Разследване: Как се перат пари чрез футбола

Разследване: Как се перат пари чрез футбола

 Присъствието на съмнителни бизнесмени в любимата игра не е нещо ново, макар всички да сме се чудили как изобщо такива хора успяват да се сдобият с футболни клубове. Разследване на журналисти от катарската телевизия Ал Джазира успява да ни просветли в тъмните схеми, чрез които криминално проявени лица перат пари с помощта на играта.

 Благодарение на работата им, порочният кръг излиза наяве от началото до края. Журналистите се гмурват в мрачния свят на придобиването на клуб от английския футбол, като в процеса лъсва истината как се заобикалят правилата и какви мръсни трикове се прилагат, за да се прикрие истинската самоличност на "купувача".

 "Футболните фенове трябва да са ядосани, защото това разследване показва уязвимостта на английската футболна система към пари със съмнителен произход, идващи от още по-съмнителни кандидат-собственици на любимите им клубове." - заявява Бен Каудок от Transparency International (международна организация, която се бори с корупцията, включително по високите етажи на властта). - "Работата на журналистите на Ал Джазира със сигурност ще бъде доста интересна за полицията, както и за институциите в английския футбол."

 Ето как работи всичко.

 Представящи се за агенти на измислен богат китайски престъпник, журналистите под прикритие влизат в контакт с посредник на име Кристофър Самуелсон, който трябва да им помогне да сключат сделка за закупуването на Дарби Каунти - един от най-старите английски клубове, двукратен шампион на страната през 70-те.

 Самуелсон, мениджър на тръст фонд и експерт по футболни сделки, е известен с прозвището си "Магьосника". Според анализатора по офшорни финанси Ейдриън Гатън, "Магьосникът" е способен "да накара слон да изчезне" като метафора за уменията му да укрива пари чрез офшорни сметки. Срещу Самуелсон има повдигнати обвинения в пране на пари в 7 европейски държави, но той така и не е осъждан.

 Журналистите казват на посредника, че техният клиент, "господин Х", е бил осъден на седем години затвор заради подкупи и пране на пари, но е успял да измъкне сериозна част от средствата си посредством казина в Макау. Сега той иска да изпере въпросните суми чрез закупуването на футболен клуб. 

 Според правилата на Английската футболна лига, всеки, който е бил осъждан на повече от 12 месеца затвор, няма право да придобива клуб на Острова. Без да обръща внимание на провиненията на "господин Х", Самуелсон запознава мнимите агенти с всички стъпки към това как той може да използва офшорни сметки за укриване на парите на инвеститора, както и самоличността му.

 За да скрие истинската самоличност на "господин Х", Самуелсон предлага да се използват така наречените "малки инвеститори", които да рализират продажбата на Дарби Каунти като съсобсттвеници в офшорна компания. Съответните лица ще подпишат "декларация за доверие", че притежават дялове от фирмата на "господин Х". По такъв начин неговата истинска самоличност остава в тайна.

 Самуелсон гарантира пред репортерите, че ще направи така, че инвеститорът ще бъде одобрен от Футболната лига.

 "Ще измисля някакъв начин да структурираме всичко, така че да победим лигата. Мога да окажа натиск. Ще успеем. Ще го изфабрикуваме." - казва той на мнимите представители.

 "Магьосникът" води журналистите в офисите на Дарби Каунти, където те се запознават с настоящия собственик на клуба Мел Морис. Там те дискутират продажбата на стойност 99 милиона паунда. Морис предлага да остане в клуба като миноритарен акционер. Договорката е постигната и страните си стискат ръцете.

 Самуелсон дълго време е солиден играч в международния бизнес. Още през 90-те той помага да се създаде Valmet - една от най-големите офшорни тръст компании. Освен това, неговите фирми са изнесли стотици милиони долари от Русия за олигарсите, сред които Борис Березовски и "Бадри" Патаркацишвили. Двамата се облагодетелстват сериозно по време на перестройката чрез различни измами, а освен това активно помагат на Роман Абрамович да се сдобие с петролната компания Сибнефт.

 През 2004г. пък Кристофър посредничи чрез офшорна фирма на таен руски магнат да закупи елитния английски Евертън. Сделката пропада, когато медиите гръмват, че всъщност името на магната е Борис Зингаревич. Фамилията може да ви звучи познато, тъй като синът на Борис Зингаревич - Антон, в момента е собственик на родния Ботев Пловдив чрез компанията си Lucid Football Holding Ltd..

