Най-романтичната футболна история и жената, която спаси Луис Суарес

Най-романтичната футболна история и жената, която спаси Луис Суарес

 За повечето фенове, които следят Луис Суарес от времето му в Аякс, е добре известно, че той е класен футболист, който се труди усърдно на терена и е готов на всичко, за да победи. Гладът за триумф и огънят в душата на този играч са две от големите качества, които го характеризират.

 Днес обаче ще ви върнем в турболентните години на Луис преди да се премести в Европа и ще ви представим една много по-различна персона, чиято кариера (а може би и живот) са спасени от добросърдечно момиче на име София. А историята, която ще ви разкажем, е една от най-красивите и романтични приказки в любимия ни спорт. Тъжното клише: футболист от Южна Америка, израстнал в нищета

 Уругвай е една от страните от Южна Америка, чийто стандарт на живот и заплати са доста високи, в сравнение с останалите нации от региона. За разлика от повечето си сънародници, Суарес няма този късмет и членовете на семейството му живеят в умопомрачителна бедност.

 Луис Суарес е роден в град Салто и е четвъртият син в семейство, което ще отгледа общо седем момчета. Когато Луис все още е хлапе, фамилията се мести в столицата Монтевидео, защото Родолфо Суарес не може да си намери работа и децата му са изправени пред сериозната възможност да трябва да гладуват.

 В столицата той е назначен във фабрика за консерви, а съпругата му Сандра чисти домове. За жалост, напрежението да издържа толкова момчета му идва в повече и две години по-късно, той се развежда с жена си и напуска семейния дом завинаги, обръщайки гръб на малкия Луис и братята му.

 За бъдещия нападател на Барселона и Ливърпул, това е поредният удар, след като е трябвало да напусне родния си град, където се е чувствал в безопасност, да се сбогува с приятелите, с които е израстнал, и завинаги да изостави първия отбор, за който е играе футбол - скромен тим на име Спортиво Артига.

 Единственият лъч светлина за момчето е, че талантът му с топката, е достатъчно впечатляващ, за да му спечели място в академията на Насионал Монтевидео, където той редовно получава много адмирации от наставниците си.

 За жалост, това е най-бунтарският период на Луис Суарес. Всичките несгоди му идват в повече и той започва да губи желание и амбиция да се труди за каквото и да е. Младежът се отдава на нощния живот, излизания с приятели и неконтролирана консумация на алкохол из тъмните кътчета на Монтевидео.
 “Още като дете знаех, че искам да играя футбол, но между 12 и 14 години минах през фаза, в която не бях добре. Не исках да тренирам, не исках да уча. Исках само да се явявам за мачовете, а това е труден начин да постигнеш нещо. Бях ядосан на всичко и на всички. Бунтувах се и това работеше срещу мен.”, споделя Суарес.

 Нагласата му си личи в играта му. Той притежава цялата пламенност и агресия, с която е известен и до днес, но липсва целеустремеността и финеса, които му помогнаха да спечели стотици хиляди обожатели в градове като Амстердам, Ливърпул и Барселона. Стига се до там, че треньорите му трябва да идват до дома му и да го влачат до тренировъчното игрище. Със сигурност бъдещето на Луис Суарес в онези години е под сериозен въпрос, а изкушенията на улицата и дори престъпните банди (една от които приема в редиците си един от братята му) са твърде обаятелни.

 В академията на Насионал всяка година най-слабите 3 или 4 момчета са изхвърляни, което на практика слага край на кариерата им. Суарес е опасно близо до подобна съдба. Координаторът на школата Даниел Енрикес иска да изрита Луис, но в последния момент е разубеден от делегат в тима на име Уилсон Пирес.

 Самият Суарес разкрива това в интервю:

 “Пирес ми каза с доста сериозен тон, че получавам един последен шанс. Ако не се възползвам, това ще е краят ми!”

И тогава Луис среща София

 София Балби е красиво момиче с дълга и златиста коса. Тя е родена в богато семейство и с такъв произход е възпитана не само да има големи амбиции за себе си, но да насърчава упоритост и стремеж у хората около нея.

