Николай Греков: За да станеш голям футболист, трябва да си много отдаден и да се лишиш от доста неща

Николай Греков: За да станеш голям футболист, трябва да си много отдаден и да се лишиш от доста неща

 В началото на новата година говорим за детско-юношески футбол с представители на  "новата вална" треньори в България. Млади, амбициозни, усъвършенстващи се и "гладни" за работа! 
 Днес ви представяме Николай Греков - треньор на Локомотив Пловдив:

 - Представи се с няколко изречения!

 - Казвам се Николай Греков и съм на 33 години. Имам УЕФА ”В” лиценз, притежавам най-високото ниво на COERVER. Изкарал съм обучение в WORLD FOOTBALL ACADEMY и съм присъствал на редица семинари и обучения както в България, така и в чужбина. Карал съм стажове в клубове като Еспаньол, Барселона и Аталанта. В Локомотив Пловдив работя от лятото на 2018г. и това ми е първият набор в отбора, деца родени 2007 година.

 - Всекидневната работа с деца ти дава… 

 - Работата с децата ми дава това чувство на удовлетворение, което го има човек, когато създава нещо! Зарежда ме и ме мотивира, да се подобрявам всеки ден и да давам най-доброто от себе си за тези деца.

  - Кое е най-сложното при работата с най-малките? 

 - Може би най-сложното е, че децата не са изградени и с тях трябва огромно търпение. Всеки треньор трябва да приеме лично развитието на всяко дете и да подходи много отговорно към него. Те идват всеки ден на стадиона с желанието да се учат и да постигнат мечтите си. Това ни прави длъжни да сме отдадени и да им помогнем да имат колкото се може повече шанс да ги осъществят.

  - Какви са условията в Локомотив?

 - Условията в клуба са на едно добро за България ниво, разбира се има нужда от подобрения в базата, за да може да се улесни тренировъчния процес и да се подобри качеството на работата, но смятам, че когато човек има желание, може да работи добре във всякакви условия. 

 - 1-во място в групата и голова разлика 81-4 след 13 мача. Вие сте много силни или другите отбори в групата са слаби?

- Истината е, че нивото на отборите не е от най-доброто, но това не означава, че и нашето не е добро. Хубавото е, че отборът на Берое дойде тази година в нашата група. Ние се развиваме и подобряваме всеки ден и това прави разликата с другите отбори. Играем често контроли и участваме на турнири с отбори от цяла България и нямаме разлика.

 - Преди Коледните празници бяхте наградени за “Отбор на годината” от Локомотивската общност. И то в годината, в която мъжкият състав спечели Купата на България!

 - 
Да, тази награда е голямо признание за работата, усилията и успехите на този отбор. Радвам се най-вече за децата, защото усещат вече, че когато се трудиш, рано или късно ще бъдеш възнаграден!

 - Как си обясняваш трудностите, които изпитваме в България да направим прехода на играчите от юношеските формации към мъжете?


 - Този въпрос тормози сигурно всеки, който се занимава с футбол в България! Знам със сигурност, че не е от липса на талант или от това, че нямаме такива бази като на големите западни отбори. В България и преди 30 години не е имало бази, но са излизали страхотни футболисти и са играли в най-големите клубове. Комплексно е. Изграждането на един футболист е много дълъг процес и всеки един етап е важен. Когато са малки - да се усъвършенстват технически и вече след това да може да се работи с тях физически и тактически. Нашите юноши изостават доста в компоненти като сила и бързина. Психически трябва да се работи непрекъснато, още от най-малки, за да се изградят “правилните” навици. Вече и поколенията са различни. Децата имат много странични занимания, а ако искаш да станеш голям футболист, трябва да си много отдаден и да се лишиш от доста неща. Най-важно е треньорът на едно дете на какво ще го научи, как ще го развие и после, когато стане на 18 години, да има треньор, който да му гласува доверие. Да има търпение към него! Затова смятам, че в детско-юношеския футбол трябва да работят много добри специалисти!

 - Имаш ли амбиции за треньорска кариера при мъжете? Ти да си този, който дава шанс на младите и е търпелив с тях?

 -
Работил съм като помощник треньор в мъжки отбор и там работата и целите са много различни. Мисля, че всеки треньор би искал един ден да води мъжки отбор, но при мен не е на всяка цена и не е самоцел. Работата с подрастващи ме удовлетворява и ми носи огромно удоволствие! 

 - Целите, които си поставяш за новата 2020 година?

 - За новата година искам първо да си пожелая всички да сме здрави! След това като цели искам да изпълним задачите, които сме си поставили още в началото на сезона с отбора - да подобрим и усъвършенстваме всеки един компонент от играта си, както индивидуално, така и отборно. Да придобием нови умения и знания, както децата, така и аз лично, и разбира се да постигнем още по-големи успехи!


Гласували: 11, рейтинг: 4.3

Още новини от деня:
Добави коментар

Препоръчано за вас

Моля, развържете кесията!
"Колонизираните" футболни клубове на Европа (част 1)
"Брашняните чували" на родните грандове, които ги задминаха
"Една легенда се завръща, Бела Петрич е това!"
Мъри счупи известно проклятие, за да триумфира с купата
5 "златни случки" от последните 20 години в родния футбол (част 3)
5 "златни случки" от последните 20 години в родния футбол (част 2)
Грегъри Акселрод – „фалшивият“ футболист, който бе на крачка от трансфер в ЦСКА
Най-резултатните българи от началото на сезона
Преди ЦСКА - Пирин (Благоевград)
10 българи, пропуснали да впечатлят грандовете като младежи
Какво се случи с играчите на Лудогорец от онзи мач със Стяуа
Ето ги всички шампиони в Европа и техните подгласници
Рекордьорите с най-много попадения в топ първенствата за един сезон
Българите, които спечелиха трофей през сезон 2020-21
Блокират завръщането на Борислав Михайлов в БФС?
Мартин Смоленски – интервю с младата надежда на ЦСКА и българския футбол
Трябва ли да се дава път на младите футболисти?
Двата мача на Христо Стоичков за Ал Насър
Димитър Пенев – футболистът: един от най-великите български играчи