Запознайте се с новите: Арда Кърджали

Запознайте се с новите: Арда Кърджали

 С наближаването на старта от първенството в България ще обърнем внимание и на втория отбор, който е абсолютен дебютант в елитната ни дивизия - “Арда“ Кърджали.

Тимът на едноименния град е основан през 1924 г. на 10 август. От 1945 г. до 1957 г. отборът е прекръстен на “Миньор“ (Кърджали), като след този период си връща старото име. Има солиден брой участия във втория ешелон. Общо 34 сезона в професионалния футбол.

 Двигателят на проекта се казва инж. Петър Пешев, който заема поста президент от 18 октомври 2017 година. Също така е управител на фирмата “ПЪТСТРОЙИНЖЕНЕРИНГ“ АД в Кърджали.

“Арда“ играе своите домакинства на стадион ”Дружба“, който е построен в началото на 60-те години, но официално е открит през 1963 г. Намира се в парк ”Отдих и култура“. Разполага с футболен терен 105 х 68 м., олимпийска лекоатлетическа писта, в съответствие с всички международни изисквания, коментаторска кабина, 2 главни входа и 2 изхода в сектори Б и Г.  Ремонтиран е през 80-те години на ХХ в. и е сред първите в България стадиони, оборудвани с индивидуални пластмасови седалки (което намалява капацитета му до около 15 000 седящи места). Теренът е снабден с дренаж, който не позволява задържането на вода дори при дъжд. Като се очаква от новия сезон да се постави и с осветление, за да може тимът да провежда там домакинствата си. Също така ръководството е предвидило поставянето на нови 12000 седалки, които ще запълнят останалата част от съоръжението. Ремонт чака и прилежащото тренировъчно игрище, което се намира непосредствено до стадиона. Цветовете на клуба са небесносиньо и бяло.

Най-големия успех на тима е четвъртфинала за Купата на България през 1960, както и второто място в Южна Б група през 1956 година.

Ръководството на “Арда” Кърджали предоставя условия, които да наложат тима в Първа лига, като редовен участник. Въпрос на време да видим, дали това ще се случи.


Гласували: 7, рейтинг: 5.0

Добави коментар