Най-добрите цитати от враждата между Пеле и Марадона

Най-добрите цитати от враждата между Пеле и Марадона

 Двете легенди на футбола се срещат за първи път през през 1979г. По онова време Пеле е най-популярният спортист, въпреки, че е прекратил активната си кариера няколко години по-рано. Най-големите успехи на Марадона пък все още предстоят. Бразилецът показва на аржентинеца как се свири на китара и двамата са с усмивки през цялото време. Моментът е запечатан завинаги на снимка:

 Отношенията им си остават топли в следващите двадесет години, но в края на века всичко се променя покрай скандала около приза ФИФА “Играч на века”. Тогава ФИФА организира вот в интернет за да се реши, кой футболист да получи отличието. Дон Диего печели вота и отхвърля молбата на ФИФА да го сподели с Пеле. В следствие ФИФА организира втора награда и я присъжда на Пеле. За капак в същото време излизат и двете биографии на бившите играчи, които директно се конкурират на футболния пазар.


 Така малко по малко отношенията между двамата се развалят и през годините те започват да отправят обиди и нападки един към друг. Както може да се досетите, атаките на Дон Диего са далеч по-свирепи и непремерени, тъй като той винаги е бил от хората, за които дипломатичността е била слаба страна. Пеле в типичен стил е по-примерен и сдържан.

Цитат #1

 “През 2000г. аз спечелих ”Играч на века“, благодарение на народа. Пеле бе втори във вота. Той също така бе избран за втория най-велик спортист на Бразилия зад Айртон Сена. Каквито и награди да му даде ФИФА, те не струват нищо.”

 Тук Дон Диего коментира инцидента с наградата за “Играч на века”.

Цитат #2

  "Не мога да си обясня защо Марадона е толкова загрижен за това кой е най-добрия футболист. Винаги съм казвал, че той  е един от най-добрите в света и това е истината. Но също така не можем да кажем, че той играеше добре с глава. Не вкарваше с глава. И не можем да кажем, че беше еднакво добър с двата крака, защото рядко стреляше с десния крак, предимно с левия. Така че от време на време, когато хората ме попитат, обичам шеговито да посочвам горните причини. За мен той бе страхотен играч, но не може да го сравнявате с Пеле."

 Пеле за разликата в класите между двамата.

Цитат #3

 “Той бе страхотен играч, но всички виждаме, че си съсипа живота.”

 Пеле е привикан като свидетел по дело, свързано с наркотици, в което е въвлечен неговият син. Той обвинява Марадона, че дава лош пример на по-младите играчи с бурното си минало.

Цитат #4

 “Винаги са сравнявали Марадона с Пеле и някои казват, че той е по-добър от Пеле. Сега други твърдят, че дори Меси е по-добър от Пеле. Та той дори не е по-добър от Неймар. Първо да задмине него.”

 Тук Кралят на футбола споделя мнението си за вечния дебат за най-добрия футболист на всички времена.

Цитат #5

 “Мили Боже, това е просто глупаво! Може би Неймар би бил най-добрият играч на света, само ако Меси играеше на друга планета. Той (Пеле) говори такива глупости като си обърка хапчетата!”

 За жалост в един момент Меси и Неймар се превръщат в неволни пешки в прокси войната между двете легенди.

Цитат #6

 “Най-голямата разлика между мен и Пеле е, че аз имам уважението на играчите, а той не. Той е в компанията на тези, които управляват футбола. Аз не съм на тяхна страна, а на играчите. Обикновено тези дни го виждаме само по церемонии на УЕФА до управниците на централата. Прилича на кукла, която е управлявана с дистанционно.“

 Марадона винаги е ненавиждал властта и има проблем с авторитетните фигури. Той е в открита война с ФИФА и дори веднъж се възмущава, че хората с върховни постове в централата са толкова стари и недовиждащи, че не могат да управляват кола, а какво остава за световния футбол. Мирни времена

 През 2016 изглежда, че двамата най-после заравят томахавката и отново са в добри отношения, за щастие на целия футболен свят. По това време Пеле е преминал тежка операция за подмяна на бедро и когато двамата отново се виждат на благотворителен турнир в Париж те се посрещат с прегръдка. Дон Диего споделя следните слова пред журналистите:

 “Радвам се да го видя здрав и се радвам, че е с нас. Трябва да прекарваме повече време заедно. Стига с кавгите! Искам да благодаря на Пеле за човека, който е и който винаги е бил. Трябват ни икони като него.”

 Бразилската легенда от своя страна също изглежда доволен да зарови миналото:

 “Тук сме се събрали в името на мира и братството. Искам да благодаря на моя приятел Марадона.”

 А след преждевременната кончина на аржентинската легенда, Пеле написа следното:

"Тъжни новини, изгубих скъп приятел, а светът изгуби една легенда. Има много какво да се каже за него, но за сега просто искам да помоля Господ да даде сили на семейството му. Някой ден, се надявам, че двамата заедно ще играем футбол в небесата."


Гласували: 31, рейтинг: 4.4

Добави коментар

Препоръчано за вас

Йозеф Бицан: невъзпятият рекордьор по голове
Футболисти, които изведнъж изчезват от футболната карта
Мъже срещу жени: как са завършили мачове между двата пола?
Колко добри са били българските футболисти преди да станат известни?
Отбори, които трудно бихме могли да мразим
Интересни прякори на футболни отбори и техния произход
Колко добри са били професионалните играчи преди да станат известни?
Бивши футболисти, отдали се на политиката
Марийн АФК: осмодивизионният клуб, който изживява „магията на купата“
Мачът, който трябваше да помири Щатите и Иран
"Неразбраният" Никола Анелка
Феноменът Будьо/Глимт: от Втора лига до шампионската титла за 3 сезона
Коледното футболно примирие, което за миг спряло Първата световна война
Боксинг дей и неговите класики от Висшата лига
Най-несправедливите уволнения на мениджъри във Висшата лига
Зрелищата, които се оказаха едни от най-скучните футболни мачове
Тийн Дрийм-Тийма на Арсенал от 2008г: Къде са те сега?
Денят, в който Роналд Куман употреби немската национална тениска и оскверни цяла Германия
Най-разпознаваемите футболни фенове в света (част 1)
Ройстън Дренте: пътят от блясъка на Реал Мадрид до провал и банкрут