Първите крачки на Лео Меси по пътя към славата

Първите крачки на Лео Меси по пътя към славата

 Лионел Андрес Меси – това име е до болка известно не просто всички футболни фенове, а вероятно на всеки един човек на планетата. Преди точно 2 десетилетия нисичкият аржентинец пристигна в Каталуня, а на 5-и август той напусна Барселона като, може би, най-великия футболист за всички времена. Как започна всичко за Лео Меси и какво му е коствало да вземе най-трудните решения в живота си ще научите в днешната ни статия.

Първи досег с топката

 Страстта на Лео към футбола е породена от двамата му по-големи братя Родриго и Матиас, както и от братовчедите му Максимилиано и Емануел Бианчучи, които впоследствие станали професионални футболисти. Когато е на само на 4 години, той отишъл на мач на аматьорския Грандоли заедно със своето семейство. Там го посрещнал Салвадор Априцио, който на практика бил първият треньор на Лео. В свое интервю Априцио си спомни тази първа среща с 4-годишния Меси:

 Меси и цялото негово семейство веднъж дойдоха да гледат мач, в който участваха неговите братя. Той беше нисък, много нисък.

 Липсваше ми един играч и след като не дойде, помолих майката на Меси да го пусне да играе, защото го видях с футболна топка край терена. Тя първоначално не хареса идеята, защото Лео бе прекалено малък никога не е играл футбол досега. Обясних и, че го искам само за бройката и няма да очакваме някакви чудеса от него.

 Първият път, в който топката дойде към него, той просто я остави да мине покрай него. Тя стигна до него втори път и, след като буквално се удари в крака му, той я овладя и започна да дриблира през всеки, който застанеше на пътя му. И когато стигна близо до вратата, започнах да викам: "Стреляй! Стреляй!", но той беше прекалено малък, за да го направи.

 От тогава той стана част от отбора ми. Още в тази възраст той показваше, че има нещо специално в него. Той вкарваше по 6-7 гола всеки мач. Просто взимаше топката и започваше да дриблира с нея по цялото игрище. Той имаше свръхестествени способности.

Баба Селия, която даде на света една легенда

 Друг човек, който има огромна заслуга Лео въобще да започне да се занимава с футбол, е неговата баба Селия Оливейра. Още в гореспоменатата история за първия мач на Меси, тя била човекът, който убедил майка му да го пусне в игра.

Тя толкова много вярвала в успеха на своя внук, че го водила на тренировки всеки ден и е настоявала да му бъдат купени хубави футболни бутонки. Нещо, което не било никак евтино за семейството. А когато Меси навършил 7 години, Селия била тази, която успяла да убеди треньорите на Нюелс Олд Бойс, че трябва да вземат това момче в отбора си.

Селия Оливейра умира през 1997г., когато малкия Лео е едва на 10 години. Въпреки че има бледи спомени, той таи много силни чувства към нея и винаги е казвал, че дължи огромна част от успеха си именно на своята баба. До ден днешен той посвещава огромна част от своите попадения на нея.

„Не знам дали ще бъдеш по-добър от Марадона, но със сигурност ще бъдеш по-висок.“

Когато малкият Лео е на 9-годишна възраст, неговите треньори в Нюелс Олд Бойс забелязват, че има някакъв проблем с него. Да, той несъмнено бе най-добрият им играч, но Меси бил далеч по-нисък от своите връстници. Тогава бива установено, че аржентинското хлапе има проблеми с хормона на растежа, който е от фундаментално значение при изграждането на тялото, особено когато става въпрос за бъдещи спортисти.

Това негово заболяване предполага лечение с ежедневни инжекции за период от 3 до 6 години. В едно свое интервю той признава, че тези години не са били никак леки:

Бях най-дребният на терена, най-малкият в училището, на двора... Затова всеки ден ми биеха инжекция в крака. Ден след ден, седмица след седмица и така в продължение на 3 години.

Неговият лекар в Аржентина пък – д-р Диего Шварцстайн, му дава много знаково обещание:

Не знам дали ще бъдеш по-добър от Марадона, но със сигурност ще бъдеш по-висок.

