Изчезналите български клубове: Напредък Русе

Изчезналите български клубове: Напредък Русе

 В петата част от серията ни за изчезналите български клубове отиваме далеч на североизток от столицата, а именно в Малката Виена – Русе, за да проследим историята на един от най-богатите, успешни и харесвани клубове в тази част на България. Клуб, развивал и други дейности освен футбола и опитал да изгради име и  авторитет и в чужбина.             

         Основаване 

 Напредък Русе е спортен клуб, за който исторически се смята, че е основан през 1919г., но по-скоро това е станало през 1920г. За точна дата на създаването на клуба може да се зачита 10 септември 1920г., когато е и първото учредително събрание. Основател е аптекарят Георги Манов, а сред многото спомоществователи и бъдещ президент на отбора е известният русенски търговец Стефан Недков. Екипът на тима е изцяло червен.

          Развитие като спортен клуб

 През първите години от съществуването си клубът отделя внимание и на други спортове освен футбола, както повечето спортни дружества в страната по онова време. Особено внимание заслужава това, че само три години след основаването си, баскетболният тим на Напредък има два клона – “Юнион” и “Ангел Кънчев”. През 1924г. Напредък добива и трето свое подразделение, като това е спортният клуб на турците в Русе “Ертогрул”.

 Специална дата в историята на клуба е 25 февруари 1923г., когато заедно с останалите девет функциониращи клубове на територията на дунавския град, учредяват Русенския спортен съюз.

         30те години

 В началото на третото десетилетие на XX век, червените са единственият футболен отбор в Русе и един от малкото в България, които играят на свой собствен стадион, който се намирал в Добруджанския квартал. Спортният (в т.ч. и футболния) клуб бил вторият най-богат в Русе и много над средното ниво за България по това време, което не му пречело да наема футболни и баскетболни треньори чужденци.

         Успехи

 Освен със солиден финансов гръб и много добри условия за играчите, инвестициите в русенския отбор започват да се изплащат още в началото на 30те. През 1931г. червените печелят за трети път регионалното първенство на Русе, като този път успяват да стигнат и до полуфинал на държавното първенство и грабват бронзовите медали. Същото се случва и през 1933г., когато отново малко не достига на Напредък да излезе във финалния двубой за шампионската титла и Царската купа (бел.ред. до 1937г. вкл. връчвана на шампиона, след това отделена, като самостоятелна купа, еквивалент на Купата на България). Между двата неуспешни похода за златото в българския футбол, отборът печели силния турнир за Букурещката купа през 1932г.

          Радост и мъка

 Под ръководството на един от многобройните чуждестранни треньори чехът Рибак, футболният Напредък прави много успешно турне в Унгария през 1936г. В годините около Втората световна война, Унгария е световна футболна сила, като през 1938г. е и световен вицешампион, губейки последния мач на Мондиала от Италия с 2:4. Турнето на червените от Русе приключва с 5 победи и 1 равенство в шестте изиграни мача на унгарска земя - постижение, останало в историята на русенския спорт.

 Последните значими успехи на клуба настъпват в първите години на четвъртата декада от миналия век. Тогава русенци достигат финал за вече отделената национална купа, загубен от АС-23 с 2:4 през 1941г. в Добрич, и полуфинал през 1942г.

 През 1944г. шампионатът на България не завършва, като не се провежда и турнир за купата на България поради политически причини. Тези политически причини в лицето на новата власт, налагат на Напредък да се обедини със съгражданите си от Добруджа и Кубрат в Динамо (Русе), въпреки че и трите отбора тогава нямат никаква причина или нужда от обединение и така приключва историята на един от най-богатите и значими  клубове в Северна България през първата половина на XX век.

снимка: sportnabiblioteka.bg

Прочетете също:
Изчезналите български клубове: Спортклуб София
Изчезналите българки клубове: ФК 13

Изчезналите български клубове: Шипченски Сокол Варна
Изчезналите български клубове: Глория Добрич


Гласували: 7, рейтинг: 5.0

Добави коментар

Препоръчано за вас

Обрат по африкански
Димитър Пенев – футболистът: един от най-великите български играчи
България на Евро 2004: Къде са те сега?
Великите евромачове на българските клубове
Десетте най-посетени мача в историята на Шампионската лига (КЕШ)
Вторият живот на Тиаго Силва
Десет отбора, които правят най-слаба защита на "Ушатата"
Феноменът „Лингард“: футболисти, възродили кариерата си извън елитните клубове
Най-резултатните вратари в историята
От двете страни на барикадата
„Златният“ гол, който остави един футболист без отбор
Историята зад "Малката Вещица"
Загубените български таланти
Футболисти, играли за два национални отбора (част 2)
Клубове, които правят грешка, променяйки емблемите си
Корея - Япония 2002: Световното на Феномена и неуместната му прическа
Десетте огорчени легенди
Всички попадения от историческото равенство 7:7 (видео)
Топ 10 най-велики мача в историята на България
Последният голям рев на "лъвовете"