 Когато се запознават, Луис е на 15 години, а София на 13. За него срещата е любов от пръв поглед, но добре знае, че няма какво да предложи на такова момиче.

 За да има достатъчно пари, за да я извежда на срещи, уругваецът събира монети от улицата. По това време той работи като метач, за да помага финансово на семейството си и това единственият начин да намери допълнителни средства.

 София обаче му дава шанс и малко по малко започва да го променя към по-добро. Луис започва да избягва партита и да се грижи по-добре за себе си. Започва да тренира далеч по-усърдно и дори подобрява оценките си в училище. София му помага да разбере, че той може да бъде много повече от поредното глупаво и ядосано момче от бедняшкия квартал, което ще пропилее живота си. Всичко това дава своя резултат.

 “Достигнах такова ниво, че почти подобрих рекорда на академията за най-много голове за една календарна година. Той бе 64 и мисля, че принадлежеше на Рубен Соса. Аз вкарах 63!”, гордо споделя уругваецът.

 Родителите на София приемат Суарес като техен син и той често гостува в дома им за вечеря. Изглежда, че Луис отново намира сигурност, семейство и стабилност, а с тях и душевен мир. За известно време той е щастлив и отново е на правилния път.

Нов удар

 За жалост щастието на нападателя не трае дълго. Бащата на София, който работи в банковата индустрия, получава нов ръководен пост, който идва и с голямо увеличение на заплащането. Проблемът е, че новата му работа не само не е в същата държава, ами дори не е на същия континент.

 Семейство Балби перманентно се мести в град Барселона, Испания, и младата двойка е разделена от цял един океан. За Луис разстоянието е огромно и непосилно, все едно става дума за другия край на галактиката.

 Промяната е пагубна за него, а светът му отново рухва. Оценките му в училище отново се свличат, както и желанието му да тренира футбол. В един важен мач, той дори се сбива с главния рефер и получава тежко наказание.

Изстрел на сляпо

 Не след дълго Луис разбира, че ако не успее като футболист, едва ли ще се издигне повече от уличен метач или работник във фабрика, като баща си. Ако това стане, той никога повече няма да види любимата си София. Така в ирационалния му тийнеджърски мозък се заражда дързък план, който има минимални шансове за успех, но ако се сбъдне ще го дари с всичко, което някога е искал. Луис Суарес си поставя за цел да се превърне в дисциплиниран и умел футболист - такъв, какъвто би привлякъл вниманието на европейските клубове. Така той ще си спечели трансфер в Европа, а от там пътят му към София ще е открит.

 От днешна гледна точка, това да изглежда като лесно постижение, но да не забравяме, че тук не говорим за Луис Суарес - нападателят голмайстор на Ла Лига и Висшата лига, а за едно момче, което в по-голямата част от съзнателния си живот бяга от училище, отсъства от тренировки, играе със скъсаните обувки на по-големия си брат и дори понякога се сбива със съдиите. Шансовете му за успех в онзи момент биха накарали дори най-големия оптимист в света да се усъмни.

 Въпреки всичко, Луис навежда глава и започва да се труди усърдно. Той тренира след училище и работи върху домашните си вечер. Напълно загърбва нощния живот и заведенията в търсене на голямата си цел.

 И както често става в тези романтични приказки, когато си достатъчно смел и упорит, дори и съдбата ти удря едно рамо. Но пътят на Луис не е лесен и отнема три дълги години, за да види резултати.Помощ от съдбата

 През 2006 г. скаут на име Ханс Нийланд и негов колега пристигат в Монтевидео, за да търсят стойностни играчи, които да препоръчат на отбора си. Те представляват нидерландския Грьонинген, който няма финансите да се бори с грандове като Аякс и ПСВ и прибягва към търсенето на състезатели от всякакви възможни екзотични дестинации.

 Хората на Нийланд са набелязали няколко имена от първия отбор и присъстват на мачове на Национал, за да ги видят в действие отблизо:

 "Летях до Уругвай с Хенк Велдмате, за да гледам определени играчи. Но когато си там, посещаваш и други мачове, ако графикът ти го позволи. Имахме малко време за губене и решихме да гледаме младежите. Винаги казвам, че кучето което търси, често намира кокал.

