Любопитният произход на имената на руските клубове

Любопитният произход на имената на руските клубове

ЦСКА (Москва)

 Тук, разбира се, абревиатурата е известна на всеки наш читател - Центральный спортивный клуб Армии. Отборът е създаден през далечната 1923 г., а предишните имена, под които е бил известен, са ОЛЛС ( Общество любителей лыжного спорта), Спортивный клуб Центрального дома Красной армии (ЦДКА), Спортивный клуб Центрального дома Советской Армии (ЦДСА), Центральный спортивный клуб Министерства обороны (ЦСК МО). Последното име е мразено от феновете на самия отбор, защото е било трудно за скандиране по време на мача.

 През 1960 г. московският тим най-после получава името си, с което се подвизава и до днес.

Спартак Москва

 Наименованието е в чест на героя от римско време. Спартак е бил роб и гладиатор, който е вдигнал бунт срещи потисничеството на Империята. Историята на тракиеца е била много популярна в Съветския съюз през началото на миналия век.

 Предишното име на отбора е МКС (Московски Клуб на Спорта) и основателите му са обикновени работници и преди да се спрат на Спартак, той носи още няколко наименования.

Торпедо Москва

 Интересното за този отбор е, че той основан от работници в автомобилна фабрика и никой не е сигурен каква точно е причината да изберат думата "торпедо". Възможно е просто някой от членовете-основатели да е бил торпедо ентусиаст, който успешно е наложил предложението си.

Динамо Москва

 Кръстен на машинката, която трансформира кинетична енергия в електричество.

 Когато той е основан през 1923 г., тимът е трябвало да бъде представителен за Съюза на електрическите работници, но бързо е преминал под ръководството на Съветската тайна полиция.

 Смята се, че те не са сменили името, поради политически причини. Други отбори на секретната полиция в държави зад "Желязната завеса" също имат Динамо в названието си - Динамо Берлин и Динамо Букурещ например.

Локомотив Москва

 Отборът е основан през 1935 г. от Министерството на Транспорта и все още е негова собственост. С този произход е очевидно защо са избрали това име.

Черноморец (Новороссийск)

 Кръстен на Черно море.

Шиник (Ярослав)

 Основан от работници във фабрика за гуми. "Шиник" е названието на работник, който произвежда гуми.

Зенит

 В Русия почти всички отбори, които са били собственост на различни военно-индустриални заводи, са носили думата "зенит" в названието си. А конкретният клуб от Санкт Петербург е собственост на Ленинградския металургичен завод.

Криля Советов

 Буквален превод: "съветски крила". Клубът е основан от работници в завод за самолети.

Алания

 Кръстен на областта в Руската Федерация, в която се намира. Северна Осетия (официално название: Република Северна Осетия – Алания), e република в състава на Руската Федераци и е разположена в Северен Кавказ.

Кубан (Краснодар)

 Куба́н е река в Северен Кавказ с дължина 870 км. Тя тече през територията на Карачаево-Черкезия, Ставрополски и Краснодарски край и Адигея. Влива се в Темрюкския залив на Азовско море.  Именно на нея е кръстен тимът от град Крансодар.

Амкар (Перм)

 Отборът е собственост на фабрика за химикали и тук създателите са проявили творческо мислене, като са събрали двата основни продукта, които те произвеждат и продават - Амоняк (NH3) и Карбамид ( CH₄N₂O).

Ротор (Волоград)

 Отборът е основан от собствениците на завод за трактори и е носил имената Трактор и Торпедо, преди да се прекръсти на Стал (фабриката е започнала да се занимава с обработката на стомана).

 По-късно е започнало производството на части за коли от нейните работници и така стигаме до названието, което клубът носи и до ден днешен - Ротор, движещата се кръгообразно (ротираща) част на електромотор.

Рубин (Казан)

 Рубин е скъпоценен камък и няма конкретна причина създателите да са се спрели на него, освен че рубинът е нещо красиво и ценно.

 Отборът е основан през 1958 г. под името Искра.


Гласували: 11, рейтинг: 4.5

Добави коментар

Препоръчано за вас

Легенди за европодвизите на отборите от провинцията: Марек Дупница
Топ 5 от мъдростите на култовия Георги Попвасилев
10 победителя от евротурнирите, които бяха трагични в първенството
Уругвайският номад: Себастиан Абреу
5 "златни случки" от последните 20 години в родния футбол (част 1)
Легенди за европодвизите на отборите от провинцията: Берое Стара Загора
Вилаш-Боаш: Геният-измамник, който изигра всички ни
Гай Апулей Диокъл и най-богатите атлети в историята
Защо феновете носят шалчета?
Футболните легенди, които изгубихме завинаги през 2020 година
Изненадващият произход на най-популярните термини от футболния жаргон
2004 година: най-сензационната в съвременния футбол
Легенди за европодвизите на отборите от провинцията: Спартак Пловдив
Играчите с най-късен хеттрик в Шампионската лига
"Червеният бик", който изуми цяла Австрия
Как Германия остана без шампион
Портсмут – Рединг: най-резултатният мач в историята на Висшата лига
Жената, която стои зад успехите на Байерн Мюнхен - Катлийн Крюгер
Топ трансфери направени в последния момент
Чужденците, изиграли най-много мачове в българския футбол през последните десетилетия