Най-добрите цитати от враждата между Пеле и Марадона

Най-добрите цитати от враждата между Пеле и Марадона

 Двете легенди на футбола се срещата за първи път през през 1979г. По онова време Пеле е най-популярният спортист, въпреки, че е прекратил активната си кариера няколко години по-рано. Най-големите успехи на Марадона пък все още предстоят. Бразилецът показва на аржентинеца как се свири на китара и двамата са с усмивки през цялото. Моментът е запечатан завинаги на снимка:

 Отношенията им си остават топли в следващите двадесет години, но в края на века всичко се променя покрай скандала около приза ФИФА “Играч на века”. Тогава ФИФА организира вот в интернет за да се реши, кой футболист да получи отличието. Дон Диего печели вота и отхвърля молбата на ФИФА да го сподели с Пеле. В следствие ФИФА организира втора награда и я присъжда на Пеле. За капак в същото време излизат и двете биографии на бившите играчи, които директно се конкурират на футболния пазар.


 Така малко по малко отношението между двамата се развалят и през годините те започват да отправят обиди и нападки един към друг. Както може да се досетите, атаките на Дон Диего са далеч по-свирепи и непремерени, тъй като той винаги е бил от хората, за които дипломатичността е била слаба страна. Пеле в типичен стил е по-примерен и сдържан.

Цитат #1

 “През 2000г. аз спечелих ”Играч на века“, благодарение на народа. Пеле бе втори във вота. Той също така бе избран за втория най-велик спортист на Бразилия зад Айртон Сена. Каквито и награди да му даде ФИФА, те не струват нищо.”

 Тук Дон Диего коментира инцидента с наградата за “Играч на века”.

Цитат #2

  "Не мога да си обясня защо Марадона е толкова загрижен за това кой е най-добрия футболист. Винаги съм казвал, че той  е един от най-добрите в света и това е истината. Но също така не можем да кажем, че той играеше добре с глава. Не вкарваше с глава. И не можем да кажем, че беше еднакво добър с двата крака, защото рядко стреляше с десния крак, предимно с левия. Така че от време на време, когато хората ме попитат, обичам шеговито да посочвам горните причини. За мен той бе страхотен играч, но не може да го сравнявате с Пеле."

 Пеле за разликата в класите между двамата.

Цитат #3

 “Той бе страхотен играч, но всички виждаме, че си съсипа живота.”

 Пеле е привикан като свидетел по дело, свързано с наркотици, в което е въвлечен неговият син. Той обвинява Марадона, че дава лош пример на по-младите играчи с бурното си минало.

Цитат #4

 “Винаги са сравнявали Марадона с Пеле и някои казват, че той е по-добър от Пеле. Сега други твърдят, че дори Меси е по-добър от Пеле. Та той дори не е по-добър от Неймар. Първо да задмине него.”

 Тук Кралят на футбола споделя мнението си за вечния дебат за най-добрия футболист на всички времена.

Цитат #5

 “Мили Боже, това е просто глупаво! Може би Неймар би бил най-добрият играч на света, само ако Меси играеше на друга планета. Той (Пеле) говори такива глупости като си обърка хапчетата!”

 За жалост в един момент Меси и Неймар се превръщат в неволни пешки в прокси войната между двете легенди.

Цитат #6

 “Най-голямата разлика между мен и Пеле е, че аз имам уважението на играчите, а той не. Той е в компанията на тези, които управляват футбола. Аз не съм на тяхна страна, а на играчите. Обикновено тези дни го виждаме само по церемонии на УЕФА до управниците на централата. Прилича на кукла, която е управлявана с дистанционно.“

 Марадона винаги е ненавиждал властта и има проблем с авторитетните фигури. Той е в открита война с ФИФА и дори веднъж се възмущава, че хората с върховни постове в централата са толкова стари и недовиждащи, че не могат да управляват кола, а какво остава за световния футбол. Мирни времена

 През 2016 изглежда, че двамата най-после заравят томахавката и отново са в добри отношения, за щастие на целия футболен свят. По това време Пеле е преминал тежка операция за подмяна на бедро и когато двамата отново се виждат на благотворителен турнир в Париж те се посрещат с прегръдка. Дон Диего споделя следните слова пред журналистите:

 “Радвам се да го видя здрав и се радвам, че е с нас. Трябва да прекарваме повече време заедно. Стига с кавгите! Искам да благодаря на Пеле за човека, който е и който винаги е бил. Трябват ни икони като него.”

 Бразилската легенда от своя страна също изглежда доволен да зарови миналото:

 “Тук сме се събрали в името на мира и братството. Искам да благодаря на моя приятел Марадона.”


Гласували: 27, рейтинг: 4.4

Добави коментар

Препоръчано за вас

Най-високият мач в света
Мачът, в който отбор умишлено си вкара автогол, за да подобри головата си разлика
10 топ футболисти, които банкрутират
Контра: Когато последната минута се оказва златна за нас
Футболисти, играли за 2 национални отбора
Най-грубият мач в света
Скандалният Джоуи Бартън и единственото му дерби от "Старата фирма"
Снежното Класико - Най-студеният мач в света
Мачовете, които големите звезди пропускат поради травми
Най-добрите играчи на Тотнъм в ерата на Висшата лига
От сирак до един от най-могъщите олигарси: Как Роман Абрамович натрупа огромното си богатството
Последната минута - големият враг на българския футбол
Фортуна вместо футбол: Мачове, решени от чоп или монета
Дреболия бави трансфера на Суарес в Юве
Играчите, вкарвали за най-много клубове във Висшата лига
Картел Къп 2020: първото и последно издание на смъртоносния затворнически турнир
Забравените легенди на женския футбол - Ан О'Брайън
Баскът, който шокира модерния футбол
Футболисти, вкарвали и в двата европейски клубни финала
Паралелни таланти: Боян Къркич - геният, който трябваше да задмине Лионел Меси