Хетафе: машината на Хосе Бордалас

Хетафе: машината на Хосе Бордалас

 Първият мач срещу Аякс в елиминациите на Лига Европа бе поредният мач на Бордалас, който заслужава място в учебниците по футболна тактика.
 Като даде топката на противника, Хетафе установи териториален контрол (едва 22% от времето, действията се развиваха в третината на испанците), зададе темпото и мощно изолира холандските изстрели: 11-2, като единственият точен изстрел дойде в 80-ата минута. Най-стилният отбранителен отбор в Испания сега играе не в Мадрид, а в предградията му.

 Хетафе на Бордалас продължава да изненадва всички

Схемата

 Без топката Бордалас използва стандартната система 4-4-2 с леки настройки спрямо играта на Аякс. Дейвърсън и Мата формираха атаката. От двойката централни халфове Максимович се защитаваше значително по-високо от Арамбари - в началото той често бе високо по игрището и поставяше под натиск вратаря на гостите. От лявата страна Кукурела първоначално беше разположена в половин позиция между Дест и Ван де Бек, който не се чувства много комфортно под натиск в тази си роля, а Ниом беше ориентиран към Талиафико и беше разположен по-близо до фланга.

 Натискът на Хетафе зададе тактическата битка за мача. Статистиката за началните 20-минути на броя пасове, направени от двойката централни бранители на холандците Блинд и Алварес, беше 16-2. Причината за статистиката е, че началото на атаките на Аякс се разпадна под натиска на Хетафе.

 Както по време на статични положения, така и при връщане назад Варела се страхуваше от натиск и просто изритваше топката напред. Той изобщо не се опитваше да потърси Алварес и Блинд. Опитите на Аякс да атакуват през центъра завършваха или с обратни пасове или с изритвания на топката. Централните полузащитници на Хетафе много бързо преминаваха към играча, който получаваше топката и оставяха на Зиеш много малка свобода в позицията на плеймейкъра - или Ечейта, или някой от двойката Максимович-Арамбари беше постоянно залепен за него.

Идеята на Тен Хаг за игра с вратаря не сполучи

 Една от идеите на Хаг как да се прекъсне високия натиск на Хетафе бе копирана от Кике Сетиен и неговия Барселона, срещу когото отборът на Бордалас игра в предишния мач.  Топката при аут се вкарва от един от централните защитници към вратаря, а не обратно, след което двамата отварят широко на наказателното поле. 

 Проблемът, с който Аякс се сблъска на първия подобено опит, беше слабо развитата игра с краката на Варела, който трябваше да нарушава натиска. Под натиск вратарят трябва не само да намери опции за развитието на атаката и качествено да изпълни подаването, но и бързо да реагира на промените в ситуацията на терена. Основният вратар на Аякс Онана има проблеми с това, често изритва топката под висок натиск с припокриващи се наблизо 1/1 получатели, но Варела изобщо не оценява ситуацията около него- не променя предварително взети решения.

 Вратарят на Аякс донесе първия неприятен момент в мача при аут за своя тим, а основната причина е приемането на планираното решение, вместо да се адаптира към ситуацията на терена. След пас от Блинд към Варела, Максимович при висок натиск, се намира между Мартинес и Ван де Бек, покривайки и двамата. Но когато Варела решава да подава с десния си крак, преди паса, Максимович започва да се движи към Мартинес. За Ван де Бек се отваря повече пространство и Кукурела, който също следи играта и е заел средна позиция между Ван де Бек и Дест(десният бек), не е достатъчно близо, за да покрие евентуален пас към холандеца.

 Варела не промени решението си, подаде към Мартинес, който вече беше притиснат от Максимович, получи обратно подаване, не се справи с идващата топка с първото докосване и изпадна в паника, и уцели гърба на Максимович. Поради това Варела дори не участва във втория аут за своя отбор, а Блинд стартира атаката с дълъг пас.

 Решенията на Варела не помагаха на Аякс. Под силен натиск от страна на Хетафе, Варела почти никога не играеше с топката през Блинд и Алварес и често следваха дълги пасове към левия фланг(заради водещия десен крак на играча).
 Бабел водеше битка за тези топки срещу Суарес, който е много по-нисък от него, но силно подпомаган от Ниом или Арамбари, поради което Бабел рядко успяваше да продължи атаката напред. Единственият момент, когато Аякс се възползва успешно от това разиграване бе в 23-ата минута- Бабел взе дългия пас, обърна се вътре в полето и продължи по диагонала до далечния фланг за включването от дълбочина на Дест, за което линията на висока отбрана на Хетефе не беше готова. Кукурела последва бега на холандския играч и го неутрализира 1/1 пред наказателното поле.