Салфетката, която промени всичко

Първоначално лечението на Меси вървяло по план, но след първите 2 години парите в семейството не достигали за скъпоструващите инжекции. По тази причина те се обърнали към ръководството на Нюелс Олд Бойс, което първоначално гарантирало, че ще покрие изцяло медикаментите на Лео, но не изпълнило обещанието си.

Това принудило семейството да търси алтернатива, а спасението дошло от двама бизнесмени, които научили за талантливото момче и свързали баща му Хорхе Меси с Хосе Мария Мингела – човекът в сянка за много от невероятните трансфери на Барселона. Първоначално той е назначен на позицията преводач, но с течение на времето заема различни длъжности, а привличането на футболисти като Диего Марадона, Ромарио и Христо Стоичков са част от най-големите му постижения. През 2000 година той не осъзнавал, че разговорът с Хорхе Меси ще е един от най-значимите в живота му. Преди години Мингела сподели впечатленията си от първата среща с 12-годишния Лео:

Той беше нисък, слабичък и заради физическите си данни имаше сериозни съмнения дали ще излезе футболист от него. Но след като прегледах видеата му по-задълбочено, бях изумен. Изглеждаше сякаш Лео бе дошъл от някаква друга планета.

Мингела бил убеден, че Меси трябва да играе за Барселона. Това негово решение обаче първоначално било прието със сериозна доза скептицизъм от ръководството на клуба. По това време привличането на чужденци в европейския футбол, и то на такава възраст, било нетипично и рисково.

Мингела обаче бил непреклонен и осигурил пътуването на семейство Меси до Испания, където Лионел трябвало да покаже на какво е способен. Именно идването му на европейска земя променило всичко. В този момент спортно-техническия щаб на каталунците забелязал огромния талант на Меси, но все още имало въпросителни относно неговия ръст и дискусиите относно дали трябва да бъде привлечен в школата били дълги.

И точно когато Хорхе и цялото семейство вече започвали да губят надежда, че Барселона ще предложат договор на нисичкия Лео, на 14 декември 2000г. Чарли Рексач и Хосе Мингела изготвят писмено споразумение на една обикновена салфетка. То гласяло, че Лионел ще получи място в Ла Масия, а баща му Хорхе ще има ръководна позиция в клуба. Естествено, на салфетката също имало гаранции за покриване на всички разходи за лечението на тийнейджъра.

Тихият Меси и нестихващият му талант

Интеграцията на Лео в Испания не била никак лесна, а причината за това била, че децата чужденци нямали право да взимат участие в двубои от първенството, а само в приятелски мачове и Купата на Каталуня. Тези обстоятелства ограничили сериозно възможностите на хлапето да играе с връстниците си, а Лео ставал все по-интровертен.

Още един сериозен проблем за психическото състояние на аржентинеца бил фактът, че майка му и неговите 2 сестри се прибрали в Росарио, а той останал с баща си в Испания.

Въпреки всички тези фактори, Меси не спирал да демонстрира неподражаемия си талант срещу всеки един опонент, без значение от неговите ръст и години. След 1 година, изкарана в академията Ла Масия, испанската футболна федерация позволила на Меси да играе във всички турнири. В същия този период, Барселона предлага договор на 14-годишния Лео със заплата, равностойна на тези, които са получавали играчите от дублиращия тим на каталунците.

Пробив в първия отбор

През първия си пълен сезон за Ла Масия (2002/03) Меси отбелязал 36 попадения в 30 срещи, като с тях спомогнал за знаменит требъл, включващ титлата на страната и Купите на Испания и Каталуня.

През следващата кампания развитието на 16-годишния Лео било светкавично и той направил пробив в цели 5 юношески състава. По време на една от националните паузи през този сезон, аржентинецът бил повикан да тренира с първия отбор на Барселона. Един от играчите на каталунците в този период – Людовик Жули, разказа от първо лице за тези тренировъчни сесии:

Меси ни правеше за смях... Те [съотборниците] се опитваха по всевъзможни начини да му вземат топката, за да избегнат унижението от него, но той винаги ставаше и продължаваше да играе. Можеше да мине през 4 играча и да вкара гол без проблем. Дори моите съотборници в защита бяха нервни, когато той идваше към тях. Още тогава той беше извънземен.

