Колекционерът на футболни топки

Колекционерът на футболни топки

Преди няколко месеца бях на командировка в Атина, служебни работи, нали разбирате. Хапване, пийване, парти, турнир по футбол и малко бизнес срещи по между другото. Нито партитата, нито бизнес разговорите бяха толкова полезни, колкото футболния турнир. Там срещнах един доста интересен човек, унгарец по националност. Името му е Петър Пещи. Шансът да сте го чували е малък, но не и никакъв. Петър, освен че работи в маркетинговия отдел на голяма унгарска фирма за дистрибуция на АйТи техника, има интересно хоби и то е да колекционира футболни топки.

Като страстен любител на футбола ми стана любопитно с какво може колекционирането на футболни топки да те привлече. Нито можеш да ги риташ, нито да се фукаш с тях, просто си ги държиш вкъщи и им се любюваш. Е, оказа се че това не е никак вярно. Петър ми разказа интересната си история, с която бих желал да ви запозная.

 

Петър, как се запали по футбола?
 - Футболът е любимият ми спорт още от дете. Играх с топката всеки ден с моите приятели. Гледахме заедно мачове по телевизията и веднага се влюбих в тази игра. Дядо ми ми разправяше за ерата, когато Унгария бе смятана за най-голямата футболна сила в света през 50-те. Ференц Пушкаш и отборът не са били побеждавани над три години и половина преди да загубят финала на Световното първенство през 1954г. Цялата нация е била в шок, приело се е като национална катастрофа. Но дядо ми продължаваше да ми разказва различни истории около тима и така станах голям фен на играта. Между другото той е роден на 13 юли 1930г. - точно на деня, в който започва първото световно първенство в Уругвай.

 

Кога разбра, че да колекционираш топки те влече?
 - Доста рано. Всъщност първо събирах тениски и ги носех на училище, на улицата и навсякъде, където отидех. Когато започнах да уча в гимназията, винаги носех топка със себе си. Ритах я дори докато учех. В ръцете си държах учебник, но краката ми играеха с топката. Баща ми беше директор на фирма за агрокултури, често ходеше в чужбина и винаги ми носеше по една топка. Тогава не ги събирах а ги ползвах да играем с приятелите ми в квартала. Иначе за пръв път видях футболна топка от световно първенство през 1994г., когато унгарският съдия Сандор Пюл се върна от Щатите и донесе топката от финала. Тъкмо той бе рефер в онзи мач. Изложиха я в музея в град Егер и когато отидох да я видя, над 15 минути я зяпах втренчен, без да помръдна. Години по-късно топката от първенството във Франция бе пусната за продажба свободно в Унгария. Видях я в магазина на Адидас, но бях на 17 и не можех да си я позволя. 12 месеца по-късно пътувах до САЩ да посетя американските си роднини и си купих Митре Ултимакс - официалната топка на МЛС. Това беше първата ми оригинална топка и много се радвах, че имах възможността да играя с нея. Още си я пазя, но е доста изхабена от ритане.

 

А кога реално започна да събираш топките?
 - Няколко години по-късно. Бях студент по Еразъм в Белгия и започнах работа. Вадех добри пари и можех да си позволя да си купя топката от финала в Шампионската лига този сезон със сините звезди. Тя беше най-добрата, която някога бях ритал. Помня че уцелих 4 пъти напречната греда от 5 опита с удари от 16-17 метра, просто бе пригодена за велики неща. Горе-долу тогава започнах да ровя и в E-bay и да търся други топки. В началото купувах всичко, което ми харесваше, но нямах пари за да ги задържам и за съжаление продадох няколко. Покрай това се запознах с доста хора, които също се занимават с колекциониране на футболни топки и осъзнах, че не съм само аз. Както виждаш, любовта ми към играта еволюира в събиране на топки от важни мачове. Така станах колекционер.

 

Известен ли си в Унгария? Хората познават ли те?
 - Всъщност станах известен малко преди световното първенство през 2006г. Националната телевизия дойде в дома ми да ми вземе интервю относно моята колекция. Хората в Унгария разбраха за мен и за хобито ми. Когато наближаваше Мондиала през 2010г. пък унгарското национално спортно списание публикува интервю в 4 страници с мен, в което обяснявах историята на топките от световни първенства. През 2012г. историята се повтори, като този път говорих за топките от европейските първенства. Хората в Унгария обичат да четат интересни факти за любимата им игра, но колекционирането на топки не е толкова разпространено. Знам само за още един унгарец, които има такова хоби освен мен.

