Утопичният и екстравагантен свят на милионерите комарджии: химера или реалност?

Утопичният и екстравагантен свят на милионерите комарджии: химера или реалност?

 Представете си да живеете в свят, където не само, че можете всеки ден да гледате футболни мачове, но дори и ви плащат за това. За всеки фен последното изречение описва блажена утопия, но за по-скептичните от нас звучи като химера. Нима такова нещо е възможно?

 В днешната статия ще ви разкажем три различни истории на професионални комарджии, които се издържат със спортни залози и дори успяват да си позволят да живеят екстравагантно, именно благодарение на това. Те постигат сходни резултати, но пътят им до заветната цел е изключтелно различен.

Близнаците Уокър

 Лесно е да завиждаме на тези момчета. Едва на 23 г. Гавин и Алекс Уокър могат да си позволят да си наемат луксозен апартамент в Лондон, след като само за 18 месеца си докарват печалби от 460 000 евро.

 За тях типичен ден е двамата на дивана с лаптоп в ръце, а пред тях върви футболен мач на скъп 50-инчов плазмен телевизор.

 Интересно е да отбележим, че двете момчета са израснали в малка ферма близо до град Рединг, Англия, и въпреки че смятат себе си за интелигентни, никога на са се представяли особено добре в училище. Повечето предмети просто са им били безинтересни и те така и не намират къде точно да изразходят енергията си.

 Разбира се, това се променя, когато двамата се запалват по футболни залози, след като Алекс се присъединява към Фейсбук група, където има шанс да коментира прогнозите си с други ентусиасти и дори да изкара малко пари.

 В последствие и брат му се запалва, но пътят им към дългосрочните печалби не е лесен. В следващите две години те изпробват различни стратегии ден след ден, докато са студенти и често губят спестяванията си.

 Малко по малко те започват да усещат кои методи са правилни и кои не и достигат до момента, в който припечелват около 1000 евро на седмица.

 Алекс дори напуска работата си като инспектор на строежи, след като удря голяма печалба на стойност 18 000 евро за една седмица - колкото е заплатата му за цяла година.

 Когато родителите на момчетата научават, че синовете им прекарват повече време в залози и гледане на мачове, отколкото в учене и работа, те не са особено доволни. Алекс и Гавин обаче успяват да спестят 80 000 евро и да си позволят наема на апартамент за 4000 евро на месец, което убеждава майка им и баща им, че момчетата са се насочили в правилната посока.

Методологията

 Двете момчета гледат по 4-5 мача на ден и дори повече през уикендите. Ето как описват тяхната стратегия:

 "Ние винаги залагаме на мачове, които се играят в момента (на живо). Никога не играем фишове от няколко мача. Всичките ни залози са единични. Ако искате да имате дългосрочна печалба, трябва да търсите мачове, където стойността не е добре оценена от букмейкъра. Ако хвърлите монета, имате шанс 50/50 да спечелите. Това, което ние правим е да се опитваме да намерим монетите, където шансът ни е 60/40. В дългосрочен план така се правят печалби. С опит и проучване разбираме кои залози имат добра стойност и кои не. Стресиращо е, но се стремим да не се отказваме и да подкрепяме отборите, които мислим, че ще ни донесат пари. Веднъж дори изгубихме 45 000 евро за един ден на мачове от Световното първенство за младежи до 17 г."

 

Дирк Поулсен

 За разлика от предишните две момчета, Дирк Поулсен разчита повече на математика и статистика, отколкото на инстинктите си.

 В момента той е ветеран, надхвърлил 60 години, като издържа семейството си, което включва няколко деца, изцяло с приходите си от залози на футболни срещи. В младостта си е имал диви успехи в казината в Монте Карло, но тези времена са далеч зад гърба му.

 В университета Поулсен учи математика и програмиране и тези умения се оказват ключови за живота му. Той започва да прилага наученото още през 1988 г., когато се провежда Европейското първенство. След края на турнира Дирк и приятелите му са по-богати с 4000 германски марки.

 За него добрата серия продължава и на Световното първенство през 1990г. и успехите му дават увереност, че е време да напусне работата си (като програмист) и да стане професионален комарджия.

 С парите, изкарани в последните три десетилетия, той си е купил къща и издържа жена и три деца.

