Шампионите на Източна Германия - къде са те в момента?

Шампионите на Източна Германия - къде са те в момента?

Кое е първото нещо, за което се сещате, чувайки фразата "немски футбол"? Байерн Мюнхен? Франц Бекенбауер? Хелмут Ран и "Чудото от Берн"? Разбира се, това е може би всичко най-известно. Само че има едно нещо, което обединява всички тези понятия. Една държава, но не Германия, а Федерална Република Германия. Какво значи това? Малко история.

След края на Втората световна война, победената Германия е разделена на няколко области, всяка от които се контролира от някой от съюзниците. Конференцията в Ялта през февруари 1945г. постановява Франция да има влияние в западната част, Великобритания на северозапад, САЩ на юг, а Съветския съюз на изток. С настъпването на Студената война, областите на запад стават известни като Федерална Република Германия или още Западна Германия, а тази на изток, която попада под управлението на Съветския съюз - Германска Демократична Република, или Източна Германия. Освен нацията, разделен е и футболът. 
Докато Западна Германия просперира на зеления терен, печели световни и европейски титли, а Байерн Мюнхен става един от най-силните отбори в света, източните комшии са доста по-скромни откъм футболни възможности. Националният отбор на ГДР се класира за един-единствен Мондиал, а на клубно ниво постиженията са минимални. Първенството на страната е наречено Оберлига и се провежда редовно от 1948г. до падането на берлинската стена през 1991г. Цели 12 тима си разпределят титлите в този период. За някои може да сте чували, други са тотално безизвестни, но тук ще изброим всички отбори, ставали шампиони в Оберлигата на ГДР и ще опитаме да проследим каква е тяхната съдба след обединението на двете Германии.

 

Планиц/Хорш Цвикау

Футболен клуб Планиц е първият шампион на Източна Германия след края на войната. Създаден през далечната 1912г, той печели титлата за сезон 1948, когато все още щампионатът носи името Съветска футболна зона. Година по-късно той сменя името си на ФК Хорш Цвикау и участва в първия сезон на Оберлигата под това име. "Лебедите", както е прозвището на този тим, стават шампиони за 1949/50, което е и последната титла в историята им. През годините те сменят имената си няколко пъти - Активист Карл-Маркс Цвикау, Захсренринг Цвикау, а от 1990г. насам - ФСВ Цвикау. Отборът може и да не става повече шампион, но печели купата на Източна Германия в три случая - 1963, 1967 и 1975г. На европейската сцена Цвикау е полуфиналист в турнира за Купата на носители на национални купи (КНК) през 1975/76, където губи от белгийския представител Андерлехт. След обединението на Германия, тимът никога не е играл в Първа Бундеслига. Той в момента се подвизава в третото ниво на немския футбол.

 

Унион Хале/Турбине Хале

Този клуб е основан през 1900г., като през годините изпитва доста трудности. След Втората световна война е закрит, както всички източногермански тимове, но след това отново се появява под името Хале Глауха. Той сменя името си няколко пъти - първо на Фраймфилде Хале, а след това и на Унион Хале. Под това наименование отборът печели титлата на страната за 1949г. С основаването на Оберлигата през октомври 1949г, тимът отново сменя името си на Турбине Хале и след две поредни пети места отново се поздравява с титлата за 1951/52. След световното през 1954г, спечелено от съседите Западна Германия, управниците във футбола на ГДР решават да променят цялата концепция на този спорт в страната. Така Турбине Хале отново е преименуван - Спортен клуб Хемие Хале Леуна, после пък се подвизава като Хемие Хале. Тимът повече не става шампион, но печели националната купа през 1956 и 1962г. За негово нещастие по това време КНК не съществува и Хемие Хале трябва да чака чак до 1970/71 за да направи своя европейски дебют. Въпреки че тимът прави равенство 0:0 с холандския гранд ПСВ Айндховен, по-късно същата вечер след този мач, хотелът, в който са настанени играчите, избухва в пламъци. Неколцина футболисти получават изгаряния, а един дори умира. Хемие Хале се отказва от по-нататъчно участие. След падането на Берлинската стена, отборът се кръщава ФК Хелешер и в момента се състезава в Трета Бундеслига.