 Когато видяхме Луис в действие, останахме безмълвни. Той финтира трима или четирима играчи и вкара прекрасен гол. След срещата веднага отидохме при него да го питаме дали има интерес. Очаквахме да е нервен, като говорим с него, но той бе уверен. Попитах го дали е чувал за Грьонинген, а той ми отвърна, че дори не е чувал за Холандия, но ако искаме да станем шампиони, трябва да го вземем незабавно!"

 Скоро сделката е факт. Едва на 19 години Луис Суарес се оказва на европейска земя и при това като играч на отбор от елита на Нидерландия и само на два часа със самолет от град Барселона и любимата си София.

 Първите му месеци са трудни, но той бързо се адаптира и подобрява играта си. В края на сезона статистиката му е впечатляваща - 15 гола в 37 мача, което пък води до трансфер в Аякс Амстердам.

 В Нидерландия Луис Суарес си спечелва репутацията на играч, който би направил всичко за победата - буквално се бори със зъби и нокти, понякога мами, симулира и използва всеки друг "мръсен" трик в репертоара си. Признаваме, че като фенове това определено не ни се харесва, но вече знаейки историята му, разбираме тази част от характера му. Той не вижда съперниците си като хора, които се опитват да му вземат топката или пък трите точки. Той ги вижда в ролята на демони, които ще го завлекат обратно в Монтевидео и ще го хвърлят в бездната на нищета и самотата - далеч от София.

 Сега двамата най-после са заедно и при всяка удобна възможност Луис се качва на самолета за Испания и прекарва времето си с момичето. Не след дълго тя се мести в Амстердам, а през 2009 г. те сключват брак.

 Луис два пъти е избран за "Футболист на годината" в Нидерландия, което води до трансфер в Ливърпул. С екипа на "червените" той е просто феноменален и не отнема много време за ръководството на Барселона да реши, че иска да привлече нападателя в редиците си. Когато Луис научава за интерс от каталунците, избухва в сълзи.

 Това е оферта, която семейство Суарес няма как да отхвърли. Те се местят в каталунската столица, където са близо до роднините на момичето, а Луис най-после постига всичко, което иска в живота си. Със София имат три прекрасни деца, а в съблекалнята на Барса той открива приятелство с Лионел Меси. Съпругите на двамата футболисти също са близки и двете семейства често прекарват време заедно. Днес няма и помен от онзи объркан и ядосан младеж. Нападателят е предан баща и лоялен съпруг.
 


  Прочетете също:  


Гласували: 31, рейтинг: 4.7

Още новини от деня:
Коментари
.... 21.02.2021 17:41

И накрая Куман се изсра

Отговори 0 0
Добави коментар

Препоръчано за вас

Как щеше да изглежда "Златната топка", ако Меси и Роналдо не съществуваха
Мачът, който промени кариерата на Ерлинг Холанд
Най-лудите картони в историята
Трансферните разочарования на Милан през годините
5 "златни случки" от последните 20 години в родния футбол (част 3)
"Непобедимите" - отборите, които не загубиха нито веднъж през сезона
Когато "Полюд" заплака
Голмайсторите на десетилетията
Когато Брентфорд бе набелязал Юрген Клоп, Томас Тухел и Юлиан Нагелсман за свои мениджъри
Легендите, които мразеха да тренират
Неизвестните голмайстори по света
"Похитените" - договорени футболисти, които в последния момент подписват с друг клуб
ФК Версай 78 – аматьорите от кралските градини, които изживяват магията на купата
5 "златни случки" от последните 20 години в родния футбол (част 2)
Когато Динамо стана “Кроация”
Прокудените: ФК Карабах
Нереализираните трансфери в Бундеслигата
Майсторите на хеттрика през 21-ви век
Как неслонимият Дънди щурмува собствената си футболна гибел
Мачът, в който Лионел Меси бе футболист на Атлетико Мадрид