 През 2012 и 2016г. съответно, отново Самуелсон посредничи за продажбите на Рединг и Астън Вила, които стават собственост на мистериозни чуждестранни бизнесмени. 

 Освен всичко това, "Магьосникът" разкрива на репортерите, че има сътрудник в схемите - това е частният детектив и бивш служител на Скотланд Ярд, Кийт Хънтър, който е използвал мръсни трикове, за да помага за сключването на сделките. По време на срещата с мнимите представители на "господин Х", Хънтър признава, че е получил записи от разговорите от личния телефон на британски журналист, което е трябвало да помогне на посредниците да разберат как медиите са разбрали името на Зингаревич.

 В случая със сделката за Астън Вила пък, Самуелсон потвърждава, че двамата с Хънтър са "следили отблизо разговорите на Футболната лига зад кулисите", за което ръководното тяло е нямало представа, разбира се. 

 Вътрешно проучване на Скотланд Ярд, до което журналистите се докопват, показва, че Хънтър е бил разследван многократно от антикорупционния отдел, като освен това е подозиран в предлагането на сериозни подкупи на служители на местната полиция.

 В допълнение към всичко това, Самуелсон и Хънтър казват, че могат да помогнат на журналистите под прикритие да извадят нова самоличност на техния клиент, да му дадат ново име и така той да може тотално да заблуди футболните институции. 

 "Правили сме го много, много пъти за хора, за които мога да ви уверя, че са били в много по-лоша позиция от вашия шеф." - заявява Хънтър.

 Детективът представя журналистите на неговите контакти в Кипър. В серия от срещи с редица важни лица, сред които депутат на страната, последният предлага да помогне на несъществуващия криминално проявен инвеститор да получи европейски паспорт с ново име, макар че като подсъдим, той няма право да кандидатства за кипърско гражданство.

 Разследването на Ал Джазира излиза наяве в Кипър през октомври 2020г., което води до оставката на въпросния депутат, по-късно разкрит като Христакис Йованис, известен в строителните среди като "Джовани". Страната, както и Европейския съюз, започват свои собствени разследвания, така че схемата с фалшивите паспорти е затрита, а новината води до сериозни антикорупционни протести, продължили седмици наред.

 Как обаче реагират участниците в схемата, когато имената им лъсват в медиите?

 Адвокатите на Самуелсон веднага обявяват, че на техния клиент не е съобщено за легалните проблеми на "господин Х", както и за присъдата му за пране на пари и подкупи. Иначе "Магьосникът" е щял на момента да прекрати всякакви дискусии с неговите представители.

 Хънтър пък отказва да потвърди информацията, която дава на разследващите журналисти под прикритие, като дори заявява, че оспорва всичко, представено от тях. Освен това той добавя, че е напуснал полицията с отлично досие и препоръки.

 Собственикът на Дарби Каунти, Мел Морис, казва пред Ал Джазира, че би продал клуба само на "подходящите кандидати" и че не е водил никакви, макар и формални разговори със Самуелсон от доста време.

 Цялата история е публикувана на сайта на Ал Джазира, който се занимава с подобен вид разследвания ajiunit.com. Всеки може сам да прецени доколко е достоверна информацията, представена в тази статия. 
 


Гласували: 13, рейтинг: 4.6

Добави коментар

Препоръчано за вас

Забрави ли Хари Кейн как се вкарват голове?
"Специален" ли е все още Моу?
5 причини защо Жоржиньо заслужава "Златната топка"
Как Томас Тухел изкачи футболния Еверест
"Алтернативната" Златна топка и нейните кавалери
Най-добрите XI в подножието на върха
Ще хванем ли последния влак за Световното в Катар?
България и Балканите в съвременния футбол
Адам Хлозек – нападателят извън светлината на прожекторите
Тежката криза, налегнала гръцкия футбол
Hashtag United - най-големият клуб, за който не сте чували
Култовите английски клубове, които влязоха в администрация
Когато Барса бе по-слаб дори от сега
Куман и Барса - история с предизвестен край
Топ 20 най-велики футболни игри за всички времена
Емре Демир – струва ли 400 милиона новата покупка на Барселона?
Новата генерация: Патрик Берг
UFL: новата безплатна футболна игра, която ще се опита да детронира FIFA и PES
Барселона - отборът, изправен пред труден избор
Интелигентните 11: идеален отбор на най-образованите футболисти