Стадион ,,Пловдив" - Началото

Стадион ,,Пловдив" - Началото

Стадион "Пловдив" е един от символите на града под тепетата и българския футбол. Множество големи мачове, както от вътрешното първенство, така и от европейските клубни турнири, са се изиграли на това съоръжение. Препълнено не един или два пъти. Хора по козирката, по пистата, по стълбите - това е бил храмът на футбола в Пловдив. Последното голямо събитие на този стадион е концерта на Металика през 1999г. От тогава насам той тъне в разруха и се използва за контроли, квартални мачлета и хора, спортуващи за здраве. Тъжно. В края на миналата година г-н Красен Кралев обяви, че България заедно с Румъния, Гърция и Сърбия ще издигне съвместна кандидатура за домакинство на Евро 2028 и Мондиал 2030. Тук някъде се прокрадна отново надеждата, че стадион Пловдив най-сетне ще бъде реконструиран. Той ще бъде изцяло футболен, като ще бъде премахната лекоатлетическата писта (такива са изискванията). Капацитетът ще бъде намален на 40 000 места. Но това още не са официални цифри, защото отново изникна проблем. Кой ще ползва стадиона след това?
17.04.2019г.
На тази дата зам. кметът обяви, че мненията са разнопосочни. Дали ще има смисъл да се прави този стадион, ако няма кой да го използва. Според него, както и според много други хора от града, там могат да се играят големите дербита на пловдивските отбори срещу силните съперници, които привличат по-голям зрителски интерес. Финали за купата на България, мачове от европейските клубни турнири и т.н. За тази цел обаче, Локомотив и Ботев трябва да се обединят в тази идея и да се съгласят.

 

30.04.2019г.
Днес се проведе среща между кмета на града Иван Тотев и представителите на клубовете от град Пловдив - Локомотив (Христо Крушарски) и Ботев (Иван Йотков).
Иван Тотев:
"Изключително доволен съм от срещата, която проведохме. Пловдив категорично държи да има стадион, подходящ за европейски първенства. Съоръжението ще бъде използвано от всички клубове, както е било от неговото създаване. Това е нашето мнение. Беше важно да чуем всички клубове в Пловдив дали биха използвали тази инфраструктура. Оттук нататък ние можем да напишем писмо или декларация, но становището ни трябва да е ясно за всички."
Xристо Крушарски:
"Държавата ще не ще, но ние трябва да започнем да правим стадион. Клубният ни ще е за 10 000 места. Той обаче няма да може да приеме повече публика при по-голям интерес. Големите дербита могат да се играят на стадион "Пловдив". Този вариант ни облекчава и би бил идеален за града."
Иван Йотков:
"България сега може да чуе единния глас на Пловдив. Нашият клуб също приветства идеята – стадион "Пловдив“ трябва да го има и категорично ще бъде използван. Има и много исторически аргументи – този стадион винаги е бил пълен за големи мачове на Ботев, Локомотив и дори на Спартак. Футболната атмосфера в града я има, има ги и детско-юношеските школи, така че най-нормалното е да се играе отново на стадион "Пловдив".

Съгласието вече го има. Сега трябва да се изготви окончателният проект и най-сетне да се започне работата по стадиона. Нещо, което се чака над 20 години. Дали краят на мъките дойде? Предстои да разберем!


Гласували: 4, рейтинг: 5.0

Още новини от деня:
Добави коментар

Препоръчано за вас

Пробив в системата (анализ)
Моля, развържете кесията!
"Колонизираните" футболни клубове на Европа (част 1)
"Брашняните чували" на родните грандове, които ги задминаха
"Една легенда се завръща, Бела Петрич е това!"
Мъри счупи известно проклятие, за да триумфира с купата
5 "златни случки" от последните 20 години в родния футбол (част 3)
5 "златни случки" от последните 20 години в родния футбол (част 2)
Грегъри Акселрод – „фалшивият“ футболист, който бе на крачка от трансфер в ЦСКА
Най-резултатните българи от началото на сезона
Преди ЦСКА - Пирин (Благоевград)
10 българи, пропуснали да впечатлят грандовете като младежи
Какво се случи с играчите на Лудогорец от онзи мач със Стяуа
Ето ги всички шампиони в Европа и техните подгласници
Рекордьорите с най-много попадения в топ първенствата за един сезон
Българите, които спечелиха трофей през сезон 2020-21
Блокират завръщането на Борислав Михайлов в БФС?
Мартин Смоленски – интервю с младата надежда на ЦСКА и българския футбол
Трябва ли да се дава път на младите футболисти?
Двата мача на Христо Стоичков за Ал Насър