Николай Греков: За да станеш голям футболист, трябва да си много отдаден и да се лишиш от доста неща

Николай Греков: За да станеш голям футболист, трябва да си много отдаден и да се лишиш от доста неща

 В началото на новата година говорим за детско-юношески футбол с представители на  "новата вална" треньори в България. Млади, амбициозни, усъвършенстващи се и "гладни" за работа! 
 Днес ви представяме Николай Греков - треньор на Локомотив Пловдив:

 - Представи се с няколко изречения!

 - Казвам се Николай Греков и съм на 33 години. Имам УЕФА ”В” лиценз, притежавам най-високото ниво на COERVER. Изкарал съм обучение в WORLD FOOTBALL ACADEMY и съм присъствал на редица семинари и обучения както в България, така и в чужбина. Карал съм стажове в клубове като Еспаньол, Барселона и Аталанта. В Локомотив Пловдив работя от лятото на 2018г. и това ми е първият набор в отбора, деца родени 2007 година.

 - Всекидневната работа с деца ти дава… 

 - Работата с децата ми дава това чувство на удовлетворение, което го има човек, когато създава нещо! Зарежда ме и ме мотивира, да се подобрявам всеки ден и да давам най-доброто от себе си за тези деца.

  - Кое е най-сложното при работата с най-малките? 

 - Може би най-сложното е, че децата не са изградени и с тях трябва огромно търпение. Всеки треньор трябва да приеме лично развитието на всяко дете и да подходи много отговорно към него. Те идват всеки ден на стадиона с желанието да се учат и да постигнат мечтите си. Това ни прави длъжни да сме отдадени и да им помогнем да имат колкото се може повече шанс да ги осъществят.

  - Какви са условията в Локомотив?

 - Условията в клуба са на едно добро за България ниво, разбира се има нужда от подобрения в базата, за да може да се улесни тренировъчния процес и да се подобри качеството на работата, но смятам, че когато човек има желание, може да работи добре във всякакви условия. 

 - 1-во място в групата и голова разлика 81-4 след 13 мача. Вие сте много силни или другите отбори в групата са слаби?

- Истината е, че нивото на отборите не е от най-доброто, но това не означава, че и нашето не е добро. Хубавото е, че отборът на Берое дойде тази година в нашата група. Ние се развиваме и подобряваме всеки ден и това прави разликата с другите отбори. Играем често контроли и участваме на турнири с отбори от цяла България и нямаме разлика.

 - Преди Коледните празници бяхте наградени за “Отбор на годината” от Локомотивската общност. И то в годината, в която мъжкият състав спечели Купата на България!

 - 
Да, тази награда е голямо признание за работата, усилията и успехите на този отбор. Радвам се най-вече за децата, защото усещат вече, че когато се трудиш, рано или късно ще бъдеш възнаграден!

 - Как си обясняваш трудностите, които изпитваме в България да направим прехода на играчите от юношеските формации към мъжете?


 - Този въпрос тормози сигурно всеки, който се занимава с футбол в България! Знам със сигурност, че не е от липса на талант или от това, че нямаме такива бази като на големите западни отбори. В България и преди 30 години не е имало бази, но са излизали страхотни футболисти и са играли в най-големите клубове. Комплексно е. Изграждането на един футболист е много дълъг процес и всеки един етап е важен. Когато са малки - да се усъвършенстват технически и вече след това да може да се работи с тях физически и тактически. Нашите юноши изостават доста в компоненти като сила и бързина. Психически трябва да се работи непрекъснато, още от най-малки, за да се изградят “правилните” навици. Вече и поколенията са различни. Децата имат много странични занимания, а ако искаш да станеш голям футболист, трябва да си много отдаден и да се лишиш от доста неща. Най-важно е треньорът на едно дете на какво ще го научи, как ще го развие и после, когато стане на 18 години, да има треньор, който да му гласува доверие. Да има търпение към него! Затова смятам, че в детско-юношеския футбол трябва да работят много добри специалисти!

 - Имаш ли амбиции за треньорска кариера при мъжете? Ти да си този, който дава шанс на младите и е търпелив с тях?

 -
Работил съм като помощник треньор в мъжки отбор и там работата и целите са много различни. Мисля, че всеки треньор би искал един ден да води мъжки отбор, но при мен не е на всяка цена и не е самоцел. Работата с подрастващи ме удовлетворява и ми носи огромно удоволствие! 

 - Целите, които си поставяш за новата 2020 година?

 - За новата година искам първо да си пожелая всички да сме здрави! След това като цели искам да изпълним задачите, които сме си поставили още в началото на сезона с отбора - да подобрим и усъвършенстваме всеки един компонент от играта си, както индивидуално, така и отборно. Да придобием нови умения и знания, както децата, така и аз лично, и разбира се да постигнем още по-големи успехи!


Гласували: 10, рейтинг: 4.6

Добави коментар

Препоръчано за вас

Най-колоритните чужденци, играли в Североизточна България
Най-колоритните чужденци играли в Северозападна България
Най-колоритните чужденци играли в Югозападна България
Кои чудновати прякори на българските футболни персони си “партнират” най-добре?
Връща ли се Пирин там, където му е мястото?
Успешни чуждестранни треньори, които се провалиха в родния елит
Кои националности бележат най-много в българското първенство (в последното десетилетие)
Златан разкритикува академиите и “Плати за да играеш” системата на САЩ
Най-странните националности, присъстващи в българския футболен фолклор
Потенциалните дербита през следващия сезон
Бивш футболист на Ювентус разказва за пътя до България
УЕФА оповести нова директива, ето какво значи тя за футболна Европа
БФС прекрати сезона в Трета и Четвърта лига
Бившите шампиони, които спазват социална дистанция от титлата повече от половин век
Топ 15 футболисти с най-много автоголове в модерната история на “А” група
5 от играчите с най-много трофеи, за които не знаехте
Как би изглеждал отборът на Плевен, ако следваше политиката на Билбао да налага само местни играчи
5 нападатели, които не обичаха да бележат
Топ 5 "първоаприлски" резултата в историята
Големите европейски градове без елитни отбори