Анализ: ощетяват ли ни с абсурдния метод за пресмятане на добавеното време?

Анализ: ощетяват ли ни с абсурдния метод за пресмятане на добавеното време?

 Един от най-емблематичните кадри във футбола, който едва ли ще ни изостави скоро, е този, показващ мениджъра на даден отбор, трескаво сочещ към часовника си и с повишен тон изискващ още време от главния рефер. Сър Алекс Фъргюсън бе вечно недоволен от добавеното време, когато тимът му се нуждаеше от попадение и в днешната статия ще опитаме да покажем, че както той, така и хиляди други негови колеги, са в правото си да недоволстват. Причината е, че проучване от сайта за статистика FiveThirtyEight показва, че средно на мач истинското добавенo време трябва да е поне около 14 минути, а в действителност е двойно по-малко. Факт, който трябва да фрустрира всеки футболен фен.

Как се определя добавеното време?

 За разлика от други спортове, във футбола часовникът не се спира, когато топката не е в игра. Независимо дали има фаул, контузия или масово меле между играчите, часовникът си отчита минутите. Според правилника, реферите трябва да вземат под внимание следните фактори, когато решават колко минути да добавят към редовните деветдесет:

  • извършени смени
  • контузии
  • губене на време
  • дисциплинарни санкции
  • видео ревю (VAR)

 Отбелязваме, че тук нищо не пише за ситуации като изпълнения на тъч, дузпи, ъглови и пряк свободни удари. Разбира се, отбелязва се "губенето на времето", но както ще стане ясно, това понятие е отворено за интерпретация и от там идват огромна част от несъответствията при изчисляване на загубеното игрово време.

Колко игрово време всъщност се губи?

 Аналитичният сайт, който споменахме, разглежда 32 мача от Световното първенство през 2018 г. и използвайки насоките, зададени в правилника на ФИФА, следи колко време е трябвало да бъде добавено, ако буквално броиш секундите при всяка неигрова ситуация. Резултатите са стряскащи и трябва да притесняват както феновете, така и футболните органи. Средното добавено време, което е трябвало да бъде обявено от разглеждните срещи, е 13:10 минути, а средното добавено време в действителност е било 6:59.

Ето и срещите, където разликата е най-потресаваща:

Белгия - Тунис
- очаквано добавено време: 20:58
- добавено време: 7:14

Англия - Панама
- очаквано добавено време: 19:01
- добавено време: 7:22

Мароко - Иран:
- очаквано добавено време: 18:49
- добавено време: 8:00

Тунис - Англия:
- очаквано добавено време: 17:37
- добавено време: 7:11

Аржентина - Хърватия:
- очаквано добавено време: 16:24
- добавено време: 6:14

 Тук срещаме и проблема с "губене на времето", тъй като ФИФА никога не е задала ясни правила за това колко секунди (или минути) трябват, за да се вкара топката обратно в игра при начален удар, тъч, корнер и прочие. Безброй пъти сме ставали свидетели на вратари, на които им отнема цяла минута, за да изпълнят обикновен удар от вратата си, като те нагласят топката, оправят си чорапите, стягат ръкавиците и прилагат всички други театрални прийоми, за които може да се сетите. Колегите от FiveThirtyEight решават да погледнат колко е изгубеното време в тези случаи, като избират време, за което трябва да се изпълни всяко действие и след това смятат колко често играчите злоупотребяват. Така например, те решават, че тъч трябва да отнеме не повече от 20 секунди, а начален удар - 30. Използвайки тази методология те стигат до извода, че огромна част от игровото време се губи именно при статични положения/подновяване на срещата. Ето и точното разпределение:

Пряк свободни удари - 10:29
Тъчове - 07:50
Удари от вратата - 06:03
Корнери - 4:14
Контузии - 4:10
Смени - 03:03
Празнуване на гол - 2:55
Картони - 0:55
Дузпи - 0:33
VAR - 0:31

 Помните ли оплакванията на някои фенове, че VAR убива футбола и бави играта? Е, в такъв случай какво да кажем за пряк свободните удари и тъчовете, от които губим съответно около 10 и 7 минути средно на мач?

Възможни решения на този проблем

 Запитан за този проблем, масовият фен би вдигнал рамене с думите "Част от играта е, какво да се прави?" Според FiveThirtyEight, цялото време, в което футбол се играе средно на мач, е едва 55 минути. Това ще рече, че 43% от минутите, в които можем да гледаме неспирни атаки и голове, отиват във всичко друго, но не и красивата играта.

 Разбираемо, ако даден рефер отсъди 19 минути добавено време, както трябваше да се случи в срещата между Англия и Панама например, това ще доведе до масови безредици. Затова може би по-добра идея ще е от ФИФА да сложат точни указания за това колко време трябва да се отдели на тъчове, корнери, дузпи и прочие и тези правила да се спазват стриктно. В добавка към това ще е добре да се назначи специален рефер, който да следи единствено и само за изгубеното време. Всичко това ще осигури една по-честна и по-приятна за гледане игра, на която и ние като фенове да се наслаждаваме, без да чувстваме, че любимият ни отбор е ощетен.


Гласували: 9, рейтинг: 4.7

Добави коментар

Препоръчано за вас

Гарет Бейл и контузиите - една мъка без край
Падението на Шалке 04
Футбол без игра на втория етаж – за и против играта с глава
Лошото момче на италианския футбол се завръща
Какво могат да постигнат още Меси и Роналдо?
Най-големите трансфери за Лято 2021
Алекс Дел Пиеро - примерът, който вече никой не следва
Ето защо не е добра идея да купуваш голмайстора на Ередивизи
Япония - страната на изгряващите таланти
Култови отбори от миналото, които не са в елита
Завръща ли се познатият Лудогорец?
Най-трудният за произнасяне дрийм-тийм в света
Разследване: Как се перат пари чрез футбола
Приключи ли ерата на китайските пари в европейския футбол?
Проучване: защитниците са по-застрашени от деменция от останалите футболисти
5 интернет сензации, които се провалиха в реалността
Десетимата, записали най-много минути за сезона
5 знакови стадиона, които бяха променени до неузнаваемост
Направи ли си Конте мечешка услуга, като прие да води Интер?
Паралелни таланти: трагичната история на Роберто Асис - човекът, който жертва много, за да може Роналдиньо да има всичко