Суперлативи към него не пестеше и една от звездите на каталунците по това време – Роналдиньо. Бразилецът имал огромно желание да интегрира Меси в първия състав и често казвал на съотборниците си, че Лео ще стане по-добър дори от самия него.

През 2003/04 Меси редовно сменял отборите, като най-често взимал участие в мачовете на юношеските А и Б състави. В началото на февруари 2004г. аржентинецът подписал своя първи професионален договор, в който фигурирала откупна клауза от 30 милиона евро. Той приключил футболната година отново с 36 гола във всички официални мачове.

За следващия сезон Меси получил гарантирано място в дублиращия отбор, което вдигнало неговата клауза на 80 милиона евро. Още през октомври обаче самите играчи в първия отбор на Барселона настоявали тийнейджърът да играе с тях. Тогавашният треньор – Франк Райкард, имал нелеката задача да намери място на две леви крила в лицето на Меси и Роналдиньо в отбора. Така аржентинецът бил принуден да играе на десния фланг, въпреки че не се чувствал комфортно там.

Така се стигна до 16 октомври 2004 година. В 82-рата минута на дерби мач от Примера Дивизион между Барселона и Еспаньол, Деко бил привикан от Райкард да напусне игра, а на негово място влязъл 17-годишният Лионел Андрес Меси. Със своите 10-тина минути на терена той стана най-младият играч в историята на каталунския гранд, който играе в представителния състав.

Първият гол

Въпреки че направи своя дебют, ръководството на клуба не бързало да използва Меси в първия отбор и имало систематичен план за развитието на младежа. Той продължил да взима участие в Б състава на каталунците, но към края на шампионата Лео все по-често попадал в групата на първия отбор.

Така отново дошъл звездния миг на Меси. В самия край на мача между Барселона и Албасете Лео бе вкаран в игра на мястото на Самуел Ето'о, а за 2-те минути, в които бе на терена, той успя да се възползва от перфектен пас на Роналдиньо и с прехвърлящ удар да отбележи първото си попадение в професионалния футбол за Барселона. Към онзи момент, това го превърна и в най-младия голмайстор в историята на каталунския клуб. В съзнанието на феновете винаги ще бъде запечатан начинът, по който Меси и Роналдиньо заедно отпразнуваха това попадение, което ще се окаже знаково не просто за феновете на Барса, а за целия футболен свят.

Останалото е история

След този първи гол, английският коментатор Роб Палмър изрича едни паметни думи, които и до ден днешен се използват след дебютните попадения на стотици талантливи футболисти:

Запомнете това име – Лионел Меси!

Е, след 672 гола за Барселона, 35 клубни трофея, 6 Златни топки, 5 Златни обувки и още 45 индивидуални отличия, както и една дузина рекорди, които трудно ще бъдат подобрени, целият свят ще запомни Лионел Меси, а футболните фенове завинаги ще го идолизират.

 


Гласували: 12, рейтинг: 4.8

Добави коментар

Препоръчано за вас

Блатер не искал Световното да е в Катар
2. Бундеслига си има своят Робърт Левандовски: Симон Тероде
Фалкао: една (не)осъществена мечта
Звездни играчи, за които не знаехте, че са изгърмели с допинг
Как Томас Тухел изкачи футболния Еверест
Най-шокиращите победи на аутсайдери в Шампионската лига
Да обиколиш света за една футболна кариера
Синовете, които избягаха от сянката на легендарните си бащи
Пет сензационни факта за най-емблематичното представяне на Левандовски
Падението на Шалке 04
Малките отбори, които събраха заедно големи играчи
Треньорите, напуснали своите отбори преди да са изиграли официален мач
Повелителите на дузпи на Световни първенства
Неповторимият Жан-Пол Белмондо и връзката му с ПСЖ
Най-срамните (и абсурдни) мачове в историята на футбола
Мачът на живота им: най-големият шок на Световните първенства
Герд Мюлер – Бомбардировачът на нацията
7 футболисти, играли и в двата римски клуба
Най-дългата дузпа в света
Скъпите завръщания на "блудните синове"