Вечната дилема: кое е по-правилно - да допуснеш гол или да получиш червен картон?

Вечната дилема: кое е по-правилно - да допуснеш гол или да получиш червен картон?

 Представете си следната ситуация: вие сте футболист и отборът ви води в резултата. Десет минути преди края на двубоя се оказвате по петите на отскубнал се с топката нападател. Какво решение бихте взели? Да го подсечете без капка симпатия и да напуснете двубоя преждевременно или да го оставите да отбележи?

 Пред сходен избор е изправен Луис Суарес в един паметен двубой от иначе скучноватото Световно първенство от 2010г. В продълженията от 1/4-финал в турнира, Гана се добират до статично положение, което без малко да се окаже фатално за южноамериканците. Топката е изсипана в наказателното поле и следва хаотична какафония от нескопосани замахвания и отчаяни опити за изчистване. Най-после Доминик Адия съумява да отправи точен удар с глава, след като стражът на “урусите” е напуснал вратата си. Именно Луис Суарес се оказва последната преграда пред мрежата и без да мисли много той избива топката с ръце и не само, че е изгонен, но и подарява дузпа на съперника.

 Нападателят напуска терена, облян в сълзи, но само след минута разбира, че е взел правилното решение. Асамоа Гиан пропуска от бялата точка и хвърля феновете на “небесносините” в екстаз.

 При последвалите дузпи Гиан е точен, но двама от съотборниците му нямат този късмет и след цялата тази драма Уругвай излиза големия победител и си спечелва място сред финалите 4 отбора на турнира.

 Разбира се, Луис Суарес извади страхотен късмет в онзи летен ден и с лекота изходът от дбубоя можеше да е печален за него и съотборниците му. В тази статия ще се опитаме да определим кое решение е оптимално, като разгледаме три игрови ситуации и ги премесим със статистика. За целта са взети резултатите от близо 5000 срещи от Висшата лига, Бундеслигата, Ла Лига и Серия “А”.

Игрова ситуация #1:

 При равен резултат играч е изправен пред избор дали допусне гол или да си извади червен картон. Тук показателите се подреждат добре с интуицията ни. Ако се намираш в първото полувреме - по-добре е да допуснеш гол, защото имаш достатъчно минути за обрат. Ако е през втората част, тогава червеният картон е далеч по-оптималното решение, особено ако говорим за последните 10-15 минути от двубоя. Показателите обаче са категорични, че за домакините винаги е далеч по-оптимално решение да получат червен картон, от колкото гол.

Игрова ситуация #2:

 В този сценарий отборът ви води с един гол. Как трябва да постъпите тук - гол или червен картон? Отново трябва да разделим двубоя по минути и отново изводът е сходен - допускате гол в първото полувреме и червен картон през второто. Но ако трябва да сме още по-конкретни - за домакините е по-добре да допуснат гол някъде до 57-ата минута, а след това е по-оптимално да са с човек по-малко. За гостуващ отбор 50-ата минута е тази граница.

Игрова ситуация #3:

 Отборът ви вече има гол в пасив - допускате втори или е по-добре да търсите обрат с човек по-малко? За гостуващ отбор след 40-атата минута е почти два пъти по-оптимално да получи червен картон. Въпреки че във футболния фолклор 2:0 се води като “опасна преднина”, според статистиката ако губите с толкова е огромна рядкост да измъкнете нещо от мача.‌ Ако отборът ви е и с играч по-малко в такъв случай, става почти невъзможно. Едва един отбор от 80 клуба, които губят в резултата и са с червен картон след 80-ата минута, успява да се добере до победата.  За домакински тим - оптималната граница е 50-ата минута. Във всяка ситуация след нея е по-добре да се търси червен картон.


Гласували: 9, рейтинг: 4.9

Добави коментар