 Поради фокуса върху дългите пасове към Бабел, Варела не насочваше пасове към Дест надясно, въпреки че високия натиск на Хетафе го оставяше свободен. Освен това, ако в началото на мача играчите на Хетафе следяха за пасове насочени към Дест (Кукурела и Максимович бяха на половин позиции между Дест, Ван де Бек и Мартинез- 2/3), то до средата на първото полувреме те се адаптираха по играта на Варела и напълно игнорираха Дест, и Кукурела и Максимович бяха разположени близо до вътрешните халфове на Аякс.

 По време на мача Хетафе се адаптира към дългите пасове на Варела. Постепенно Арамбари започна да заема позиция не в центъра, а по-близо до десния фланг, за да помогне в борбата за 2-а топка в зоната, където я насочваше Аякс- към Бабел. След като отборът му поведе в резултата Бордалас размени двата си бека Суарес и Ниом, така че Ниом (който е с 14 см по-висок от десния бек) да играе срещу Бабел. Основното решение на вратаря все още бяха дълги пасове по левия фланг.

Идеите на Хаг за второто полувреме

 Основната промяна за състава на Аякс по време на почивката бе промяната на структурата за началото на атаката. Обикновено Мартинес се връщаше до линията на защитата, за да създаде ситуация 3/2. В зависимост от местоположението на Блинд, Мартинез навлизаше в различна част от линията, като това усложняваше високата преса на Хетафе. Сега Максимович не беше в половин позиция между вътрешните халфове, а до Ван де Бек, което доведе до ситуации 2/3 в първата линия на натиск от страна на Хетафе. Това доведе до намирането на свободен играч в бяло по-лесно за неговите съотборници.

В 68-ата минута Тен Хаг направиха двойна смяна(Шуурс вместо Алварез, Хунтелар вместо Траоре) и размени Зиеш и Тадич, но най-важното- добави още няколко идеи в играта за развитието на атаката:

- Тримата играча в първата линия на изграждането на атаката за Аякс по-често бяха асиметрично разположени. Централният от тримата слизаше дълбоко в лявата половина на фланга, като класически ЦЗ, а левият ЦЗ(обикновено Блинд) се преместваше малко по-широко на фланга. Така Хетафе бе принуден да остави Блинд непокрит: Анхел, Мата/Молина и Максимович запазиха позициите си в центъра, а Бабел и Талиафико бяха маркирани по фланга от Суарес и Ниом, плюс Тадич беше готов да окаже помощ в същата зона. Блинд обаче рядко получаваше топката в такива ситуации и никога от вратаря - дори в очевидни ситуации:

 

 Тук Варела отново ще изрита топката напред, когато Блинд се предвижи добре в свободната зона. Вижте как Шуурс, Талиафико и дори треньорът Тен Хаг сочат на вратаря да потърси свободния Блинд, но вече споменахме слабостта на Варела да не се адаптира към новосъздалата се ситуация, а да се придържа към първоначалната си идея.

- Пасовете при изграждането на атаките започнаха да се насочват от един краен централен защитник към друг, за който нападателят не се грижи- типична ситуация за изграждане на атака при ситуация 3/1 срещу 4-4-2 без топка. Затова бе смяната на централния защитник- Шуурс движи топката по-добре от Алварез.

- С промяната позицията на Тадич, се целеше да се печелят комбинации на фланговете, при които Тадич създаваше триъгълници с навлизания по-близо до фланга.

 Когато Талиафико играеше с топката по фланга, Бабел и Ван де Бек сменят позициите си, Ван де Бек търси разстоянието между Суарез и Джене. Отново работната етика на играчите на Хетафе не позволиха пасът на Мартинез да премине зад гърба на защитата.

- С пускането на опитния Хунтелаар се опита и идеален сценарий- разтягане на централните защитници: преминаване от дъното на фланга към влизащия между линиите Хунтелаар. Той пропуска паса за Тадич и атакува пространството между двамата ЦЗ. Джене бързо възстанови позицията си и затвори бега на нападателят, като го принуди да отиграе назад топката

 

Статичните положения като част от плана на Хетафе

 При постепенна атака, Хетафе обикновено за мачове срещу съперници от нивото на Аякс, играе праволинейно- използвайки дълги пасове и борба за втора и трета топка. Но Хетафе също има и добър набор от статични положения, които използва не за първи път доста умело в хода на сезона.

 Първият гол срещу Аякс се основава на идеята, използвана от Бордалас- да се използва всеки фаул за насочване в полупространствата, като възможност за подаване около дузпата, където да атакуват възможно по-голям брой играчи на неговия отбор.
Аякс в същото време се защитава, повдигайки високо линията на защитниците, в конкретния момент тя бе вдигната на 12 метра от линията на наказателното поле. Освен това, в момента на подаване, защитната линия неизбежно седи по-дълбоко.

