Стадион ,,Пловдив" - Началото

Стадион ,,Пловдив" - Началото

Стадион "Пловдив" е един от символите на града под тепетата и българския футбол. Множество големи мачове, както от вътрешното първенство, така и от европейските клубни турнири, са се изиграли на това съоръжение. Препълнено не един или два пъти. Хора по козирката, по пистата, по стълбите - това е бил храмът на футбола в Пловдив. Последното голямо събитие на този стадион е концерта на Металика през 1999г. От тогава насам той тъне в разруха и се използва за контроли, квартални мачлета и хора, спортуващи за здраве. Тъжно. В края на миналата година г-н Красен Кралев обяви, че България заедно с Румъния, Гърция и Сърбия ще издигне съвместна кандидатура за домакинство на Евро 2028 и Мондиал 2030. Тук някъде се прокрадна отново надеждата, че стадион Пловдив най-сетне ще бъде реконструиран. Той ще бъде изцяло футболен, като ще бъде премахната лекоатлетическата писта (такива са изискванията). Капацитетът ще бъде намален на 40 000 места. Но това още не са официални цифри, защото отново изникна проблем. Кой ще ползва стадиона след това?
17.04.2019г.
На тази дата зам. кметът обяви, че мненията са разнопосочни. Дали ще има смисъл да се прави този стадион, ако няма кой да го използва. Според него, както и според много други хора от града, там могат да се играят големите дербита на пловдивските отбори срещу силните съперници, които привличат по-голям зрителски интерес. Финали за купата на България, мачове от европейските клубни турнири и т.н. За тази цел обаче, Локомотив и Ботев трябва да се обединят в тази идея и да се съгласят.

 

30.04.2019г.
Днес се проведе среща между кмета на града Иван Тотев и представителите на клубовете от град Пловдив - Локомотив (Христо Крушарски) и Ботев (Иван Йотков).
Иван Тотев:
"Изключително доволен съм от срещата, която проведохме. Пловдив категорично държи да има стадион, подходящ за европейски първенства. Съоръжението ще бъде използвано от всички клубове, както е било от неговото създаване. Това е нашето мнение. Беше важно да чуем всички клубове в Пловдив дали биха използвали тази инфраструктура. Оттук нататък ние можем да напишем писмо или декларация, но становището ни трябва да е ясно за всички."
Xристо Крушарски:
"Държавата ще не ще, но ние трябва да започнем да правим стадион. Клубният ни ще е за 10 000 места. Той обаче няма да може да приеме повече публика при по-голям интерес. Големите дербита могат да се играят на стадион "Пловдив". Този вариант ни облекчава и би бил идеален за града."
Иван Йотков:
"България сега може да чуе единния глас на Пловдив. Нашият клуб също приветства идеята – стадион "Пловдив“ трябва да го има и категорично ще бъде използван. Има и много исторически аргументи – този стадион винаги е бил пълен за големи мачове на Ботев, Локомотив и дори на Спартак. Футболната атмосфера в града я има, има ги и детско-юношеските школи, така че най-нормалното е да се играе отново на стадион "Пловдив".

Съгласието вече го има. Сега трябва да се изготви окончателният проект и най-сетне да се започне работата по стадиона. Нещо, което се чака над 20 години. Дали краят на мъките дойде? Предстои да разберем!


Гласували: 4, рейтинг: 5.0

Още новини от деня:
Добави коментар

Препоръчано за вас

Последната минута - големият враг на българския футбол
Чужденците, които играха на високо ниво, след като напуснаха "А" група
Най-колоритните чужденци, играли в Североизточна България
Най-колоритните чужденци играли в Северозападна България
Най-колоритните чужденци играли в Югозападна България
Кои чудновати прякори на българските футболни персони си “партнират” най-добре?
Връща ли се Пирин там, където му е мястото?
Успешни чуждестранни треньори, които се провалиха в родния елит
Кои националности бележат най-много в българското първенство (в последното десетилетие)
Златан разкритикува академиите и “Плати за да играеш” системата на САЩ
Най-странните националности, присъстващи в българския футболен фолклор
Потенциалните дербита през следващия сезон
Бивш футболист на Ювентус разказва за пътя до България
УЕФА оповести нова директива, ето какво значи тя за футболна Европа
БФС прекрати сезона в Трета и Четвърта лига
Бившите шампиони, които спазват социална дистанция от титлата повече от половин век
Топ 15 футболисти с най-много автоголове в модерната история на “А” група
5 от играчите с най-много трофеи, за които не знаехте
Как би изглеждал отборът на Плевен, ако следваше политиката на Билбао да налага само местни играчи
5 нападатели, които не обичаха да бележат