Кой е Енрике Рикелме: човекът, който трябва да свали Флорентино от власт

Кой е Енрике Рикелме: човекът, който трябва да свали Флорентино от власт

 Покрай мачовете на националния отбор и последвалите парламентарни избори, една новина сякаш ни се изплъзна. Президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес обяви, че ще свика нови избори, на които евентуално да продължи мандата си с още 4 години.

 Перес е начело на Реал от 2009г. насам и успя да запише някои доста сериозни постижения по време на управлението си. "Белият балет" завоюва 4 пъти Шампионската лига в рамките на 5 сезона, което може да се равнява единствено на успехите на мадридчани от 50-те, когато печелят 5 поредни трофея от надпреварата.

 Критериите, на които трябва да отговарят кандидатите за поста, са доста свирепи. Трябва те да са членове на клуба от минимум 20 години, а също така и да притежават съществено лично богатство, за да могат да покрият банковите гаранции, равняващи се на поне 15% от бюджета на клуба.

 Кой би имал силите и средствата, за да се бори с Флорентино? 

 В испанската преса усилено се тиражира името Енрике Рикелме. На Пиринеите той е добре познат, но за повечето от нас Енрике Рикелме не ни говори нищо. Ето кой е той.

 Рикелме е роден в скромното испанско градче Кокс, провиция Аликанте, през, забележете, 1989г! Той е едва на 32, но е основател и главен акционер в компанията за възобновяема електроенергия Cox Energy. Освен това Енрике има опит и в бизнеса със строителни материали, тъй като семейството му се занимава с това. Той е магистър по мениджмънт и маркетинг.

 През 2010г., когато строителната криза в Испания заплашва да съкруши бизнеса на семейството му, Рикелме предприема пътуване до Бразилия, за да проучи възможностите за инфраструктурно развитие на района. Вместо това обаче, той акостира в Панама, където със заем от семейството си, открива фабрика за цимент.

 Оказва се обаче, че Панама изпитва сериозен недостиг на електроенергия, така че Рикелме бързо се пренасочва към това поприще. Изгражда соларен парк с панели, произвеждащи 500 мегавата електричество. След това печели държавна поръчка и в Гватемала, където изгражда още един парк за 100 мегавата - най-големият в страната. 

 Постигнал стабилност, Енрике започва да разширява бизнеса си. Той получава на концесия редица мини в Панама и става буквално монополист в добиването на специален пясък, който се използва за нуждите на панамския канал. Необходими са 1400 камиона на денонощие, за задоволяване нуждите на канала и Рикелме ги притежава всичките.

 След това той внезапно решава да пренасочи всичките си инвестиции към възобновяема електроенергия в Южна Америка. Превръща се в най-младия и първия испанец, който навлиза в сектора. Ако включим и проектите му в пустинята Атакама, Мексико, неговата компания Cox Energy притежава паркове за производството на 4500 мегавата в цяла Латинска Америка - първата и единствена фирма, която се занимава с такава дейност на континента.

 Оставяйки настрана бизнеса, Рикелме е закърмен с обичта към Реал Мадрид. Той е член на клуба от 21 години, тъй като неговият баща е в борда на директорите при президента Рамон Калдерон и представлява членовете от Аликанте и Мурсия. Така Енрике може да наблюдава отблизо как се управлява отбор от такава величина.

 "Винаги съм мечтал да поема контрола на Реал, сега или някога в бъдещето. Много медии ме издигат като кандидат, но аз още не съм решил, проучвам възможността. Дали е възможно? Прекарал съм целия си професионален живот в правене на неща, които са били считани за невъзможни. Но винаги съм имал пълната подкрепа на останалите акционери. Ако ще управлявам Реал, ще искам същото от борда. 100% подкрепа от всички съмишленици. Не бих се разкъсвал между клуба и Cox Energy. Ако не се кандидатирам сега, може би следващия път. Ако се появя и не спечеля, поне се надявам да разгледат някои от предложенията ми." - казва Рикелме.

 "Подготвям и подреждам план за действие от години. С хипер-професионален отбор и борд на директорите, които да издигнат Реал Мадрид до нови висини в световния спорт. Реал е най-важният футболен клуб на планетата, но аз искам да го превърна в най-големия спортен клуб. Флорентино Перес направи някои доста добри неща. Сантиаго Бернабеу бе най-добрият президент в историята. Когато Флорентино въведе промени в правилното време, бе доста голям шок. Той изгради Реал Мадрид 2.0. Смятам, че сега клубът има нужда от 3.0 и да се промени като институция."

 "Имаме детайлен план как да утроим приходите на клуба в следващите 8 години, също така и договорки с различни световни иституции, за да осигурим ексклузивни спортни събития, които никога преди не са се провеждали в Испания. Много хора обещават тези неща в президентските си кампании. Аз ще предоставя железен икономически план и ако реша да се кандидатирам ще го представя пред света."

 Все още не се знае кога ще се проведат изборите, но вероятно това ще се случи до края на годината.


Гласували: 6, рейтинг: 5.0

Добави коментар

Препоръчано за вас

Крадецът вика: "Дръжте крадеца!"
Модерният футбол, който уби футбола
Европейската Супер лига: футболен турнир за хора, които не гледат футбол
Може ли да бъде приложен таван на заплатите?
От губещ в победител, статистиката е срещу Челси и ПСЖ
Три спорни момента от изминалия кръг в Англия, които ВАР опорочи (видео)
Кой е Каики: новият бразилец, по когото грандовете луднаха
Феноменът „Лингард“: футболисти, възродили кариерата си извън елитните клубове
Загубените български таланти
Клубове, които правят грешка, променяйки емблемите си
Най-добрите трансфери във Висшата Лига за сезон 2020-2021
Национални отбори, в които можете да започнете като титуляри още утре
Ръководство към оставащите отбори от Лига Европа: моментно състояние и силни-слаби страни
10 нападатели, които имат по-малко голове от Серхио Рамос (част 2)
Ван Бастен за футбола, контузиите и новото начало
Отборите, които са приятната изненада в първенствата си
Топ играчи, от които грандовете се отказаха прекалено лесно
Как може да бъде променено правилото за засада?
Една година по-късно
Защо Барса трябва да се вълнува от завръщането на Лапорта