2004 година: най-сензационната в съвременния футбол

2004 година: най-сензационната в съвременния футбол

През годините сме виждали и чували за многократни победи на "Давид срещу Голиат" на футболния терен. За титли и купи от съвсем неочаквани отбори, но някога замисляли ли сте се, че през футболната 2004-та година бяха запечатани най-култовите успехи за историята на тази игра? Нека разгледаме най-невероятните и неочаквани успехи през тази година:

Гърция печели ЕВРО 2004

 На европейските футболни финали в Португалия светът става свидетел на голямото футболно чудо с автор националния тим на Гърция, който под ръководството на германския специалист Ото Рехагел сътворява една модерна гръцка легенда, за която можем да бъдем сигурни, че ще се предавава от поколение на поколение в южната ни съседка. Балканският футбол за пореден път изненадва специалистите след бронзовите медали, които завоюват България, Хърватия и Турция на Мондиалите през 1994, 1998 и 2002 години.

 След като "елините" оцеляват в група с Португалия, Испания и Русия, в следващата фаза срещат актуалния европейски шампион Франция. Ангелос Харистеас отбелязва в средата на второто полувреме и "петлите" си заминават рано-рано от турнира. На полуфинал нашите съседи отстраняват най-приятно играещия отбор на първенството Чехия с гол в последните секунди на първото продължение, дело на Траянос Делас и така пътят към сребърната амфора е открит. На него се изпречват домакините от Португалия като повторение на откриващия мач. Всички по света очакват в късните часове на 4 юли 2004-та Луиш Фиго да вдигне трофея, но не на това мнение са гърците. Гол с глава на Харистеас в 57-ата минута и брилянтна игра в защита до края на мача довеждат цяла Гърция до делириум.

Вердер Бремен печели Бундеслигата

 През сезон 2003/2004 отборът на Вердер изиграва най-силния сезон в клубната си история и записва дубъл, печелейки Бундеслигата и купата на Германия. В интерес на истината сме свикнали да приемаме всеки различен от Байерн и Борусия Дортмунд в днешни дни за сензационен шампион, но в тази луда футболна година успехът на "бременските музиканти" е сензационен с оглед на трудните години за тях преди това. Под ръководството на Томас Шааф и с опитните футболисти Андреас Райнке, Юмит Давала и Валериен Исмаел, Вердер създават истинска футболна приказка, но началото на сезона не е толкова приказно след шокиращото отпадане за турнира Интертото от австрийския провинциален Пашинг.

 Вердер започва първенството добре, движейки се в челната група от отбори в таблицата. От 16. кръг до края на първенството бременци са водачи в класирането, а в края преднината им възлиза на цели 11 точки пред втория, изградена след серия от 23 мача без загуба. Победата с 3:1 като гост над вицешампиона Байерн Мюнхен в 32. кръг ги прави и най-добрия гост в историята на Бундеслигата в рамките на един сезон. Бразилският нападател на отбора Аилтон става голмайстор на първенството със своите 28 попадения.

 След края на шампионата Вердер печели и Купата на Германия след победа с 3:2 над Алемания Аахен и това им осигурява исторически за клуба дубъл, с какъвто могат да се похвалят само Кьолн и Байерн Мюнхен.

Порто печели Шампионската лига след финал с Монако

 Сезон 03/04 сякаш е най-сензационният откъм финален мач и като цяло финална четворка на турнира. На полуфиналите се срещат Порто с Депортиво ла Коруня и Монако с Челси. Португалците, предвождани от Жозе Моуриньо, трудно печелят срещу испанците с общ резултат 1:0, а преди това излизат от група с Реал Мадрид, Марсилия и белградския Партизан. В елиминациите отстраняват Манчестър Юнайтед, Олимпик Лион и Депортиво ла Коруня. Пътят към финала за "монегаските" е с излизане от група с Депортиво, ПСВ Айндховен и АЕК Атина, отстраняване на Локомотив Москва, Реал Мадрид и Челси.

 Арената на финалния мач през този сезон е клубният стадион на Шалке 04 в Гелзенкирхен, като пред 53 хиляди зрители датският арбитър Ким Милтон Нилсен извежда двете единайсеторки на игрището. Там след 90 минути игра футболистите на Жозе Моуриньо печелят с 3:0 след голове на Алберто, Деко и Дмитрий Аленичев. Това е втори триумф за португалския клуб след сезон 1986/1987, когато във Виена "драконите" побеждават Байерн Мюнхен с 2:1.

Локомотив Пловдив триумфира в "А" група

 Сякаш чисто по български сме на всяка манджа мерудия, но и в тази статия ще отбележа "българската следа" и тя е единствената титла на Локомотив Пловдив. Тонове се е изписало за успеха на "смърфовете", но колкото и противоречиви да са мненията е факт, че през тази година и те стигнаха до футболния "Олимп". Тандемът Едуард Ераносян и Иван Маринов-Маслара изграждат шампионски състав, които от 30 мача в шампионата губи само три.

 В този сезон "черно-белите" записват разгромни победи над Черно море с 8:1 като домакин и с 5:1 над Родопа като гост, с по 3:1 са победени и софийските грандове, а Мартин Камбуров вкарва 25 попадения, с което става голмайстор на първенството. В онзи сезон отличаващи се имена са защитниците Котев, Александър Тунчев и Робърт Петров; халфовете Ванчо Траянов и Георги Илиев, както в предни позиции Камбуров и Екундайо Джаейоба.


Гласували: 7, рейтинг: 5.0

Още новини от деня:
Добави коментар

Препоръчано за вас

Топ мачове, които вероятно не се решават на терена
Висшата лига - шампионите, които изпадат бързо
"Битката за Брамал Лейн" - мач без аналог в английския футбол
Рекордните загуби на европейските грандове
Когато големият Алан Шийрър отряза Юнайтед... два пъти!
Отборите с най-голям оборот от трансфери през новия век
Потъналите в забрава някогашни членове на Висшата лига
Футболните величия, спечелили всичко във футбола
Аржентина срещу Франция: Какво показват цифрите?
Диего Боунаноте: От "следващия Аймар" до перуанската лига
Нидерландия - най-големите грубияни в света?
Качирулес: Как Мексико пропусна Световното през 1990г.
Италианските дербита, за които не знаехте
Клубовете, пропилели най-много пари за трансфери
19 години в изгнание - тъжната история на АЕК Атина
"ТОВА е моята победа!", Патрис Евра за най-вдъхновяващата реч на Сър Алекс
"Стиснатите" 10 - топ играчи, осъдени за укриване на данъци
Нередовен гол и зодиаци: Как Франция се класира и се издъни на СП'2010
Още петима играчи, чиито трансфери не се случиха навреме
Анте Чачич: от майстор на телевизори до Шампионската лига