Изчезналите български клубове: Спортклуб София

Изчезналите български клубове: Спортклуб София

В четвъртата част от поредицата ни за несъществуващите български клубове, ще ви разкажем за един софийски квартален клуб. Този квартален клуб обаче, за краткото си съществуване става дори шампион на България и е един от първите български отбори , построили си стадион със собствени средства и без никаква държавна или общинска помощ.

      Любен Каравелов

 Спортклуб е софийски футболен отбор, основан през 1912г. под името „Любен Каравелов“. Спортклуб е сред най-силните софийски отбори преди 1944г. Въпреки, че исторически се смята, че отборът е създаден на 1 декември 1912г., по-вероятно е това да е станало през 1914г., когато е и регистриран. В началото на съществуването си, като Каравелов отборът носи екипи с жълто-червено хоризонтално райе, но впоследствие се налагат лилавите екипи с които клубът от “Три кладенци” остава запомнен. Именно такъв е и прякорът на отбора - “моравите”(виолетовите).

      Трудният старт

 Първите няколко години изобщо не са лесни за “каравеловци”. Може би трудностите се дължат и на близостта в районите с друг новосъздаден и амбициозен клуб – Славия. Районът на тогавашния кв. “Три кладенци” е общо взето днешната Зона Б-5 (улиците между пл.”Руски паметник”, бул.Александър Стамболийски и бул.инж.Иван Иванов). В тази си част районът достига и до друг квартал с голяма футболна история, а именно Коньовица(дн.Красна поляна).

 През 1919г. Каравелов дори закратко се преобразува в секция на набиращия все повече сила отбор на Славия.

      Новото начало

 19 септември 1920г. е датата, която променя съдбата на виолетовите. По предложение на Александър Вазов, тогава футболист на Херта (Берлин), също така племенник на писателя Иван Вазов и ген.Владимир Вазов Спортклуб се отделя, като самостоятелен клуб. Към отборът от “Три кладенци” се присъединяват и близките квартални отбори  Мусала и Славейков. Обединението гарантира солидна основа и стабилно финансиране на клуба от западната част на София.

Развитие

  След  новото начало, Спортклуб започва сериозно съпреничество с белите от Овча Купел. Освен в двубоите със Славия, клубът се представял на прилично, дори добро ниво и във всички софийски надпревари. Има записани няколко полуфинала за купа “Улпия Сердика”. В една от най-силните регионални дивизии, а именно софийската, лилавите са фактор с който се съобразяват и най-силните отбори от тогавашната футболна карта на столицата.

 През 1929г. дори е създаден стадион Спортклуб, със собствени средства, където отборът да приема съперниците си. Съоръжението било за ок.5000 души и за трибуни първоначално били направени огромни насипи. Преди това лилавите са играели под наем на игрища зад министерството на земеделието. В началото на 30те младият клуб  толкова се е разраснал, че има дори няколко собствени подразделения, а прави и успешно турне в Солун.

      Шампион

Безспорно най-големият успех на клуба идва през 1935г. когато е завоювана Царската купа. На финала на държавното първенство моравите от София побеждават с категоричното 4:0 един от фаворитите за трофея Тича(Варна), който и през 1936г. стига до финала на турнира.

      Колапсът

 За нещастие обаче, точно след шампионския триумф, клубът започва да бъде раздиран от вътрешни проблеми, продължили години. Борбите за председателски и директорски позиции дошли точно, когато клубът трябвало да надгради върху големия си успех, а не да бъде погубван по такъв нелеп начин. Следствие конфликтите отборът губи и своята финансова стабилност. Така когато започнали реорганизациите на българското футболно първенство, лилавия клуб от западна София останал извън Националната дивизия и бил обречен да играе единствено в Първа софийска дивизия и то не по чисто спортни причини.

 Лъч надежда за Спортклуб се появява за кратко  през 1942г., когато само за няколко месеца към отбора се присъединяват последователно Средец(София) и Хоменътмен(още известен като отбора на арменската общност в София).

     Септември София

Официалният край за клуба е на 5 ноември 1944г., когато на обединително събрание, заедно с бившата секция на Спортклуб Сокол(София) и Възраждане(София) бил създаден настоящия Септември(София). Септември от своя страна не се счита за правоприемник на историята на несъществуващия отдавна виолетов клуб, нито на успехите му.

Прочетете също:
Изчезналите български клубове: ФК 13
Изчезналите български клубове: Шипченки Сокол Варна
Изчезналите български клубове: Глория Добрич

 


Гласували: 2, рейтинг: 5.0

Добави коментар

Препоръчано за вас

Британците, които опитаха да покорят Серия "А"
Двата мача на Христо Стоичков за Ал Насър
10 треньора, които се завръщат в старите си клубове
От губещ в победител, статистиката е срещу Челси и ПСЖ
10 от най-странните футболни случки и факти, които може би не знаете
Десетте обречени, които все пак намериха пътя напред в ШЛ
Обрат по африкански
Димитър Пенев – футболистът: един от най-великите български играчи
България на Евро 2004: Къде са те сега?
Великите евромачове на българските клубове
Десетте най-посетени мача в историята на Шампионската лига (КЕШ)
Вторият живот на Тиаго Силва
Десет отбора, които правят най-слаба защита на "Ушатата"
Феноменът „Лингард“: футболисти, възродили кариерата си извън елитните клубове
Най-резултатните вратари в историята
От двете страни на барикадата
„Златният“ гол, който остави един футболист без отбор
Историята зад "Малката Вещица"
Загубените български таланти
Футболисти, играли за два национални отбора (част 2)