Клубове, които правят грешка, променяйки емблемите си

Клубове, които правят грешка, променяйки емблемите си

    Емблемата е един от основните елементи, който всеки футболен клуб притежава. Повечето пъти върху нея са изобразени символи на града, от който произлиза отбора (например емблемата на Ромa, на която виждаме двамата братя Ромул и Рем до женска вълчица, изображение свързано с мита за създаването на град Рим), а в други случаи създателите дават изява на своето въображение и в последствие тяхната творба придобива важност в сърцата на феновете. В хода на историята много тимове променят своите емблеми с цел модернизация или измяна на фокуса върху други символи важни за клуба и феновете. Често промяната на герба е наистина положителна и новите фигури изглеждат много по-класно от техните предшественици, но има и случаи, в които новото творение не е особено добре прието и става обект на подигравки, а феновете се питат какво са си мислели от борда на директорите, когато са правили въпросния избор. Днес ще разгледаме именно промени в дизайна, които е по-добре да не се бяха случвали.

Ювентус

   От 20-те години на 20-ти век емблемата на “Старата госпожа” на няколко пъти претърпява минимални промени по своя дизайн и общо взето запазва началния си замисъл. През 2017 г. обаче председателя на борда на директорите Андреа Анели обявява нова промяна, чиято цел според думите му била да символизира начина на живот на Ювентус. Всичко протича добре до момента, в който бива представен новия герб на “бианконерите”. Феновете на италианския гранд изобщо не са доволни от външния вид на новото лого, а привържениците на противниковите отбори започват да се подиграват с емблемата на Юве като дори някои от тях стигат до крайността да я оприличат на тоалетна чиния.

Лийдс Юнайтед 

   Емблемата на английския клуб претърпява много и драстични промени в хода на историята си. Смяна в основните цветове, във формата и орнаментите, за да стигнем до днескашния герб, който изобразява йоркширска роза и е коренно различен от това, което са представлявали предшествениците му от миналия век. В началото на 2018 г. от тимът показват наяве още едно напълно различно лого, което шефовете на отбора описват като начин да благодарят на феновете, които са център на обществото в града. Самата емблема представлява торс с юмрук поставен върху сърцето (поздрав типичен за привържениците на Лийдс). Още на деня на представянето феновете на отборът събират 50 000 подписа в петиция за отмяната на новия дизайн. Някои от запалянковците смятат, че логото прилича на фасшистки лозунг, а други пък се възмущават от това, че мъжа от герба е изобразен без глава. В крайна сметка от клубът взимат решение да покажат колко държат на феновете си не чрез новото лого, а чрез премахването му.

Манчестър Сити

   Откакто шейх Мансур закупи “гражданите”, клубът непрекъснато търпи промени, повечето от които в положителна посока. През 2015 г. преди мач със Съндърланд във Висшата лига от тимът обявяват нова емблема, която много прилича на тази, която  е била използвана през 70-те години на 20-ти век. Премахването на златния орел и на инициалите “F.C”, които се използват за съкращение на “футболен клуб” обаче не са добре приети от синята част на Манчестър. Феновете смятат, че с тази емблема клубът губи своята футболна идентичност и започва да прилича на просто бизнес инвестиция от страна на Мансур.

 

Интер Милан

   Най-скоро възобновената емблема е именно тази на гранда от Милано. На 30 март 2021 г. от италианския клуб обявяват новото си лого, чрез което отбелязват 113-тата годишнина от създаването на тима. Гербът представлява драстична промяна спрямо предишния като най-фрапантно е отсъствието на златистия цвят за сметка на преобладаващият син. Друго променено са инициалите в самото лого. Буквите “F” “C” са премахнати като на тяхно място се появява буквата “O”. Както логото на Юве, това също изглежда доста опростено и отново предизвиква негодуването на привържениците. Те смятат, че емблемата повече прилича на автомобилна такава, отколкото на футболна. Други пък твърдят, че 4-годишно би могло да измисли и нарисува по-хубаво лого.

Нант

Френският отбор доста пъти е променял своята емблема от създаването си през 1943 г. Последната промяна на герба на клуба е от 2019 г., когато от борда на директорите решават да последват примера на Ювентус и да опростят своето лого. Решение, което обаче не среща одобрение от страна на феновете. Новият дизайн се различава много от своите предшественици. В емблемата на клуба до онзи момент винаги са присъствали морски мотиви – в някои изобразени чрез кораби, в други чрез вълни. Промяната от 2019 г. напълно премахва този елемент, което предизвиква негодуване от страна на привържениците, за които новия герб оставя чувството, че клубът губи своите идентичност и история.

БОНУС: Ксиоми

 Макар "Ксиоми" да не е футболен клуб, някакси нямаше как да подминем, това което са направили. Новият дизайн на тяхната емблема е една “революционна” промяна спрямо предишния. Вероятно творческия екип зад този проект е прекарал безсънни нощи, за да успее да сътвори, това което от компанията представиха пред широката публика на 30-ти март 2021 г. Спокойно бихме могли да кажем, че напълно заслужават високо заплащане за добре свършената работа.


Гласували: 20, рейтинг: 4.7

Добави коментар

Препоръчано за вас

Крадецът вика: "Дръжте крадеца!"
Модерният футбол, който уби футбола
Европейската Супер лига: футболен турнир за хора, които не гледат футбол
Може ли да бъде приложен таван на заплатите?
Британците, които опитаха да покорят Серия "А"
Двата мача на Христо Стоичков за Ал Насър
10 треньора, които се завръщат в старите си клубове
От губещ в победител, статистиката е срещу Челси и ПСЖ
10 от най-странните футболни случки и факти, които може би не знаете
Десетте обречени, които все пак намериха пътя напред в ШЛ
Три спорни момента от изминалия кръг в Англия, които ВАР опорочи (видео)
Кой е Каики: новият бразилец, по когото грандовете луднаха
Обрат по африкански
Димитър Пенев – футболистът: един от най-великите български играчи
България на Евро 2004: Къде са те сега?
Великите евромачове на българските клубове
Десетте най-посетени мача в историята на Шампионската лига (КЕШ)
Вторият живот на Тиаго Силва
Десет отбора, които правят най-слаба защита на "Ушатата"
Феноменът „Лингард“: футболисти, възродили кариерата си извън елитните клубове