100 години футбол в Плевен

100 години футбол в Плевен

 На днешната дата, преди точно 100 години е поставено началото на футбола в Плевен. На 10.09.1919 г. студентът Драгомир Несторов, заедно със свои приятели учредява първия футболен отбор в града, носещ името "Скобелев". Името идва от прочутия като "Белия генерал" герой от Руско-турската освободителна война. Именно под негово ръководство руската армия успява да превземе Плевен, в една от ключовите битки по време на войната.

 Малко по-късно в града възникват и други отбори: "Победа", "Вит", "Левски", "Ботев" и "Белите орли". През 1946 година новата власт решава футболните отбори да минат под шапката на различни институции и така "Белите орли" стават "Републиканец", под егидата на МВР. Основателите на отбора не харесват името и през зимата на следващата година отбора се преименува на "Спартак".

 С течение на годините "Спартак" остава и единствения футболен клуб в Плевен и с гордост можем да му честитим днешния вековен юбилей, тъй като обединява цялата футболна традиция на града.

 Понастоящем съдбата на отбора не е цветуща - отборът е на последно място във Втора лига и изглежда изпитва сериозни финансови проблеми. "Спартак" не е играл елитен футбол от далечната 2002 година.

 Футболът в града под Панорамата може да се гордее с първия мач, игран на осветление на целия Балкански полуостров. Това се случва през април 1924 година, а инициативата е на Хараламби Гаридов. Целта е развлечение за хората във времена, когато газовата лампа е била излишен лукс, а да не говорим за електрическо осветление.

" Още отрано военната музика е заела места край игрището. Чуват се пушечни изстрели и възбудени човешки гласове. Ето как описва събитието съвременникът Александър К. Бекярски: „Дойде уреченият час. Игрището беше смрачено. По едно време два големи прожектора, захранвани от агрегат, бяха пуснати в действие. Две киномашини, поставени на малко разстояние една от друга, осветяваха вратите, а четири трактора - игрището. Опасваха го два реда гирлянди с големи и силни електрически крушки. Въпреки това публиката почти не се виждаше. Тя беше вън от обсега на светлината и само от време на време проблясваше слабо някое засмяно или възбудено лице.

- Хайде, почвайте! - чуваха се нетърпеливи гласове.

 Футболистите на „Скобелев" и „Победа" излязоха да загряват и да свикнат с осветлението. И досега помня удължените сенки, движещи се по игрището. За нас наистина беше забавно, но за отборите - не много лесно. И все пак, при голямо въодушевление у зрителите, мачът се игра според правилата. „Скобелев" спечели с 3:1.

 Имаше, разбира се, и спорове. Ревът на моторите и агрегатите край игрището, музиката, закачките и виковете заглушаваха реферската свирка. Това налагаше често спиране и подновяване на играта, но не попречи на доброто настроение.
И тогава футболът, както и сега, се ползуваше с голяма обич и уважение сред ръководители, състезатели и зрители..."

 За съжаление, ще завършим статията минорно. В момента "Спартак" (Плевен) домакинства в Ловеч, тъй като стадион "Плевен" няма лиценз за "Втора лига". Пожелаваме на "синьо-белите" един ден отново да напълнят градския стадион, а играчите им да бъдат сравнявани с легенди като Никола Пърчанов, Пламен Николов, Благой Кръстанов, Сашо Върбанов, Краси Лазаров, Георги Денев, Лъчо Танев, Краси Бислимов и, разбира се, Пламен Гетов.

Със съдействието на: www.eBulgaria.bg


Гласували: 4, рейтинг: 5.0

Добави коментар

Препоръчано за вас

Да проследим победителите във "Футболист на България" през последните 15 години
Кои отбори получават най-много дузпи в топ първенствата?
Вземете го вие: Издание "efbet лига"
В 40-минутно търсене на червена боя: тричасово зрелище между Монтана и Царско село с холивудски сюжет
Отбор от Втора лига излезе на терена със 7 играчи, прекратиха мача
Отбори, които силно разочароват от началото на сезона
Най-паметните фрази в българския футбол
Българските клубове „имитатори“: когато малките ни отбори заимстват емблемите си от световните грандове (II част)
Започва ли ЦСКА да прилича на европейски клуб?
ЦСКА назначи "идол" на "От Засада" за спортен директор
Българските клубове „имитатори“: когато малките ни отбори заимстват емблемите си от световните грандове (I част)
Как се справиха световно известните чуждестранни треньори в българската „А“ група?
"Гордите пенсионери" на родния футбол (част 1)
Как Левски смени трима треньори и стана шампион
Отборите, които надхвърлят очакванията до момента през сезона
Най-добрите моменти на Славиша Стоянович
"Чичаците", които изумяват от началото на сезона
Забравените герои на България: Цветан Веселинов - Меци
The bogus transfer of four players, who taught they were going to Rubin Kazan
Кирил Динчев: човекът зад кулисите в ЦСКА