Забравените герои на България : Божин Ласков

Забравените герои на България : Божин Ласков

 Искам да ви припомня още едно славно име, за което абсолютно незаслужено почти никъде не се споменава – Божин Ласков.

 Роден е на 15 февруари 1922 година в София. Започва да играе за "Победа" - Орландовци още като юноша докато учи в Семинарията. а след това заради впечатляващите му изяви е "купен" от Левски (София) срещу, забележете...един екип. Като играч на Левски от 1939 до 1946 г., печели две шампионски титли, 3 пъти е носител на купата, с 320 мача и 145 гола.

 От 1942 до 1949 г. е играл в 13 срещи за националния отбор и е вкарал 7 гола, за да носи след години националната фланелка на Чехословакия.
 Ласков отива там за да учи медицина и да играе футбол, като първоначално опитва в град Бърно. След немного време се мести в Братислава, където бива подпомогнат от приятели и записва медицина, но в същото време продължава своята футболна кариера първоначално в отбора на Живенице, а малко след това и в Слован Братислава, като допринася за един от най-славните периоди на този клуб. Печели три пъти поред шампионската титла със Слован - 1949, 1950, 1951 и още веднъж към края на кариерата му през 1957 година с отбора на Руда хвезда. През 1949 г. към него са отправени няколко писма от славния италиански клуб Торино, а предлаганата цена не е „един екип“, а 4-5 милиона крони. Ласков обаче дори не отговаря на писмата, за него, Божин семинариста, било по-важно да завърши медицина. Не се поддава на изкушенията, които от страна на италианците са били немалко, но и не съжалява.
 1951 г. е звездната за него, защото се дипломира , жени се, а на другия ден след сватбата, на която оставя гостите си да се веселят и отива да си легне в девет часа, играе в мач, в който печели третата си титла в Слован.

 В словашкия език има дума „хлавичкар“, като така наричат футболистите, които умеят да играят с глава добре. В своята книга д-р Божин Ласков разказва как с труд, но за кратко, преодолява слабостите си в играта с крака и на 24 години вече е универсален играч. Думата "страх" на игрището е била непозната за него и той не е знаел какво е това. 

 Приел чехословашко поданство, той е привлечен и в националния тим на Чехословакия. Така Божин Ласков става първият българин, играл в друг национален тим. След футболната си кариера е дългогодишен лекар. Отива си от този свят на 1 април 2007 г.
 


Гласували: 4, рейтинг: 5.0

Още новини от деня:
Добави коментар

Препоръчано за вас

"ТОВА е моята победа!", Патрис Евра за най-вдъхновяващата реч на Сър Алекс
"Стиснатите" 10 - топ играчи, осъдени за укриване на данъци
Нередовен гол и зодиаци: Как Франция се класира и се издъни на СП'2010
Още петима играчи, чиито трансфери не се случиха навреме
Анте Чачич: от майстор на телевизори до Шампионската лига
Всички попадения от историческото равенство 7:7 в Чехия (видео)
Балканската епопея на малтийските отбори
Керлон – бразилският феномен, който дриблираше с глава
ФИФА пусна всички мачове на България от САЩ 94 и Франция 98 за свободно гледане (линк)
Най-скъпите наеми във футбола
Проклятието на "Новия Меси" 
Нападателите, които разочароваха в Челси
Звездите, които отсвириха Реал Мадрид
Как щеше да изглежда "Златната топка", ако Меси и Роналдо не съществуваха
Мачът, който промени кариерата на Ерлинг Холанд
Най-лудите картони в историята
Трансферните разочарования на Милан през годините
5 "златни случки" от последните 20 години в родния футбол (част 3)
"Непобедимите" - отборите, които не загубиха нито веднъж през сезона
Когато "Полюд" заплака