 

Имаш и сайт, където публикуваш снимки на всички класически топки, до които се докоснеш?
 - Да, точно така. Създадох го през 2007г. малко след смъртта на дядо ми. Посветих го на него. Исках да покажа огромното разнообразие от футболни топки на целия свят и да се срещам с други хора като мен. Исках да правя идентични снимки на всички топки, до които се докосна, но тъй като не притежавах всички, започнах да пътувам и да посещавам други колекционери. Тъй като съм професионален фотограф, носех навсякъде оборудването си с мен. Първо посетих мой добър приятел в Италия, Тициано Ланца. След това трябваше да замина за Испания и да се срещна с друг колекционер - Хавиер Пинеро, но се случи голямо нещастие. По пътя реших да посетя мач на Барселона от Шампионската лига на Ноу Камп и колата ми беше разбита и обрана. Взеха ми всичко - пари, документи, лаптоп, оборудването, дрехите... всичко! Дори и снимките, които бях правил на Тициано и неговите футболни топки. Така и не стигнах до Билбао за да се срещна с Хавиер. 

 

Ужас! Предполагам ти е било доста трудно да го преживееш?
 - Много. В началото бях доста депресиран, отне ми дълго време да се възстановя, но не исках да се откажа от мечтата си заради някакъв си инцидент. Купих си нов лаптоп, ново оборудване, пратих ги на Хавиер и той направи снимките. Малко след това посетих друг мой приятел - Рене Соп от Германия. Той ми позволи да наснимам и неговите топки. През 2012г. посетих още двама немски колекционери - Роман Машадо и Марко Рот. Постепенно сайтът започна да се запълва от снимки и смятам, че няма друг такъв като него в света. 

 

От производителите на топки знаят ли за теб? Споделял ли си с тях за това твое хоби?
 - Всъщност да. През 2009г. имах една интересна идея за благотворителност покрай представянето на новата топка на Адидас за световното първенство в Южна Африка. Никога преди никой не е имал такава идея. Пропътувах разстоянието до централата на Адидас в Германия за да им споделя плана си. Те бяха много заинтересовани и благодарни, но поради различни причини не го осъществиха. Не ми се обяснява сега, твърде дълго е. Но като оставим това настрана съм в много добри отношения с Адидас. Понякога ми изпращат използвани топки от мачове, а също така купуха част от колекционерските ми топки от световните първенства между 1930 и 1966, когато все още не са имали договор с ФИФА да правят те официалните топки. Ползват ги за различни мероприятия и изложби. С помощта на Адидас дори Байерн Мюнхен си купиха от същия сет (1930-1966) и ги изложиха в музея си на Алианц Арена.

 

Каза, че някои от топките ти се използват при заснемането на филми. Би ли споделил някои от заглавията?
 - Чували ли сте филма "Вратарят" (The Keeper)? Бях поканен от екипа да бъда външен експерт по топките, използвани по време на заснемането му. Става въпрос за периодите преди и след Втората световна война. Аз изработих топките и те ги използваха във филма. Направих ги да изглеждат възможно най-натуралистични. Процедурата я направих в хола си (онзи с многото полици).

 

Къде се срещна с Пеле? Той готин ли е? Разкажи ми малко повече за снимката, където двамата прикрепяте топка с главите си?
 - Мениджърите на Пеле са поръчали над 100 топки от мен за да може той да ги подпише за феновете си. Не само че ги произведох и им ги дадох, но им помогнах и за други проекти. В замяна те ми направиха страхотен подарък - поканиха ме в Лондон през лятото на 2016г. за събитие, организирано лично от Пеле. Доста известни личности имаше на това събитие, като най-евтиният вход беше около 200 паунда, но аз бях ВИП гост и не трябваше да плащам за нищо. Още повече имах възможността лично да говоря с Пеле зад сцената. До тази зона имахме достъп само аз, той и още един човек. Там му дадох копие от моята футболна книга. И да, той е супер готин и забавен човек. Идеята да държим реплика на топката от Световното през 1958г. между главите си беше изцяло негова. 