 

Хемие Лайпциг

Предшествениците на този тим, Британиа Лайпциг и Херта 05 Лайпциг, са основани в първите години на 20-ти век. Разбира се, Хемие Лайпциг се появява на бял свят чак след края на войната когато през 1949г. се обединяват всички футболни клубове в града. Пет отбора се сливат за да се появи Индустри Лайпциг, прекръстен на Хемие Лайпциг година по-късно. Тимът печели титлата за сезон 1950/51, но през 1954 е закрит и всички играчи са преместени в новооткрития Спортен клуб Локомотив Лайпциг. Този клуб е постоянно присъствие в Оберлигата, но се подвизава в средата на таблицата. През 1963г. е закрит за сметка на... Хемие Лайпциг! Схеми, достойни за ниските дивизии в българския шампионат! Хемие незабавно става шампион на Източна Германия за 1963/64. Освен това е носител на купата на страната за 1966 и 1957 (под името Локомотив). През 80-те тимът става асансьор между първото и второто ниво в местния футбол, а през 1990г. е слят с ФК Хемие Бьолен, за да се образува ФК Зашен, който в момента играе в пета дивизия.

 

Динамо Дрезден

Тук вече навлизаме в познати води. Отборът на Динамо Дрезден определено напоследък не е сред тимовете в елита, но не така седят нещата по време на престоя на тима в Оберлигата. Създаден през 1953г. след сливането на 11 малки полицейски отбора в града, на Динамо му се брои и титлата за 1952/53, която печели един от тимовете, включени в обединението - ФК Дойче Фолксполицаи Дрезден. Този успех не е по вкуса на Ерих Миелке, шефът на ШТАЗИ (източногерманската тайна полиция, нещо като нашето ДС по бай-Тошево време) тъй като Дрезден жъне успехи, а столицата Берлин не. Той заповядва на играчите на Динамо Дрезден да се преместят в Източен Берлин и да облекат екипа на тамошния Динамо. Ход, заради който този столичен клуб завинаги бива намразен от футболните запалянковци в страната. Динамо Дрезден започва от нулата и в продължение на дълги години изминава пътя от 9-тото ниво на футбола в страната та чак до Оберлигата, където става шампион за 1971, 1973, 1976, 1977, 1978, 1989 и 1990 година и печели купата на ГДР за 1971, 1977, 1982, 1984, 1985 и 1990г. На европейската футболна цена, Динамо Дрезден играе полуфинал в турнира за Купата на УЕФА през 1988/89 (загубен от Щутгарт) и четвъртфинал в същото състезание през 1975/76, където отпада от Ливърпул. Тимът има някои изключителни успехи, като през годините успява да елиминира отбори като Бенфика, Порто, Динамо Москва, Ювентус, Атлетико Мадрид и Рома. По настоящем се намира във Трета Бундеслига.

 

Турбина Ерфурт

По английски образец, този отбор започва съществуването си като клуб по крикет през 1895г. До преди Втората световна война Турбина Ерфурт не успява да спечели нищо, а след това е закрит. След края на войната град Ерфурт разполага с огромен брой добри отбори - Фортуна Ерфурт, КВУ Ерфурт, ВфБ Ерфурт и т.н. Възроденият Турбина изпреварва всички останали и пръв печели трофей - титлата на Източна Германия за 1953/54 и 1954/55. Вместо да наложи доминация обаче, тимът изпада от Оберлигата в края на 50-те. Той никога повече не става шампион, а през 1966г. с настъпилите промени във футбола в ГДР, двата най-добри отбора в Ерфурт - Турбина и Оптима се сливат. Името на новосъздадения клуб е Рот Вайс Ерфурт. Най-големият успех на тима е третото място за сезон 1990/91, което му гарантира европейско участие. Рот Вайс елиминира Грьонинген в турнира за Купата на УЕФА, но след това отпада от Аякс. Сезон 2018/19 тимът от Ерфурт изкарва в четвъртото ниво на немския футбол.

 

Висмут Карл-Маркс-Щат

Този клуб е по-известен със сегашното си име, но ще стигнем и до него. Той е създаден през 1945г. като СК Ауе. В първите десетина години от съществуването си, той постоянно бива преименуван - Пнеуматик Ауе, Центра Висмут Ауе, Висмут Ауе и т.н. През 1954г. правителството на Източна Германия решава, че съседният град Кемницер, по онова време Карл-Маркс-Щат (все едно Димитровград), заслужава качествен отбор в Оберлигата и сменя името на тима, без да го релокира. Така се появява Висмут Карл-Маркс-Щат, който веднага се утвърждава като сила в местния футбол и печели титлите за 1955, 1956, 1957 и 1959г. Това позволява на тима да играе европейски футбол в турнира за Купата на Европейските шампиони, където достига до четвъртфинали през 1958/59 и 1960/61. През 1963г. Карл-Маркс-Щат се сдобива със собствен футболен клуб и Ауе отново получава старото си име - Висмут Ауе. Той е постоянно присъствие в Оберлигата, като се намира в топ 10 на отборите с най-много мачове в елита. Клубът не печели повече титли, а след обединението на Германия придобива името Ерцебирге Ауе и в момента се намира във Втора Бундеслига.

