче липсва обстойна информация за клуба. Знае се, Светкавица (Баните) е отбор от южните части на страната и от 10 години не функционира. Неоспорима истина е обаче, че клубът, чиято емблема са заимствали – Светкавица (Търговище), никога не е променял основата на своето лого в цялата си история.

Славия 1947 (Хаджиево)

 И тук няма особена тайнственост относно кой е първоизточникът на емблемата. До сезон 2016/17 клубът е част от окръжните групи на Пазарджик. Най-новата им емблема (тъй като отборът е разполагал с поне 2) е семпла репрезентация на тази на софийския Славия.

ФК Стан (Стан)

 За съжаление се натъкваме на поредния клуб, който вече не може да бъде намерен на българската футболна карта. В продължение на години ФК Стан се е състезавал в „А“ окръжна група на Шумен, а точно в сезона, в който те са един от лидерите в дивизията, главните спонсори отказват да издържат клуба, което довело и до неговия фалит. Емблемата им по всяка вероятност е инспирирана от тази на Спартак (Варна).

Локомотив (Стара Загора)

 Бързаме да споменем, че тук плагиатството е предизвикало реакция от феновете на клуба с автентичната емблема, което принудило старозагорци да я премахнат, така че това не е настоящото лого на клуба. Локомотив (Стара Загора) е създаден през далечната 1935г., но не може да се похвали с големи успехи въпреки богатата си история. Първоначално „железничарите“ играят със свои различни емблеми, но решили да се опитат да използват същото лого като това на Локомотив (София) и (Мездра). Това не се харесало на привържениците на софийския клуб, които през 2009г. чрез декларация задължили своите съименници от Мездра и Стара Загора да променят емблемите си. И ако тимът от Мездра отказал да стори това, тъй като навярно и те имат права над автентичното лого, то заралии са били принудени да се върнат към старата си емблема.


  Прочетете също:  


Гласували: 3, рейтинг: 5.0

Добави коментар

Препоръчано за вас

"Една легенда се завръща, Бела Петрич е това!"
Мъри счупи известно проклятие, за да триумфира с купата
5 "златни случки" от последните 20 години в родния футбол (част 3)
5 "златни случки" от последните 20 години в родния футбол (част 2)
Грегъри Акселрод – „фалшивият“ футболист, който бе на крачка от трансфер в ЦСКА
Най-резултатните българи от началото на сезона
Преди ЦСКА - Пирин (Благоевград)
10 българи, пропуснали да впечатлят грандовете като младежи
Какво се случи с играчите на Лудогорец от онзи мач със Стяуа
Ето ги всички шампиони в Европа и техните подгласници
Рекордьорите с най-много попадения в топ първенствата за един сезон
Българите, които спечелиха трофей през сезон 2020-21
Блокират завръщането на Борислав Михайлов в БФС?
Мартин Смоленски – интервю с младата надежда на ЦСКА и българския футбол
Трябва ли да се дава път на младите футболисти?
Двата мача на Христо Стоичков за Ал Насър
Димитър Пенев – футболистът: един от най-великите български играчи
Великите евромачове на българските клубове
Берба се кандидатира за президент на БФС?
Българската следа в първия официален футболен мач на Антарктида