 Хетафе го изиграха перфектно! Фалшив пробег и насочване на топката в обратна посока, което хвана защитата на холандците неподготвени за последващото центриране. Това е началото на ситуацията при гола. Преди центрирането на Суарез, Ечейта първоначално седи пред линията на отбраната на Аякс и стартира в коридора между Мартинес, който пази Дейвърсън, и Блинд. Обърнете внимание и на местоположението на Зиеш пред Оливера.

 Алварез реагира на бягането на Ечейта. Вместо центриране следва напречен пас. Зиеш оставя Оливера и се насочва по посока на топката, като губи от поглед играча, за когото отговаря персонално.

 Преди да центрира Арамбари прави няколко крачки напред, чакайки стартирането на съотборниците си. И докато Мата(номер 7) прави фалшив отвор зад гърба си- Оливера в далечния край е напълно свободен, останал без опеката на Зиеш. Той сваля топката около зоната на дузпата и резултата е открит.

 Отново статична ситуация. Фалшивото стартиране отново се превръща във важен елемент в ситуацията. Алварез, отново реагира на него, започва да се движи навътре към наказателното си поле, разкъсва защитната линия и играчите на Аякс са разделени на два отделни блока: контролиране на далечната греда (3 човека още тръгнаха с Алварез) и линията на Мата (останалите на първоначалната линия на защита). Ниом блокира линията на бягане на Зиеш(заслон в баскетбола) и Мата атакува зоната между Зиеш и Блинд в опит да намери центрирането на първа греда.
В груповата фаза на турнира, Хетафе отбелязаха по този начин при гостуването на Краснодар- някой в Аякс не си е написал домашното!

 Друг стандартен способ на Бордалас е корнерът, който Хетафе изпълни в 22-ата минута. Трима от играчите на Хетафе са около първата греда, като са пазени от 4 противникови играчи. Играч(номер 4) дава опция за късо изпълнение на на корнера(неговото позициониране цели да ангажира 2-ма от противниците извън наказателното поле, които би трябвало да блокират евентуалното късо разиграване на корнера). Играч(номер 6) е на дъгата на наказателното поле, където също е пазен от противник. Всичко изброено дотук се прави с целта в зоната около дузпата да се получи ситуация 1/1 за Ечейта, там и трябва да бъде насочен самият корнер. През сезона Хетафе реализираха гол на Гранада след това изпълнение на корнер.

Голът, който ни интересува е 2-ят в мача- 20 секунда

 И още един важен момент в контекста на Хетафе- статичните положения за отбора на Бордалас са не само начин за отбелязване или неутрализиране на началото на атаката на противника, но и способността да се вкара мача в техния ритъм на водене на срещата. През първото полувреме Хетафе се възползва от всяко спиране на играта, разбивайки ритъма на Аякс. Поради това първото полувреме се оказа много удобно за Хетафе.
 

 В топ 5 първенствата на Европа, Хетафе са отборът с най-много извършени нарушения средно на мач- 19,1. Те също водят и листата за жълти картони за сезона- цели 89! В комбинация с високата преса, която поставя отборът на Бордалас, тактическата дисциплина на играчите, тяхната усърдност и себераздаване са причината за втори пореден сезон Хетафе да се бори за участие в Шампионската лига.

 В момента те са трети в Испания и ще срещнат състава на Интер в следващия етап от Лига Европа. И бъдете сигурни- бойците на Бордалас няма да се дадат много лесно на Антонио Конте и Интер!


Гласували: 4, рейтинг: 5.0

Добави коментар

Препоръчано за вас

Голът на Пике в последната минута срещу Севиля (видео)
Дебютантите, които осъществиха европоход
Сака се заигра с феновете на Арсенал в Twitter
Когато се опиташ да изпълниш дузпа в стил "Бруно" пред Бруно Фернандеш (видео)
И Деле Али се отчете с фамозна задна ножица (видео)
Големите клубове от малките градове
Невероятният пропуск на Корея срещу Леванте (видео)
Жул Кунде се разписа с гол в стил "Марадона" срещу Барса (видео)
Когато Роналдиньо запозна Коби Брайънт със 17-годишния Лионел Меси
Как се държат известните футболисти извън терена?
Най-скъпите: Топ 10 най-скъпи вратари в света
Роналдо и Меси отхвърлиха парите на Саудитска Арабия
Еден Азар се завърна с гол бижу (видео)
Барса не иска да плаща обезщетение на Сетиен
Депортиво Алкояно: третодивизионният клуб, който дори с 10 човека победи Реал Мадрид
Фернандо Торес влиза в треньорския щаб на втория отбор на Атлетико Мадрид
Съдят Бензема за изнудването срещу Валбуена
Кои отбори получават най-много дузпи в топ първенствата?
Английски национал изгоря за 10 седмици
ЦСКА записа още една златна страница в своята история