 

Форверц Берлин

Създаден през 1951г. в град Лайпциг като отбора на местната армия под името Форверц Лайпциг, той става жертва на необяснимото желание на правителството на Източна Германия да прави постоянни размествания в Оберлигата. Така Форверц е преместен в Източен Берлин, защото няма как столицата да няма силни отбори в елита. Той става един от доминантите в ГДР, печелейки шест титли за сезоните 1958, 1960, 1962, 1965, 1966 и 1969, като в същото време вдига и купата на страната два пъти - през 1954 и 1970г. През 1971г. Форверц отново е преместен, този път във Франкфурт, но не На Майн, а Франкфурт Одер, който се намира на немско-полската граница. Целта на това деяние е клубът да замени разформирования местен Динамо. Форверц се класират на няколко пъти в турнира за Купата на УЕФА, но никога повече не стават шампиони на Източна Германия. След обединението, тимът изоставя връзката си с армията и се преименува на Виктория Франкфурт, а по настоящем се казва 1. Франкфурт и играе в петото ниво на футболната йерархия в Германия.

Как сезон 1999-2000 вдъхна надежда на скромните отбори в Испания за борба с големите

 

Мотор Йена

 Няма как този отбор също да не ви е познат. Създаден през 1903г. от работниците в местната фабрика за очила Карл Цайс, йенският клуб е доминантен в Гаулигата (първенството на Германия по време на управлението на нацистите). След края на Втората световна война, тимът е реоснован и сменя един куп имена - Ернст Абе Йена, Щадион Йена, Карл Цайс Йена, Механик Йена и Мотор Йена. Тъкмо с последното име отборът изживява най-силните години в историята си, печелейки титлата в Оберлигата за 1963, 1968 и 1970 и завършвайки на второ място около половин дузина пъти. Печели и купата на страната за 1960, 1972, 1974 и 1980г. С връщането на името Карл Цайс, йенският клуб постига най-големия си успех, достигайки финала в турнира за КНК през 1980/81, но го губи с 1:2 от Динамо Тбилиси. След сливането на Оберлигата и Бундеслигата, Карл Цайс Йена се подвизава главно в ниските ешалони на немския футбол, като в момента се намира в трета дивизия.

 

ФК Карл-Маркс-Щат

Помните ли как ви споменахме, че тимът на Висмут Ауе е принуден да приеме името Висмут Карл-Маркс-Щат? Е, през 1963г. градът, кръстен на известния икономист Карл Маркс, се сдобива със собствен футболен отбор, който, естествено, приема същото име. Всъщност, местният клуб е основан още през 1900г. под името Британиа Кемницер, но през годините претърпява множество реформи и реорганизации. Кемницер, Кемниц Норд, Фева Кемниц, Мотор Карл-Маркс-Щат и т.н. В крайна сметка името, с което дебютира в Оберлигата през 1963г. е ФК Карл-Маркс-Щат. Четири години по-късно тимът печели и единствената титла в своята история - тази на ГДР за 1966/67. Най-близо до повтаряне на този успех Карл-Маркс-Щат е през 1989/90, когато завършва на втора позиция с равни точки с Динамо Дрезден, но с по-лоша голова разлика. Когато през 1991г. градът си връща старото име Кемниц, тимът също оставя "комунистическото" Карл-Макрс-Щат и се прекръства на ФК Кемницер. По настоящем се подвизава в четвъртото ниво на футбола в страната.

 

Магдебург

Това е може би най-успешният футболен клуб от Източна Германия в историята. Тук не става дума за национални титли, които (както ще стане дума) не са най-показателното за класата на един отбор, а за европейска слава. Магдебург е създаден в края на 19-ти век, седемкратен финалист в Гаулигата. След войната тимът сменя имена като Айнтрахт Суденбург, Щал Магдебург, Мотор Мите Магдебург и Ауфбау преди да получи финалното си наименование - 1 ФК Магдебург през 1965г. Тимът постепенно се налага като един от силните и печели титлата в Оберлигата за сезони 1971/72, 1973/74 и 1974/75, но истинското призвание на този клуб е купата на страната. Магдебург държи рекорда за най-много отличия от турнира за Купата на ГДР, заедно с Динамо Дрезден. Двата клуба триумфират по 7 пъти в надпреварата, като Магдебург го прави през 1964, 1965, 1969, 1973, 1978, 1979 и 1983г. Купата през 1973г. е от изключително значение за тима, защото той прави пробив в последвалия турнир за КНК за 1973/74. Магдебург елиминира последователно НАК Бреда, Баник Острава, Берое Стара Загора и Спортинг Лисабон, стигайки до финала, където побеждава Милан с 2:0! По това време при "росонерите" играе "златното момче" Джани Ривера, но те са победени от източногерманския тим. Освен този триумф, Магдебург записва още някои впечатляващи представяния като два четвъртфинала в турнира за Купата на УЕФА през 70-те. През настоящия сезон тимът е новак във Втора Бундеслига, но толкова много е загубил от стария си блясък, че в момента е въвлечен в битката за оцеляване.

