Изчезналите български клубове: Напредък Русе

Изчезналите български клубове: Напредък Русе

 В петата част от серията ни за изчезналите български клубове отиваме далеч на североизток от столицата, а именно в Малката Виена – Русе, за да проследим историята на един от най-богатите, успешни и харесвани клубове в тази част на България. Клуб, развивал и други дейности освен футбола и опитал да изгради име и  авторитет и в чужбина.             

         Основаване 

 Напредък Русе е спортен клуб, за който исторически се смята, че е основан през 1919г., но по-скоро това е станало през 1920г. За точна дата на създаването на клуба може да се зачита 10 септември 1920г., когато е и първото учредително събрание. Основател е аптекарят Георги Манов, а сред многото спомоществователи и бъдещ президент на отбора е известният русенски търговец Стефан Недков. Екипът на тима е изцяло червен.

          Развитие като спортен клуб

 През първите години от съществуването си клубът отделя внимание и на други спортове освен футбола, както повечето спортни дружества в страната по онова време. Особено внимание заслужава това, че само три години след основаването си, баскетболният тим на Напредък има два клона – “Юнион” и “Ангел Кънчев”. През 1924г. Напредък добива и трето свое подразделение, като това е спортният клуб на турците в Русе “Ертогрул”.

 Специална дата в историята на клуба е 25 февруари 1923г., когато заедно с останалите девет функциониращи клубове на територията на дунавския град, учредяват Русенския спортен съюз.

         30те години

 В началото на третото десетилетие на XX век, червените са единственият футболен отбор в Русе и един от малкото в България, които играят на свой собствен стадион, който се намирал в Добруджанския квартал. Спортният (в т.ч. и футболния) клуб бил вторият най-богат в Русе и много над средното ниво за България по това време, което не му пречело да наема футболни и баскетболни треньори чужденци.

         Успехи

 Освен със солиден финансов гръб и много добри условия за играчите, инвестициите в русенския отбор започват да се изплащат още в началото на 30те. През 1931г. червените печелят за трети път регионалното първенство на Русе, като този път успяват да стигнат и до полуфинал на държавното първенство и грабват бронзовите медали. Същото се случва и през 1933г., когато отново малко не достига на Напредък да излезе във финалния двубой за шампионската титла и Царската купа (бел.ред. до 1937г. вкл. връчвана на шампиона, след това отделена, като самостоятелна купа, еквивалент на Купата на България). Между двата неуспешни похода за златото в българския футбол, отборът печели силния турнир за Букурещката купа през 1932г.

          Радост и мъка

 Под ръководството на един от многобройните чуждестранни треньори чехът Рибак, футболният Напредък прави много успешно турне в Унгария през 1936г. В годините около Втората световна война, Унгария е световна футболна сила, като през 1938г. е и световен вицешампион, губейки последния мач на Мондиала от Италия с 2:4. Турнето на червените от Русе приключва с 5 победи и 1 равенство в шестте изиграни мача на унгарска земя - постижение, останало в историята на русенския спорт.

 Последните значими успехи на клуба настъпват в първите години на четвъртата декада от миналия век. Тогава русенци достигат финал за вече отделената национална купа, загубен от АС-23 с 2:4 през 1941г. в Добрич, и полуфинал през 1942г.

 През 1944г. шампионатът на България не завършва, като не се провежда и турнир за купата на България поради политически причини. Тези политически причини в лицето на новата власт, налагат на Напредък да се обедини със съгражданите си от Добруджа и Кубрат в Динамо (Русе), въпреки че и трите отбора тогава нямат никаква причина или нужда от обединение и така приключва историята на един от най-богатите и значими  клубове в Северна България през първата половина на XX век.

снимка: sportnabiblioteka.bg

Прочетете също:
Изчезналите български клубове: Спортклуб София
Изчезналите българки клубове: ФК 13

Изчезналите български клубове: Шипченски Сокол Варна
Изчезналите български клубове: Глория Добрич


Гласували: 7, рейтинг: 5.0

Добави коментар

Препоръчано за вас

Мачът, в който Жозе Моуриньо принуди двама свои играчи да си изкарат червени картони
Роналдиньо – магьосникът от Порто Алегре
Най-резултатните защитници в историята на футбола
Да проследим победителите във "Футболист на България" през последните 15 години
Стадиони, които носят имената на футболисти
Блатото, наречено "английска Лига 1"
Десетте най-велики момента в кариерата на Уейн Руни
Йозеф Бицан: невъзпятият рекордьор по голове
Футболисти, които изведнъж изчезват от футболната карта
Мъже срещу жени: как са завършили мачове между двата пола?
Колко добри са били българските футболисти преди да станат известни?
Отбори, които трудно бихме могли да мразим
Интересни прякори на футболни отбори и техния произход
Колко добри са били професионалните играчи преди да станат известни?
Бивши футболисти, отдали се на политиката
Марийн АФК: осмодивизионният клуб, който изживява „магията на купата“
Мачът, който трябваше да помири Щатите и Иран
"Неразбраният" Никола Анелка
Феноменът Будьо/Глимт: от Втора лига до шампионската титла за 3 сезона
Коледното футболно примирие, което за миг спряло Първата световна война