100 години футбол в Плевен

100 години футбол в Плевен

 На днешната дата, преди точно 100 години е поставено началото на футбола в Плевен. На 10.09.1919 г. студентът Драгомир Несторов, заедно със свои приятели учредява първия футболен отбор в града, носещ името "Скобелев". Името идва от прочутия като "Белия генерал" герой от Руско-турската освободителна война. Именно под негово ръководство руската армия успява да превземе Плевен, в една от ключовите битки по време на войната.

 Малко по-късно в града възникват и други отбори: "Победа", "Вит", "Левски", "Ботев" и "Белите орли". През 1946 година новата власт решава футболните отбори да минат под шапката на различни институции и така "Белите орли" стават "Републиканец", под егидата на МВР. Основателите на отбора не харесват името и през зимата на следващата година отбора се преименува на "Спартак".

 С течение на годините "Спартак" остава и единствения футболен клуб в Плевен и с гордост можем да му честитим днешния вековен юбилей, тъй като обединява цялата футболна традиция на града.

 Понастоящем съдбата на отбора не е цветуща - отборът е на последно място във Втора лига и изглежда изпитва сериозни финансови проблеми. "Спартак" не е играл елитен футбол от далечната 2002 година.

 Футболът в града под Панорамата може да се гордее с първия мач, игран на осветление на целия Балкански полуостров. Това се случва през април 1924 година, а инициативата е на Хараламби Гаридов. Целта е развлечение за хората във времена, когато газовата лампа е била излишен лукс, а да не говорим за електрическо осветление.

" Още отрано военната музика е заела места край игрището. Чуват се пушечни изстрели и възбудени човешки гласове. Ето как описва събитието съвременникът Александър К. Бекярски: „Дойде уреченият час. Игрището беше смрачено. По едно време два големи прожектора, захранвани от агрегат, бяха пуснати в действие. Две киномашини, поставени на малко разстояние една от друга, осветяваха вратите, а четири трактора - игрището. Опасваха го два реда гирлянди с големи и силни електрически крушки. Въпреки това публиката почти не се виждаше. Тя беше вън от обсега на светлината и само от време на време проблясваше слабо някое засмяно или възбудено лице.

- Хайде, почвайте! - чуваха се нетърпеливи гласове.

 Футболистите на „Скобелев" и „Победа" излязоха да загряват и да свикнат с осветлението. И досега помня удължените сенки, движещи се по игрището. За нас наистина беше забавно, но за отборите - не много лесно. И все пак, при голямо въодушевление у зрителите, мачът се игра според правилата. „Скобелев" спечели с 3:1.

 Имаше, разбира се, и спорове. Ревът на моторите и агрегатите край игрището, музиката, закачките и виковете заглушаваха реферската свирка. Това налагаше често спиране и подновяване на играта, но не попречи на доброто настроение.
И тогава футболът, както и сега, се ползуваше с голяма обич и уважение сред ръководители, състезатели и зрители..."

 За съжаление, ще завършим статията минорно. В момента "Спартак" (Плевен) домакинства в Ловеч, тъй като стадион "Плевен" няма лиценз за "Втора лига". Пожелаваме на "синьо-белите" един ден отново да напълнят градския стадион, а играчите им да бъдат сравнявани с легенди като Никола Пърчанов, Пламен Николов, Благой Кръстанов, Сашо Върбанов, Краси Лазаров, Георги Денев, Лъчо Танев, Краси Бислимов и, разбира се, Пламен Гетов.

Със съдействието на: www.eBulgaria.bg


Гласували: 4, рейтинг: 5.0

Добави коментар

Препоръчано за вас

Грегъри Акселрод – „фалшивият“ футболист, който бе на крачка от трансфер в ЦСКА
Най-резултатните българи от началото на сезона
Преди ЦСКА - Пирин (Благоевград)
10 българи, пропуснали да впечатлят грандовете като младежи
Какво се случи с играчите на Лудогорец от онзи мач със Стяуа
Ето ги всички шампиони в Европа и техните подгласници
Рекордьорите с най-много попадения в топ първенствата за един сезон
Българите, които спечелиха трофей през сезон 2020-21
Блокират завръщането на Борислав Михайлов в БФС?
Мартин Смоленски – интервю с младата надежда на ЦСКА и българския футбол
Трябва ли да се дава път на младите футболисти?
Двата мача на Христо Стоичков за Ал Насър
Димитър Пенев – футболистът: един от най-великите български играчи
Великите евромачове на българските клубове
Берба се кандидатира за президент на БФС?
България написа история: първият официален футболен мач на Антарктида
Българските футболисти, които попадат в предизборните листи за предстоящите избори
Българските клубове „имитатори“: когато отборите ни заимстват емблемите си едни от други (IV част)
10 от най-култовите изказвания на Батето (част 1)
ЦСКА 1948 поздравиха Рейнджърс за титлата, вдъхновила ги да спечелят efbet лигата