Забравените герои на България: Цветан Веселинов - Меци

Забравените герои на България: Цветан Веселинов - Меци

 Лошо е, че xoрата cе cещат за големите игpачи едва когато те потеглят към отвъдното. И макар, че днешният герой на рубриката ми е един от малкото наши игpачи, отдали кариерата cи cамо в един отбоp от началото до кpая на своя състезателен път, за жалост той не получава заслуженото признание за лоялността си и до голяма степен остава в съзнанието на сините фенове в сянката на футболисти като Георги Аспарухов, Павел Панов, Кирил Ивков и прочее.

 Цветан Веселинов е роден на 27 април 1947 година в София. Започва да тренира в юношеските формации на Левски още от ранна възраст. От юношите до пъpвия отбоp го налага легендарният чешки тpеньоp Рудолф Витлачил през сезон 1965/1966. Младокът изведнъж попада cpед игpачи от pанга на Гeоpги Аспарухов-Гyнди, Сашо Коcтов, Христо Илиев-Патpата, Биcеp Михайлов и много дpyги, но талантливият футболист, останал в съзнанието на по-възрастните запалянковци като "Синът на вятъра", не се стряска от "старите кучета" в тогавашния състав на Левски и доста бързо се затвърждава в титулярния състав на "сините".

 Бележи гол още в дебютния си мач, а първият футболист, притичал да го поздрави, е тъкмо Гунди. До края на сезона е изиграл 15 срещи и отбелязва 10 гола в "А" група. Впечатлява с демараж, нюх към гола и неудържим спринт. Смятан е за едно от най-бързите крила в Европа за своето време, като пробягва 100 м за под 11 секунди. Започва да се нрави неговата нахъсаност и отдаденост сред феновете и бързо става любимец, като след години ще отбележи, че именно привържениците са го наложили като титуляр.

 Силната му игра създава интерес у вечния съперник и веднага се търси възможност да се "открадне" младият талант на "сините", а шефовете на ЦСКА прилагат вече успешно изпробваната през годините им схема - играч от друг отбор да влезе в казармата и от там да бъде натиснат да играе за тях. Много фактори са били впрегнати в каузата да се предотврати преминаването на Меци в червения клуб, а най-големият куриоз несъмнено бил предизвикан от Сашо Моряка - един от най-големите фенове на Левски за всички времена. Той стига до там, че буквално се хвърля пред кортежа на тогавашния държавен ръководител Тодор Живков и докато гардовете на УБО са напът да стрелят и за едната бройка да го направят, но по най-бързия начин феновете намират начин да стигнат до Тато и да му обяснят ситуацията. На свой ред Живков обещава да разгледа случая и на следващия ден Меци е върнат в Левски, а на гарата е посрещнат от стотици ликуващи левскари. Колкото до Сашо Моряка, то той е спукан от бой в милицията.

 Иначе Цветан Веселинов играе за Левски от 1965 до 1975 г. Общо записва 232 мача и бележи 81 гола – 193 мача със 70 гола в първенството, 26 мача с 8 гола за купата, както и 13 мача с 3 гола в евротурнирите. „Майстор на спорта“ от 1968 г. Става трикратен шампион на България през 1967/68, 1969/70 и 1973/74 и трикратен носител на националната купа през 1966/67, 1969/70 и 1970/71.

 За националния отбор има 6 мача и 2 гола, за младежкия има 9 мача и 4 гола, а за юношеския има 5 мача с 2 гола. Сребърен медалист от ОИ-1968 в Мексико. Именно в Мексико са свързани едни от най-интересните моменти в кариерата му и като цяло паметни за целия български футбол. Вкарва победния гол срещу Мексико за 3:2 почти контузен след гадно изритване през първото полувреме от противников състезател. Той открива и резултата във финала срещу Унгария, загубен впоследствие с 1:4 "благодарение" на мексиканския съдия. Получава многобройни контузии, а и при неустановени обстоятелства бива уволнен и рано прекратява кариерата си. Като треньор работи в Тунис и школата на Левски. В последните години от живота си се бе поотдръпнал от публичността, а на 25 февруари 2018 умира в София в един черен за всички сини сърца момент, изпратили в кратко време легендарния Павел Панов и сърцатия Георги Марков.

Снимка: levski.bg
 


Гласували: 9, рейтинг: 5.0

Добави коментар

Препоръчано за вас

Българските двойници на известните футболисти
Българските клубове „имитатори“: когато малките ни отбори заимстват емблемите си от световните грандове (III част)
Най–възрастните играчи в еfbet Лига
Топ 15 най-несполучливи емблеми в българския футбол
Големите клубове от малките градове
5 "златни случки" от последните 20 години в родния футбол (част 1)
Младите надежди на българския футбол
Как се държат българските футболисти извън терена?
Как се държат известните футболисти извън терена?
Топ 5 от мъдростите на култовия Иво Димов
Чужденците, изиграли най-много мачове в българския футбол през последните десетилетия
Да проследим победителите във "Футболист на България" през последните 15 години
Кои отбори получават най-много дузпи в топ първенствата?
Вземете го вие: Издание "efbet лига"
В 40-минутно търсене на червена боя: тричасово зрелище между Монтана и Царско село с холивудски сюжет
Отбор от Втора лига излезе на терена със 7 играчи, прекратиха мача
Отбори, които силно разочароват от началото на сезона
Най-паметните фрази в българския футбол
Българските клубове „имитатори“: когато малките ни отбори заимстват емблемите си от световните грандове (II част)
Започва ли ЦСКА да прилича на европейски клуб?