Историята зад Фламини и неговото несметно богатство от 30 МИЛИАРДА: истина или мит?

Историята зад Фламини и неговото несметно богатство от 30 МИЛИАРДА: истина или мит?

 В последните години различни световни медии от време на време ни напомнят един наистина интересен факт - че най-богатият футболист в света не нито Кристиано Роналдо, нито Лионел Меси, нито пък дори Дейвид Бекъм.

 Отговорът всъщност би смаял почти всеки футболен фен (ако се окаже истина). Според тези информации, един вече бивш футболист на Хетафе, който бе освободен от клуба през това лято, е играчът с най-дълбоки джобове. Това е Матийо Фламини. А сумата, която се тиражира веднъж е 14 млрд., друг път 20 млрд. и дори е достигала и 30! Страхотен ръст, на който би завидял дори и Елон Мъск. В тази статия ще погледнем историята зад успешния бизнес, който Фламини ръководи от 2009 година насам и ще проучим дали наистина той е оценен на такава колосална стойност.

Кои са GF Biochemicals и с какво се занимават?

 Още от дете Фламини е поразен от начина, по който хората “решават” проблема с боклука, като го стоварват на бунища, заравят или изгарят. Още тогава той разбира, че зависимостта ни от пластмаса и петрол представлява огромен екологичен риск.

 Години по-късно французинът, натрупал милиони в сметката си от сравнително успешна кариера в Арсенал и Милан, започва да обмисля как точно да инвестира парите си с цел да подобри околната среда, в която всички ние живеем.

 Някъде тогава той се запознава с италиански инженер, който е работил с Джулио Ната. Ната е носител на Нобеловата награда за Химия за 1963г. Именно този инженер споделя на Матийо за химично съединение, наречено Левулинова киселина. Тя се произвежда от целулозата, налична в агрикултурни продукти (царевица, захарно цвекло и други). Интересно в случая е, че субстанцията може да замести компоненти, които в момента се правят от петрол. До този момент никой не е успял да постигне масово производство на продуктите, производни от Левулиновата киселина. Фламини решава да се пробва с това начинание. Той започва да наема химици и инженери, които работят в малка фабрика в Касерта, Италия, под компания на име GF Biochemicals. Но това е само началото.

 Към днешна дата дейността на компанията е преместена в САЩ, а нейните продукти, които включват почистващи препарати, разтворители и строителни материали, се намират на щандовете в различните магазини по цял свят. Според Фламини те са далеч по-токсични и замърсяват много по-малко.

 Тъй като Левулиновата киселина е силно запалима, дори се говори, че някой ден от нея може да се прави биогориво. Но на този етап бившият футболист на Арсенал смята, че бъдещето в транспорта принадлежи на електромобилите, а не на коли, задвижвани от биогориво.

Каква е стойността на цялата тази инициатива и наистина ли Фламини е милиардер?

 Проблемът с оценяването на такива големи богатства винаги е бил сериозен, защото много често те са базирани на стойността на акциите на дадена компания. Да кажем, че GF Biochemicals наистина е оценявана на 30 млрд. евро. Това значи, че ако някой реши да я купи, то тогава нейните собственици (Матьо Фламини, Паскал Граната и Стивън Горди) ще станат милиардери. Но докато не дойде този момент, тези акции реално не струват много, а както знаете тяхната стойност може в един месец да е 30 млрд., в друг 35. Ако пък се срути икономиката, то тогава тяхната цена би ударила дъното. Това значи ли, че героят на тази статия всъщност не е по-богат от Меси и Роналдо, Елон Мъск, Рупърт Мърдок и други?

 Именно този въпрос му бе зададен в интервю от френското спортно издание L’Équipe. Ето и неговия отговор:

 "Откакто бяха написани някои конкретни информации за нас, чета много странни неща. Че нашата компания струвала 30 милиарда и че аз съм най-богатият футболист в света. Това са глупости! Компанията ни не е оценена на 20 млрд., нито пък личното ми състояние е такова. Според изчисленията това е цялата потенциална стойност на глобалния пазар, в който се позиционираме. За жалост, това е голямото недоразумение. Все едно да оценим стойността на едно заведение за хранене на база на целия ресторантьорски пазар във Франция. Нямам 30 млрд. в банковата си сметка, нито пък GF Biochemicals струва толкова."

 Информацията е от самия първоизточник и повече не можем да имаме съмнения. Може би ще ви е интересно все пак да научите всъщност колко е богатството на Фламини. През 2018г. изданието Challenges, което публикува класация за най-богатите франзуци, го пласира на 395-то място със “скромната” сума от 200 млн. евро.


Гласували: 18, рейтинг: 4.6

Добави коментар

Препоръчано за вас

Итън Пинок – възходът от 8-ата дивизия на Англия до Висшата лига
Изкуплението на Джеси Лингард (видео)
В Серия "А" заваляха треньорски уволнения
Само Златан може да вкара с развързана обувка (видео)
Роналдо с втори гол за Юнайтед (видео)
Роналдо отбеляза повторния си дебют с гол (видео)
Най-мразените собственици на клубове на Острова
Най-големите трансфери за Лято 2021
Невъзможният гол с глава на Хаверц срещу Ливърпул (видео)
ОФИЦИАЛНО: Кристиано Роналдо се завърна в Манчестър Юнайтед
Изчезналият Киево Верона - от Шампионската лига до небитието
7 футболисти, играли и в двата римски клуба
И в Руанда са бесни на Арсенал
Големите герои на уикенда
Световен шампион: Алегри го очаква успех в Юве
Ето кой собственик на клуб от Висшата лига колко е инвестирал
Хаос! Когато позволиш на феновете в Колумбия да се върнат на стадиона (видео)
Андреас Перейра вкара невероятен гол за Манчестър Юнайтед
Култов италиански клуб банкрутира, започва от дъното
Суперкомпютър определи новия шампион на Висшата лига