Изчезналите български клубове: Спортклуб София

Изчезналите български клубове: Спортклуб София

В четвъртата част от поредицата ни за несъществуващите български клубове, ще ви разкажем за един софийски квартален клуб. Този квартален клуб обаче, за краткото си съществуване става дори шампион на България и е един от първите български отбори , построили си стадион със собствени средства и без никаква държавна или общинска помощ.

      Любен Каравелов

 Спортклуб е софийски футболен отбор, основан през 1912г. под името „Любен Каравелов“. Спортклуб е сред най-силните софийски отбори преди 1944г. Въпреки, че исторически се смята, че отборът е създаден на 1 декември 1912г., по-вероятно е това да е станало през 1914г., когато е и регистриран. В началото на съществуването си, като Каравелов отборът носи екипи с жълто-червено хоризонтално райе, но впоследствие се налагат лилавите екипи с които клубът от “Три кладенци” остава запомнен. Именно такъв е и прякорът на отбора - “моравите”(виолетовите).

      Трудният старт

 Първите няколко години изобщо не са лесни за “каравеловци”. Може би трудностите се дължат и на близостта в районите с друг новосъздаден и амбициозен клуб – Славия. Районът на тогавашния кв. “Три кладенци” е общо взето днешната Зона Б-5 (улиците между пл.”Руски паметник”, бул.Александър Стамболийски и бул.инж.Иван Иванов). В тази си част районът достига и до друг квартал с голяма футболна история, а именно Коньовица(дн.Красна поляна).

 През 1919г. Каравелов дори закратко се преобразува в секция на набиращия все повече сила отбор на Славия.

      Новото начало

 19 септември 1920г. е датата, която променя съдбата на виолетовите. По предложение на Александър Вазов, тогава футболист на Херта (Берлин), също така племенник на писателя Иван Вазов и ген.Владимир Вазов Спортклуб се отделя, като самостоятелен клуб. Към отборът от “Три кладенци” се присъединяват и близките квартални отбори  Мусала и Славейков. Обединението гарантира солидна основа и стабилно финансиране на клуба от западната част на София.

Развитие

  След  новото начало, Спортклуб започва сериозно съпреничество с белите от Овча Купел. Освен в двубоите със Славия, клубът се представял на прилично, дори добро ниво и във всички софийски надпревари. Има записани няколко полуфинала за купа “Улпия Сердика”. В една от най-силните регионални дивизии, а именно софийската, лилавите са фактор с който се съобразяват и най-силните отбори от тогавашната футболна карта на столицата.

 През 1929г. дори е създаден стадион Спортклуб, със собствени средства, където отборът да приема съперниците си. Съоръжението било за ок.5000 души и за трибуни първоначално били направени огромни насипи. Преди това лилавите са играели под наем на игрища зад министерството на земеделието. В началото на 30те младият клуб  толкова се е разраснал, че има дори няколко собствени подразделения, а прави и успешно турне в Солун.

      Шампион

Безспорно най-големият успех на клуба идва през 1935г. когато е завоювана Царската купа. На финала на държавното първенство моравите от София побеждават с категоричното 4:0 един от фаворитите за трофея Тича(Варна), който и през 1936г. стига до финала на турнира.

      Колапсът

 За нещастие обаче, точно след шампионския триумф, клубът започва да бъде раздиран от вътрешни проблеми, продължили години. Борбите за председателски и директорски позиции дошли точно, когато клубът трябвало да надгради върху големия си успех, а не да бъде погубван по такъв нелеп начин. Следствие конфликтите отборът губи и своята финансова стабилност. Така когато започнали реорганизациите на българското футболно първенство, лилавия клуб от западна София останал извън Националната дивизия и бил обречен да играе единствено в Първа софийска дивизия и то не по чисто спортни причини.

 Лъч надежда за Спортклуб се появява за кратко  през 1942г., когато само за няколко месеца към отбора се присъединяват последователно Средец(София) и Хоменътмен(още известен като отбора на арменската общност в София).

     Септември София

Официалният край за клуба е на 5 ноември 1944г., когато на обединително събрание, заедно с бившата секция на Спортклуб Сокол(София) и Възраждане(София) бил създаден настоящия Септември(София). Септември от своя страна не се счита за правоприемник на историята на несъществуващия отдавна виолетов клуб, нито на успехите му.

Прочетете също:
Изчезналите български клубове: ФК 13
Изчезналите български клубове: Шипченки Сокол Варна
Изчезналите български клубове: Глория Добрич

 


Гласували: 3, рейтинг: 5.0

Добави коментар

Препоръчано за вас

2. Бундеслига си има своят Робърт Левандовски: Симон Тероде
Фалкао: една (не)осъществена мечта
Звездни играчи, за които не знаехте, че са изгърмели с допинг
Как Томас Тухел изкачи футболния Еверест
Най-шокиращите победи на аутсайдери в Шампионската лига
Да обиколиш света за една футболна кариера
Синовете, които избягаха от сянката на легендарните си бащи
Пет сензационни факта за най-емблематичното представяне на Левандовски
Падението на Шалке 04
Малките отбори, които събраха заедно големи играчи
Треньорите, напуснали своите отбори преди да са изиграли официален мач
Повелителите на дузпи на Световни първенства
Неповторимият Жан-Пол Белмондо и връзката му с ПСЖ
Най-срамните (и абсурдни) мачове в историята на футбола
Мачът на живота им: най-големият шок на Световните първенства
Герд Мюлер – Бомбардировачът на нацията
7 футболисти, играли и в двата римски клуба
Първите крачки на Лео Меси по пътя към славата
Най-дългата дузпа в света
Скъпите завръщания на "блудните синове"