Забравените герои на България: Цветан Веселинов - Меци

Забравените герои на България: Цветан Веселинов - Меци

 Лошо е, че xoрата cе cещат за големите игpачи едва когато те потеглят към отвъдното. И макар, че днешният герой на рубриката ми е един от малкото наши игpачи, отдали кариерата cи cамо в един отбоp от началото до кpая на своя състезателен път, за жалост той не получава заслуженото признание за лоялността си и до голяма степен остава в съзнанието на сините фенове в сянката на футболисти като Георги Аспарухов, Павел Панов, Кирил Ивков и прочее.

 Цветан Веселинов е роден на 27 април 1947 година в София. Започва да тренира в юношеските формации на Левски още от ранна възраст. От юношите до пъpвия отбоp го налага легендарният чешки тpеньоp Рудолф Витлачил през сезон 1965/1966. Младокът изведнъж попада cpед игpачи от pанга на Гeоpги Аспарухов-Гyнди, Сашо Коcтов, Христо Илиев-Патpата, Биcеp Михайлов и много дpyги, но талантливият футболист, останал в съзнанието на по-възрастните запалянковци като "Синът на вятъра", не се стряска от "старите кучета" в тогавашния състав на Левски и доста бързо се затвърждава в титулярния състав на "сините".

 Бележи гол още в дебютния си мач, а първият футболист, притичал да го поздрави, е тъкмо Гунди. До края на сезона е изиграл 15 срещи и отбелязва 10 гола в "А" група. Впечатлява с демараж, нюх към гола и неудържим спринт. Смятан е за едно от най-бързите крила в Европа за своето време, като пробягва 100 м за под 11 секунди. Започва да се нрави неговата нахъсаност и отдаденост сред феновете и бързо става любимец, като след години ще отбележи, че именно привържениците са го наложили като титуляр.

 Силната му игра създава интерес у вечния съперник и веднага се търси възможност да се "открадне" младият талант на "сините", а шефовете на ЦСКА прилагат вече успешно изпробваната през годините им схема - играч от друг отбор да влезе в казармата и от там да бъде натиснат да играе за тях. Много фактори са били впрегнати в каузата да се предотврати преминаването на Меци в червения клуб, а най-големият куриоз несъмнено бил предизвикан от Сашо Моряка - един от най-големите фенове на Левски за всички времена. Той стига до там, че буквално се хвърля пред кортежа на тогавашния държавен ръководител Тодор Живков и докато гардовете на УБО са напът да стрелят и за едната бройка да го направят, но по най-бързия начин феновете намират начин да стигнат до Тато и да му обяснят ситуацията. На свой ред Живков обещава да разгледа случая и на следващия ден Меци е върнат в Левски, а на гарата е посрещнат от стотици ликуващи левскари. Колкото до Сашо Моряка, то той е спукан от бой в милицията.

 Иначе Цветан Веселинов играе за Левски от 1965 до 1975 г. Общо записва 232 мача и бележи 81 гола – 193 мача със 70 гола в първенството, 26 мача с 8 гола за купата, както и 13 мача с 3 гола в евротурнирите. „Майстор на спорта“ от 1968 г. Става трикратен шампион на България през 1967/68, 1969/70 и 1973/74 и трикратен носител на националната купа през 1966/67, 1969/70 и 1970/71.

 За националния отбор има 6 мача и 2 гола, за младежкия има 9 мача и 4 гола, а за юношеския има 5 мача с 2 гола. Сребърен медалист от ОИ-1968 в Мексико. Именно в Мексико са свързани едни от най-интересните моменти в кариерата му и като цяло паметни за целия български футбол. Вкарва победния гол срещу Мексико за 3:2 почти контузен след гадно изритване през първото полувреме от противников състезател. Той открива и резултата във финала срещу Унгария, загубен впоследствие с 1:4 "благодарение" на мексиканския съдия. Получава многобройни контузии, а и при неустановени обстоятелства бива уволнен и рано прекратява кариерата си. Като треньор работи в Тунис и школата на Левски. В последните години от живота си се бе поотдръпнал от публичността, а на 25 февруари 2018 умира в София в един черен за всички сини сърца момент, изпратили в кратко време легендарния Павел Панов и сърцатия Георги Марков.

Снимка: levski.bg
 


Гласували: 7, рейтинг: 5.0

Добави коментар

Препоръчано за вас

Българските клубове „имитатори“: когато малките ни отбори заимстват емблемите си от световните грандове (II част)
Започва ли ЦСКА да прилича на европейски клуб?
ЦСКА назначи "идол" на "От Засада" за спортен директор
Българските клубове „имитатори“: когато малките ни отбори заимстват емблемите си от световните грандове (I част)
Как се справиха световно известните чуждестранни треньори в българската „А“ група?
"Гордите пенсионери" на родния футбол (част 1)
Как Левски смени трима треньори и стана шампион
Отборите, които надхвърлят очакванията до момента през сезона
Най-добрите моменти на Славиша Стоянович
"Чичаците", които изумяват от началото на сезона
The bogus transfer of four players, who taught they were going to Rubin Kazan
Кирил Динчев: човекът зад кулисите в ЦСКА
Изненадващите голмайстори до момента през сезона
Български трансфери в чужбина - сезон 2020-21
Последната минута - големият враг на българския футбол
Чужденците, които играха на високо ниво, след като напуснаха "А" група
Най-колоритните чужденци, играли в Североизточна България
Най-колоритните чужденци играли в Северозападна България
Най-колоритните чужденци играли в Югозападна България
Кои чудновати прякори на българските футболни персони си “партнират” най-добре?