Срещал ли си се с други легендарни играчи покрай инициативите, в които участваш?
 - Бях поканен на мача между Германия и Бразилия от немския футболен съюз през март 2018г. Там се запознах с Лотар Матеус и доста други известни немски играчи. Бях във ВИП сектора отново. Но най-голямата звезда, с която съм се срещал, беше Пеле, разбира се! 

 

Виждам, че си срещал Арнолд Шварценегер? Да не би и той тайно да е футболен фен?
 - Да, той е моят идол и аз много го уважавам. Когато разбрах, че той ще прекара няколко месеца в родната ми Унгария миналата година за да снима някои сцени от новия "Терминатор", реших да се срещна с него. Отне ми доста време и сериозни усилия, но накрая успях да се запозная с него. Няма нищо общо с футбола обаче.


 

Правиш реплики на оригиналните футболни топки, които колекционираш. Колко време отнема направата на една топка? Виждам, че продаваш някои от тях в сайта си?
 - Аз бях първият човек в света, който направи реплики на топките от Световните първенства между 1930 и 1966г. Голяма чест за мен е, че дори музеят на ФИФА си купи комплект от тях. Разбира се, помогнах на доста колекционери да съберат цялата колекция топки от световни първенства. От 1970г. насам Адидас прави топките за Мондиалите и те са достъпни в лимитирани серии преди всяко първенство. Процедурата по изработката е сложна, тя е комбиниране на кожа и плат, изрязване на парчетата, принтиране върху някои от тях, рязане, шиене и придаване на по-античен вид. Ако бързам, смятам че бих могъл да направя топка за 3-4 дни. Но никога не става толкова бързо. За да зашиеш парчетата заедно отнема цял ден. И винаги аз го правя. Защо? Защото това е най-важната част от изработката и ако объркаш лесно се съсипва топката. Трябва да си много внимателен. Използвам различни видове восък и течности. Много хора копират моята изработка, но никой не може да направи топките да изглеждат толкова реалистично колкото мен. Аз измислих методиката и ще я запазя в тайна.

 

Някой от най-добрите ти приятели споделя ли хобито ти?
 - В Унгария има само още двама-трима колекционери на топки, но никой от тях не е проектирал хола си като мен. Те просто слагат топките по стилажите. И нямат толкова много топки колкото мен. Но ако говорим за международно ниво, имам доста добри връзки с колекционери. Не само че познавам повечето от тях, но съм и посетил около десетина в няколко различни страни. Аз съм колекционерът, който е посетил най-много колекционери, в това няма съмнение. Живеем в различни държави, но споделяме едно и също хоби.

 

С колко колекционери поддържаш връзка (освен споменатите до сега)? Някой от тях посещавал ли те е за да види колекцията ти?
 - По-близък съм с 15-20 колекционери, но познавам няколкостотин, с които съм говорил веднъж или два пъти. Една от функциите в сайта ми е да показва къде се намират те по света, като те също могат да се представят през сайта. Няколко от тях са ме посещавали в Будапеща - от САЩ, Франция, Испания, Португалия, Италия и т.н. В много добри отношения сме и съм горд че съм толкова разпознаваем в такава специална общност.
 


Гласували: 9, рейтинг: 5.0

Още новини от деня:
Добави коментар

Препоръчано за вас

Топ мачове, които вероятно не се решават на терена
Висшата лига - шампионите, които изпадат бързо
"Битката за Брамал Лейн" - мач без аналог в английския футбол
Рекордните загуби на европейските грандове
Когато големият Алан Шийрър отряза Юнайтед... два пъти!
Отборите с най-голям оборот от трансфери през новия век
Потъналите в забрава някогашни членове на Висшата лига
Футболните величия, спечелили всичко във футбола
Аржентина срещу Франция: Какво показват цифрите?
Диего Боунаноте: От "следващия Аймар" до перуанската лига
Нидерландия - най-големите грубияни в света?
Качирулес: Как Мексико пропусна Световното през 1990г.
Италианските дербита, за които не знаехте
Клубовете, пропилели най-много пари за трансфери
19 години в изгнание - тъжната история на АЕК Атина
"ТОВА е моята победа!", Патрис Евра за най-вдъхновяващата реч на Сър Алекс
"Стиснатите" 10 - топ играчи, осъдени за укриване на данъци
Нередовен гол и зодиаци: Как Франция се класира и се издъни на СП'2010
Още петима играчи, чиито трансфери не се случиха навреме
Анте Чачич: от майстор на телевизори до Шампионската лига