Методологията

 Това, което отличава Дирк Поулсен от обикновения комарджия е, че той е разработил програма, която използва статистика и различни формули, които му помагат да разгадае изхода на футболните срещи. Ето как той самият обяснява стратегията си:

 "Не залагам на любимия си отбор или нещо такова. Прилагам единствено наука и математика. Създал съм алгоритъм, който извежда статистика, която би заинтересувала "Скай Спортс" и дори мениджърите, треньорите и играчите. Моята система подрежда отборите на база представянето им и създава модели, с които мога да предскажа как биха се представили срещу съперниците си. Също така дори имам фактора "късмет" в кода ми, който взима под внимание случайни събития.

 Уча един от синовете ми как да борави с програмата ми, но освен него и мен, никой друг няма достъп до нея и не знае как да я ползва."

 Поулсен споделя, че често приходите му (не чиста печалба) са надхвърляли 10 000 евро на седмица, а най-голямата му загуба е 30 000 евро.

 

Тони Блуум

 Тони Блуум със сигурност е най-амбициозният и настървен комарджия в този списък. Той е изключително потайна личност, която рядко дава интервюта, но в същото време е толкова богат, че си е купил футболен клуб и при това член на Висшата лига на Англия. От 2009 г. насам Тони Блуум, по прякор Гущера, е собственик и президент на Брайтън и Хоув Албиън.

 За него всичко започва като хлапе, когато дядо му го отваря за света на залозите. Оказва се обаче, че Тони има далеч по-големи амбиции от скромен залог един път в седмица на любимия тим.

 Още като тийнейджър той започва да посещава къщите за залози в родния Брайтън, преди да се премести в Манчестър, където изучава математика в Манчестърския университет. Не след дълго той започва работа в букмейкърската фирма "БетВиктор", която е толкова впечатлена от знанията и уменията му, че го слага начело на азиатския бранш.

 Тони Блуум е изумен от т.нар. "азиатски хендикап" и прекарва значително време в това да изучава стратегии, свързани с него.

 Гущера има интерес и към покера, като успява да спечели 1,5 млн. долара от няколко различни турнира в рамките на осем години. Той дори предрича победата на Франция на Световното първенство през 1998 г. - прогноза, която носи значителни печалби за работодателите му.

 През 2006 г. Тони Блуум използва натрупаните пари и знания за да основе компания на име "Стар Лизард", която оперира почти като хедж фонд, но за футболни залози -  заможни клиенти предоставят парите си на компанията, която ги "инвестира" във футболни прогнози и им връща добър процент всяка година. Ако желаете да станете инвеститор, минимума е 2 млн. евро.

Методологията

 Разбира се, как точно работи "Стар Лизард" е бизнес тайна, но това, което е известно е, че специалността на компанията е именно азиатския хендикап, а за нея работят над 150 души, които разбират от математика, статистика и програмиране и по цял ден, всеки ден, се опитват да намерят най-добрия начин да увеличат парите на инвеститорите си. На никого от тях не е разрешено да има достъп до цялата информация, както и да има акаунт в която и да е къща за залози. Профили в Twitter също са забранени.

 Смята се, че състоянието на Тону Блуум надхвърля 1 млрд. евро. Той безспорно е Кръстникът на професионалните комарджии.


  Прочетете също:  


Гласували: 7, рейтинг: 5.0

Добави коментар

Препоръчано за вас

Подвизите на малките отбори в големия европейски футбол
Най-добрите десет, които никога не играят на Световно първенство
Най-откачените футболни президенти (част 1)
Британците, които опитаха да покорят Серия "А"
Двата мача на Христо Стоичков за Ал Насър
10 треньора, които се завръщат в старите си клубове
От губещ в победител, статистиката е срещу Челси и ПСЖ
10 от най-странните футболни случки и факти, които може би не знаете
Десетте обречени, които все пак намериха пътя напред в ШЛ
Обрат по африкански
Димитър Пенев – футболистът: един от най-великите български играчи
България на Евро 2004: Къде са те сега?
Великите евромачове на българските клубове
Десетте най-посетени мача в историята на Шампионската лига (КЕШ)
Вторият живот на Тиаго Силва
Десет отбора, които правят най-слаба защита на "Ушатата"
Феноменът „Лингард“: футболисти, възродили кариерата си извън елитните клубове
Най-резултатните вратари в историята
От двете страни на барикадата
„Златният“ гол, който остави един футболист без отбор