 

Динамо Берлин

Вече споменахме за този така омразен на мнозина източногерманци клуб. Първо, защото през 1954г. играчите на Динамо Дрезден, най-добрите в страната по това време, са принудени да се преместят в Източен Берлин и да носят екипа на Динамо. Любимци на шефа на ШТАЗИ Ерих Миелке, "виненочервените" попадат в една интересна елитна десеторка. Те са един от отборите с най-много последователни спечелени титли на страната си - тъкмо 10 на брой в периода 1979-1988. Този успех обаче остава с горчив привкус, тъй като Динамо получава страхотна подкрепа от страна на съдиите, които в най-важните моменти отсъждат измислени дузпи или дават безкрайно дълги продължения, само и само берлинци да победят. Омразата срещу тях е толкова голяма, че те биват наричани от феновете "11 свине". С оглед на тези постижения, Динамо е редовен участник в турнира за КЕШ, като най-доброто му класиране са два четвъртфинала срещу Нотингам и Рома, загубени с 2:3 и 2:4 общи резултати. Освен титлите, тимът е носител и на Купата на ГДР за 1988 и 1989г. След падането на Берлинската стена, отборът се прекръства на ФК Берлин, опитвайки да се разграничи от Динамо и тягостната слава на галеници на политбюрото, но през 1999г. по настояване на феновете, името Динамо е върнато. В момента тимът е участник в една от множеството четвърти немски дивизии.

 

Ханза Рощок

Последният шампион в Източна Германия преди обединението през 1991г. За разлика от останалите тимове-участници в Оберлигата, Ханза Рощок е официално основан доста късно - през 1965г. За негов предшественик се счита тимът на Емпор Рощок, създаден през 1954г. След реорганизацията в източногерманския футбол през 1965г., Ханза се появява на футболната карта, като в 5 случая завършва на второ място в класирането. Така желаната титла обаче все се изплъзва чак до 1990/91, когато клубът постига дубъл. Той става шампион на ГДР и печели купата на страната, но за негово огромно нещастие, тъкмо по това време се стига до обединението на Германия. Ханза е един от двата източногермански клуба, които получават място в обединената Първа Бундеслига, заедно с Динамо Дрезден. Това добре, но тимът не получава възможност да играе в турнира за Купата на Европейските шампиони за пръв път в историята си заради това сливане. В дебютния сезон на Ханза в Бундеслигата, отборът изпада и изкарва три сезона във второто ниво, преди да се завърне и да е постоянен член на елита чак до 2005г. През този сезон тимът от Рощок се състезава в Трета Бундеслига. 
 


Отминалата мода на играещите треньори

Гласували: 10, рейтинг: 4.9

Още новини от деня:
Добави коментар

Препоръчано за вас

Топ мачове, които вероятно не се решават на терена
Висшата лига - шампионите, които изпадат бързо
"Битката за Брамал Лейн" - мач без аналог в английския футбол
Рекордните загуби на европейските грандове
Когато големият Алан Шийрър отряза Юнайтед... два пъти!
Отборите с най-голям оборот от трансфери през новия век
Потъналите в забрава някогашни членове на Висшата лига
Футболните величия, спечелили всичко във футбола
Аржентина срещу Франция: Какво показват цифрите?
Диего Боунаноте: От "следващия Аймар" до перуанската лига
Нидерландия - най-големите грубияни в света?
Качирулес: Как Мексико пропусна Световното през 1990г.
Италианските дербита, за които не знаехте
Клубовете, пропилели най-много пари за трансфери
19 години в изгнание - тъжната история на АЕК Атина
"ТОВА е моята победа!", Патрис Евра за най-вдъхновяващата реч на Сър Алекс
"Стиснатите" 10 - топ играчи, осъдени за укриване на данъци
Нередовен гол и зодиаци: Как Франция се класира и се издъни на СП'2010
Още петима играчи, чиито трансфери не се случиха навреме
Анте Чачич: от майстор на телевизори до Шампионската лига